top of page

Opmerkelijk: Waarom Intuitive Machines vandaag 60% stijgt

In het kort:

  • Intuitive Machines’ aandelen stegen met bijna 60% na de toekenning van een groot NASA-contract voor de bouw van maansatellieten.

  • Het vijfjarige contract heeft een maximale waarde van $4,82 miljard, waarbij de eerste opdracht $150 miljoen waard is.

  • Intuitive Machines versterkt hiermee zijn positie in de ruimtevaartsector enorm.


Intuitive Machines (beurscode: LUNR) zag zijn aandelenkoers deze woensdag ruim 60% stijgen nadat NASA het bedrijf een belangrijk contract had toegekend om maansatellieten te bouwen. Dit contract, met een potentiële waarde van $4,82 miljard, is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, dat draait op ruimtecommunicatie en navigatie.


Als je hieronder kijkt naar de omzet per kwartaal van Intuitive Machines, meegenomen dat de marktwaarde van het hele bedrijf 1,15 miljard is op dit moment, wordt duidelijk wat de impact van deze order van NASA kan zijn:

Bron: Macrotrends

Het contract betekent een belangrijke uitbreiding van de activiteiten van Intuitive Machines. Waar het bedrijf tot nu toe vooral vrachtmissies naar de maan uitvoerde, breidt het nu zijn diensten uit naar ruimtecommunicatie. Deze stap naar een nieuw domein geeft het bedrijf aanzienlijke groeimogelijkheden, met een potentieel om een miljard dollar per jaar aan omzet te genereren, afhankelijk van de uitvoering en verdere contractuitbreidingen.


NASA heeft aangegeven dat de nieuwe communicatiediensten die Intuitive Machines levert, de druk op het eigen Deep Space Network van NASA zal verlichten. Dit netwerk is verantwoordelijk voor communicatie met ruimtevaartuigen over grote afstanden, en met dit nieuwe contract zal Intuitive een deel van deze taak overnemen.


De vijfjarige overeenkomst werkt via fases in de toekenningen, waarbij de eerste opdracht een waarde heeft van $150 miljoen. Volgens analisten van Cantor Fitzgerald, die een koersdoel van $10 voor het aandeel hebben, is dit contract een "belangrijke katalysator" voor het bedrijf. De waarde die door NASA wordt gehecht aan Intuitive Machines’ ervaring in deze sector wordt gezien als een belangrijke validatie van het bedrijf, dat zich probeert te positioneren als een belangrijke speler in de ruimtevaartinfrastructuur.



Benchmark-analist Josh Sullivan, die ook een koersdoel van $10 heeft, benadrukte ook al dat dit contract laat zien dat NASA het bedrijf beschouwt als een elite speler in de ruimtevaartsector. Volgens hem versterkt dit contract de positie van Intuitive Machines als een leidende partij in de maaninfrastructuur.


De aandelenkoers van Intuitive Machines sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Dit is niet het eerste succes voor Intuitive Machines. In februari 2024 maakte het bedrijf geschiedenis door als eerste Amerikaanse bedrijf een vrachtmissie zacht op de maan te laten landen met de IM-1 lander. Daarnaast won het bedrijf een van de drie contracten ter waarde van $4,6 miljard voor de bouw van een bemande maanrover en haalde het vorige maand een vierde vrachtleveringscontract binnen ter waarde van $117 miljoen. Dit alles heeft al gezorgd voor een verdubbeling van het aandeel dit jaar.


De volgende grote stap voor Intuitive Machines is de lancering van de IM-2 vrachtmissie, gepland voor het eerste kwartaal van 2025. Analisten verwachten dat de eerste satelliet van het NSN-programma wordt gelanceerd tijdens de IM-3 missie, die gepland staat voor eind 2025.


Intuitive Machines heeft in het tweede kwartaal van 2024 mooie financiële resultaten geboekt, waarbij de omzet meer dan verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De omzet steeg naar $41,4 miljoen, terwijl de omzet voor de eerste helft van het jaar uitkwam op $114,5 miljoen, wat hoger is dan de totale omzet van heel 2023. Deze sterke groei is vooral te danken aan de voortgang in meerdere projecten, zoals de OMES (OSAM), LTVS (Lunar Terrain Vehicle Services), en JETSON-projecten.


De positieve resultaten van het tweede kwartaal gaven het management genoeg vertrouwen om de jaaromzetprognose te verhogen van een eerder geschatte $200 miljoen naar een bereik van $210 miljoen tot $240 miljoen. Dit komt overeen met een groei van 2,6 tot 3 keer de omzet van 2023. Deze hoge prognose weerspiegelt de positieve ontwikkeling van zowel bestaande als nieuwe projecten. Het bedrijf ziet bovendien een toename in de contractachterstand van $213 miljoen, ondanks een lichte daling door uitgevoerde contracten en leningen.


Ondanks de stijgende omzet rapporteerde Intuitive Machines een hoger operationeel verlies van $28,2 miljoen, vergeleken met een verlies van $13,2 miljoen in Q2 2023. Dit was grotendeels te wijten aan de voltooiing van de IM-1-missie eerder dit jaar, niet-contante effecten van contractmodificaties, en een stijging van $3,7 miljoen in SG&A-kosten (verkoop-, algemene en administratieve kosten), onder andere door hogere kosten voor personeel en huur van het nieuwe hoofdkantoor.


Het bedrijf had aan het einde van het kwartaal een solide kaspositie van $31,6 miljoen, ondanks aanzienlijke uitbetalingen van $21,5 miljoen aan lanceerkosten voor drie NASA CLPS-missies en het aflossen van $5 miljoen aan schulden. Tegen juli bedroeg de kaspositie $32,3 miljoen, en het management gaf aan dat deze voldoende is om de operaties voor de komende 12 maanden te dekken.



Intuitive Machines groeit dus stevig door, gedreven door een sterke samenwerking met NASA en cruciale projecten die de toekomst van ruimteverkenning vormgeven. De nieuwe contracttoekenning is een bewijs van het vertrouwen dat NASA heeft in de capaciteiten van het bedrijf, wat beleggers enthousiast maakt over de groeivooruitzichten van Intuitive Machines. Wel geeft dit maar weer aan hoe bizar volatiel dit type aandelen is, vergelijkbaar met AST SpaceMobile dit jaar.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page