top of page

Om deze reden wordt Broadcom afgestraft na kwartaalcijfers

In het kort:

  • Broadcom rapporteerde sterke omzetgroei van 47%, mede gedreven door de overname van VMware en AI-chips, maar leed een nettoverlies door een eenmalige belastingvoorziening.

  • De omzetverwachting voor het vierde kwartaal van $14 miljard lag iets lager dan voorspeld, wat leidde tot een teleurstelling bij beleggers en een koersdaling van bijna 10%.

  • Beleggers reageerden ook negatief omdat de AI-groei van Broadcom achterblijft bij concurrenten zoals Nvidia en AMD, ondanks de sterke prestaties.


Broadcom heeft gisteravond haar kwartaalcijfers uit te doeken gedaan en beleggers schrokken hier behoorlijk van. De cijfers daalden vrijwel direct naar -10% in de nabeurs, maar op het eerste oog leken de cijfers gewoon prima. In dit artikel vertellen we je alles wat je moeten weten over de cijfers en waarom beleggers het aandeel hebben afgestraft.

Laten we beginnen met de omzet. Deze steeg met maar liefst 47% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, wat neerkomt op een totale omzet van $13,07 miljard. Deze sterke stijging werd mede gedreven door de aanhoudende vraag naar chips en de integratie van VMware in de infrastructuur-divisie van het bedrijf.


En deze divisie was ook zeer belangrijk voor het derde kwartaal, waarin het een omzetgroei van 200% liet zien en goed was voor $5,8 miljard. Deze groei werd grotendeels gedreven door de succesvolle overname van VMware, die significant heeft bijgedragen aan Broadcom's omzet uit softwareoplossingen. Het chip-segment, dat altijd al een belangrijke pijler is geweest voor het bedrijf, zag een bescheidener groei van 5%, wat neerkomt op $7,3 miljard aan inkomsten in dit segment. Dit is echter wel nog steeds het meest winstgevende segment van het bedrijf, ondanks de snelle groei van het infrastructuursoftware-segment.

Belangrijk is dat CEO Hock Tan benadrukte dat het bedrijf verwacht in 2024 maar liefst $12 miljard aan omzet te genereren uit AI-onderdelen en op maat gemaakte chips. Dit is een verhoging ten opzichte van de eerdere verwachtingen van $11 miljard en onderstreept de cruciale rol die AI speelt in de groei van Broadcom. De vraag naar AI-chips blijft sterk toenemen, wat Broadcom een belangrijke positie geeft in deze snel groeiende sector.


De chips van Broadcom spelen namelijk een cruciale rol in datacenters en AI-systemen, waar ze worden gebruikt om grote hoeveelheden data te verwerken en te transporteren. Dit maakt Broadcom essentieel voor bedrijven die zich richten op AI, cloud computing, en data-analyse. De toenemende vraag naar AI-toepassingen zorgt ervoor dat Broadcom profiteert van een groeiende markt, terwijl de overname van VMware hen tegelijkertijd een sterke positie in de softwarewereld geeft.


Maar ondanks de indrukwekkende omzetgroei en sterke resultaten in het derde kwartaal van 2024, rapporteerde Broadcom toch een nettoverlies van $1,88 miljard (GAAP). Dit lijkt misschien een tegenvaller, vooral gezien de winst van $3,3 miljard in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Maar het zit net even wat anders.


Dit nettoverlies is voornamelijk te wijten aan een eenmalige belastingvoorziening van $4,5 miljard. Deze kosten kwamen voort uit een intern proces waarbij intellectuele eigendomsrechten van de ene bedrijfsafdeling naar een andere, in de Verenigde Staten gevestigde, afdeling werden overgedragen. Dit gebeurde als onderdeel van Broadcom’s supply chain-managementstrategie.


Als we deze eenmalige kosten buiten beschouwing laten, ziet het plaatje er ineens een stuk positiever uit. Op basis van non-GAAP, waarbij deze uitzonderlijke kosten worden weggelaten, boekte Broadcom een nettowinst van ruim $6,12 miljard in het derde kwartaal. Dit is een hele forse groei van $1,52 miljard ten opzichte van het derde kwartaal van 2023.

Wat de cashflow betreft, blijft Broadcom ook sterk presteren. Het bedrijf genereerde in het derde kwartaal een cash flow uit operationele activiteiten van $4,96 miljard, wat resulteerde in een free cash flow van $4,79 miljard. Dit is een lichte stijging van $194 miljoen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit laat zien dat Broadcom, ondanks de eenmalige belastingvoorziening, financieel nog steeds zeer solide is en in staat is om grote hoeveelheden cash te genereren, wat enorm belangrijk is voor de toekomstige groei en investeringen van het bedrijf. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen extra aandelen uit te geven voor extra kapitaal.


We zien dus erg sterke cijfers, maar waarom wordt het aandeel dan toch zo afgestraft? Dit heeft alles te maken met de guidance die Broadcom heeft afgegeven voor het 4e kwartaal. Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal van 2024 verwacht Broadcom een omzet van ongeveer $14 miljard, wat een forse stijging van 51% is ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Deze groei is deels te danken aan de overname van VMware, dat nu een belangrijke bijdrage levert aan Broadcom's software-inkomsten. Daarnaast verwacht Broadcom een Adjusted EBITDA-marge van 64%, wat laat zien dat het bedrijf een groot deel van zijn omzet weet om te zetten in winst.


Ondanks deze sterke cijfers daalde de aandelenkoers van Broadcom met meer dan 7%. Dit kwam doordat de omzetverwachting van $14 miljard voor het vierde kwartaal iets lager ligt dan de $14,04 miljard die analisten hadden voorspeld. Deze tegenvallende verwachting zorgde voor enige teleurstelling bij investeerders, wat de aandelenkoers deed dalen. Hoewel de groei nog steeds sterk is, hadden sommige beleggers gehoopt op nog betere vooruitzichten.


Maar misschien nog belangrijker, beleggers zien dat de AI-groei niet zo spectaculair is als bij Nvidia en AMD. Weliswaar ziet Broadcom een forse groei wat betreft chips & AI, maar zelfs het management heeft aangegeven dat hun prestaties op het gebied van AI minder goed zijn vergeleken met grote spelers als Nvidia, die zich volledig op AI-chips richten. Dit was zeer waarschijnlijk ook een harde klap voor beleggers.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page