top of page

Onderzoek: dit is waar Silicon Valley in 2024 in investeert

In het kort:

  • IT-budgetten bij grote bedrijven in Noord-Amerika laten een positieve verschuiving zien volgens Piper Sandler's CIO-enquête voor 2024, met een verwachte groei van 60 tot 70 procent over de komende drie jaar.

  • Cloud, kunstmatige intelligentie (AI) en cybersecurity zijn de centrale focuspunten, met Microsoft en Salesforce als begunstigden van de groeiende investeringen in generatieve AI.

  • AWS wordt als meest positief beoordeeld in het cloudlandschap, terwijl Nvidia en Broadcom de markt voor GPU-versnellers leiden met voorspellingen van een $400 miljard marktkans tegen 2027.


Cloud en AI sturen IT-uitgaven naar nieuwe hoogten

Het lijkt erop dat de poortwachters van IT-budgetten bij grote Noord-Amerikaanse bedrijven weer klaar zijn om te investeren. Silicon Valley en investeerders in tech-aandelen hebben al een mooie stijging mee mogen maken, de verwachting is echter dat investeringen zullen aanhouden, als we luisteren naar CIO's. Volgens Piper Sandler's enquête onder Chief Information Officers (CIO's) voor 2024 liggen de prioriteiten voor de komende drie jaar voorspelbaar in de gebieden van cloud, kunstmatige intelligentie en cybersecurity.


De CIO's laten weten dat ze "merkbare verbeteringen zien in het optimisme over IT-uitgaven voor 2024, 2025 en 2026, met verwachtingen van een lichte versnelling" - een langverwachte ontdooiing van budgetoptimalisatie die de groei van bedrijven die hardware, software en diensten leveren aan Corporate America heeft belemmerd.



Cloud en AI als drijvende krachten

Een opleving in cloudgroei wordt verwacht, grotendeels dankzij de hernieuwde focus en noodzaak om te investeren in kunstmatige intelligentie. Maar liefst 73% van de CIO-respondenten zegt dat ze "nu implementeren, van plan zijn te implementeren, of generatieve AI aan het testen zijn." Namen als Microsoft en Salesforce lijken te profiteren van deze AI-uitgaven, met Microsoft's partnerschap met OpenAI en de recent gelanceerde Copilot AI-assistent voor het Office-pakket, en Salesforce die klanten helpt bij het implementeren van generatieve AI via zijn nieuwe Einstein GPT-aanbod.


In het bredere cloudlandschap, gedomineerd door de 'Big 3'-hyperscalers AWS, Azure en Google Cloud, schilderde de enquête van Piper een gemengd beeld. AWS werd als de meest positieve beoordeeld, terwijl Google Cloud een meer gemengd oordeel kreeg. Echter, recente ontwikkelingen, zoals de lancering van Google's nieuwe Gemini AI-model, kunnen het perspectief veranderen.


Nvidia en Broadcom leiden de markt voor GPU-versnellers

Piper gelooft dat de markt voor grafische verwerkingseenheid (GPU) versnellers tegen 2027 een kans van meer dan $400 miljard zou kunnen zijn, met een voortdurende groei met dubbele cijfers. Nvidia, met meer dan 70% marktaandeel, wordt genoemd als een sleutelspeler, terwijl Broadcom wordt geprezen voor zijn positie in enterprise adoptie en de verwachte impact van de VMWare-acquisitie.



Cybersecurity blijft prioriteit

Online veiligheid blijft een topprioriteit, met 89% van de CIO-respondenten die verwachten meer uit te geven, waarbij Palo Alto Networks naar voren komt als een belangrijke begunstigde. De brede focus van Palo Alto Networks stelt klanten in staat om uitgaven te consolideren zonder concessies te doen aan cybersecurity.


Uitzicht op investeringen in tech-aandelen

Piper Sandler's CIO-enquête wijst op verdere positieve ontwikkelingen voor bedrijven als Microsoft, Salesforce, Amazon, Palo Alto Networks, Nvidia, Broadcom en zelfs Alphabet.


Ondanks de opmerkelijke prestaties in 2023, kan het behalen van significante winstpercentages uitdagend zijn. Een gediversifieerde portefeuille wordt aanbevolen om de techmarkt in 2024 te navigeren.


Vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page