top of page

NVIDIA verandert de hele markt met deze nieuwe AI-chip

In het kort:

  • Nvidia onthult de B200 Blackwell GPU en GB200 'superchip', bedoeld om het trainen van AI aanzienlijk te versnellen, met beloftes van tot 30 keer snellere verwerking dan de H100.

  • De nieuwe chips beloven niet alleen een hogere rekenkracht, maar ook een reductie in kosten en energieverbruik met een factor van 25 ten opzichte van hun voorganger.

  • Nvidia's samenwerking met grote technologiebedrijven zoals Microsoft, en de introductie van NIM-software, wijzen op de ambitie om een centrale speler te worden in de AI-industrie.


In een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) razendsnel evolueert, heeft Nvidia, het derde meest waardevolle bedrijf ter wereld, opnieuw de lat hoger gelegd met de introductie van zijn nieuwste AI-chips: de B200 Blackwell GPU en de GB200 'superchip'. Deze nieuwe generatie chips, bekend gemaakt op de ontwikkelaars-conferentie in San Jose, belooft een ware revolutie in de AI-sector, met een aanzienlijke versnelling in het trainen van AI en een significante reductie in energieverbruik en kosten.



Een nieuwe norm in AI-training

De B200 GPU, een toonbeeld van technologische vooruitgang, biedt tot 20 petaflops aan rekenkracht, terwijl de GB200 'superchip' - een combinatie van twee B200 GPU's - workloads zoals het trainen van large language models (LLM's) tot dertig keer sneller kan afhandelen dan de huidige H100. Deze indrukwekkende verbeteringen zullen niet alleen de ontwikkeling van AI versnellen, maar ook de kosten en het energieverbruik drastisch verminderen, waarmee Nvidia zijn dominantie in de markt bestendigt en de weg effent voor nieuwe doorbraken in AI-onderzoek en -toepassingen.


Nvidia's CEO, Jensen Huang, benadrukte tijdens de conferentie de betekenis van deze innovaties, niet alleen voor Nvidia zelf, maar voor de gehele AI-industrie. Met samenwerkingen met giganten zoals Microsoft en de lancering van NIM, een inkomsten-genererende software die AI-implementatie vereenvoudigt, streeft Nvidia ernaar een integraal onderdeel te worden van de AI-revolutie, vergelijkbaar met de rol van Microsoft en Apple in andere technologische domeinen.


De impact van Blackwell

De Blackwell-chips, vernoemd naar een pionier in de wetenschap, symboliseren een nieuw tijdperk voor Nvidia en de AI-sector. Met 208 miljard transistors op de B200, tegenover 80 miljard op de H100, belooft deze nieuwe generatie chips een exponentiële toename in snelheid en efficiëntie. Dit zal niet alleen Nvidia's positie als leider in de markt verstevigen, maar ook de ontwikkeling van generatieve AI, zoals chatbots en andere taalmodellen, aanzienlijk versnellen.



Met de lancering van de Blackwell B200 en GB200 'superchip' zet Nvidia grote stappen voorwaarts in de AI-industrie. Deze technologische doorbraken, gekoppeld aan strategische partnerschappen en innovatieve software-oplossingen, positioneren Nvidia niet alleen als een cruciale speler in de AI-revolutie, maar beloven ook de manier waarop wij met technologie omgaan, fundamenteel te veranderen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Коментари


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page