top of page

Oracle aandelen schieten omhoog na beter dan verwachte kwartaalcijfers

In het kort:

  • Oracle rapporteerde een kwartaalwinst die hoger uitviel dan verwacht met een aangepaste winst van $1,41 per aandeel.

  • Ondanks dat de omzet met $13,28 miljard iets achterbleef bij de verwachtingen, steeg deze met 7% ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • De grootste groei werd waargenomen in Oracle's cloud services en license support segment, waar de omzet met 12% toenam tot $9,96 miljard.


Oracle, het softwarebedrijf bekend om zijn database management systemen, heeft onlangs zijn kwartaalcijfers gepresenteerd. Aandelen van Oracle kenden een opwaartse beweging van meer dan 10% in de nabeurshandel, nadat het bedrijf beter dan verwachte kwartaalresultaten bekendmaakte, aangevoerd door een sterke vraag naar hun nieuwste generatie AI-infrastructuur en een record aan nieuwe cloud infrastructuurcontracten.


De cijfers

Oracle rapporteerde een aangepaste winst van $1,41 per aandeel, net iets hoger dan de consensusverwachting van $1,38 per aandeel. De omzet steeg met 7% naar $13,28 miljard, van $12,4 miljard een jaar eerder, hoewel dit een haar onder de marktverwachtingen van $13,3 miljard bleef.


De koploper binnen de kwartaalcijfers van Oracle dit kwartaal was ongetwijfeld het cloud services en license support segment, dat een omzetstijging van 12% naar $9,96 miljard zag. Dit segment, dat het grootste deel van Oracle's bedrijfsvoering uitmaakt, wist alle consensusverwachtingen te overtreffen. CEO Safra Catz wees op de sterke vraag naar Oracle's kunstmatige intelligentie servers als drijvende kracht achter deze groei.


Cloud boven alles

De nadruk op cloud-technologie blijft een centraal thema in Oracle's strategie. Catz benadrukte de toevoeging van "grote nieuwe cloudinfrastructuur" contracten gedurende het kwartaal en wees op een totale stijging van 29% in de totale resterende prestatieverplichtingen in de pijplijn van Oracle, tot een record van meer dan $80 miljard. De vraag naar Oracle's Gen2 AI-infrastructuur overtreft momenteel dus ruimschoots het aanbod, ondanks snelle uitbreidingen en nieuwe cloud datacenters.


Niet alle segmenten presteerden echter even sterk. De cloudlicentie- en on-premise verkopen daalden met 3% naar $1,26 miljard, de hardware-inkomsten daalden met 7% naar $754 miljoen, en de omzet in de services divisie daalde met 5% naar $1,31 miljard. Deze cijfers, hoewel iets beter dan de voorspellingen, benadrukken de uitdagingen waarmee Oracle te maken heeft in bepaalde delen van zijn bedrijf.



Toekomstige verwachtingen

Met een blik op de toekomst lijkt Oracle goed gepositioneerd om te blijven profiteren van de groeiende vraag naar cloudinfrastructuur en AI-technologieën. De aankondiging van een kwartaaldividend van 40 cent per aandeel onderstreept verder het vertrouwen van het management in de financiële gezondheid van het bedrijf.


De reis van Oracle in de cloud- en AI-ruimte is een fascinerende case study in de evolutie van een techgigant, waarbij het bedrijf zich aanpast aan de verschuivende vraag van de markt en nieuwe groeimogelijkheden aangrijpt. Het succes van Oracle in deze gebieden zal ongetwijfeld van cruciaal belang zijn voor zijn lange-termijnstrategie en -prestaties.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page