top of page

Nvidia medewerkers verkopen massal hun aandelen nu ze allemaal miljonair zijn

In het kort:

  • Nvidia insiders hebben in 2024 al voor $796 miljoen aan aandelen verkocht, wat een potentieel waarschuwingssignaal is voor retail investeerders.

  • Ondanks een koersstijging van 167% dit jaar en 3.450% over vijf jaar, blijven insiders hun aandelen verkopen, wat vragen oproept over de toekomstige koers van Nvidia.

  • Vele Nvidia werknemers die vijf jaar geleden begonnen zijn nu miljonair, maar sommigen opereren in 'semi-pensioen' modus, wat CEO Jensen Huang zorgen baart.


Insiders stappen uit Nvidia in ongekend tempo

Retail investeerders hebben een cruciale rol gespeeld bij het laten stijgen van de waarde van Nvidia, wat het bedrijf heeft gekatapulteerd tot 's werelds meest waardevolle onderneming qua marktkapitalisatie. Ondanks deze stijging zijn er nu signalen van onzekerheid over de duurzaamheid van het NVDA-aandeel. Gegevens tonen aan dat er een dramatische toename is in investeringen door retail beleggers, terwijl tegelijkertijd het verkoopgedrag van insiders ongekende hoogten heeft bereikt.


Een bericht van Market & Mayhem op X op 23 juni wijst erop dat Nvidia insiders hun aandelen verkopen in het snelste tempo in jaren, wat vragen oproept over de toekomstige koers van het aandeel. In 2024 alleen al hebben Nvidia insiders voor $796 miljoen aan aandelen verkocht.



Retail beleggers vs. Insider verkoop

De dagelijkse retail instroom in Nvidia-aandelen vertoonde een aanzienlijke stijging vanaf begin mei 2024, met een piek rond de publicatie van het Q1-rapport van het bedrijf. Op een enkele dag bereikte de instroom bijna $350 miljoen. Dit volgt op een periode van relatief stabiele instromen tussen $0 en $150 miljoen van februari tot april 2024.

Nvidia rapporteerde een omzet van $26,0 miljard in Q1, een stijging van 18% ten opzichte van het vorige kwartaal en 262% ten opzichte van een jaar geleden. Dit lijkt een belangrijke katalysator te zijn geweest voor de toename van retail investeringen. Daarnaast heeft Nvidia’s recente 10-voor-1 aandelensplitsing de aandelen toegankelijker gemaakt voor een breder scala aan investeerders.


Gedrag van insiders

In tegenstelling tot het optimisme onder retail beleggers, hebben Nvidia insiders, waaronder topbestuurders zoals President en CEO Jensen Huang en CFO Colette Kress, agressief hun aandelen verkocht. Huang verkocht in juni meer dan 120.000 aandelen in meerdere transacties, waarbij elke transactie meer dan $15 miljoen opbracht. Evenzo voerde Kress verkopen uit van meer dan 10.000 aandelen per keer, goed voor miljoenen dollars.



Duizenden miljonairs

Nvidia heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Sinds begin 2024 is de aandelenkoers met 167% gestegen, en over de afgelopen vijf jaar is de koers met maar liefst 3.450% gestegen. Dit heeft ertoe geleid dat veel werknemers die vijf jaar geleden bij het bedrijf kwamen nu miljonair zijn. Veel middenkader managers bij Nvidia verdienen meer dan $1 miljoen per jaar dankzij aandelenopties en de algemene waardestijging van het bedrijf.

Door deze financiële overvloed bevinden veel gevestigde Nvidia-medewerkers zich nu in een 'semi-pensioen' modus, wat CEO Jensen Huang zorgen baart. Deze medewerkers zijn financieel comfortabel genoeg om minder gemotiveerd te zijn om hard te werken. Huang heeft alle werknemers aangemoedigd om als 'CEO' van hun eigen tijd te handelen en verantwoordelijk te zijn voor hun werkethiek. Ondanks deze zorgen kreeg ook Huang zelf een salarisverhoging van 60% vorig fiscaal jaar, waardoor zijn totale vergoeding op $34,2 miljoen uitkwam, terwijl Nvidia’s marktwaarde nu $3,2 biljoen bedraagt.


Niet alle Nvidia werknemers voelen zich echter rijk. Een ingenieur bij Nvidia die $250.000 per jaar verdient, gaf aan dat het salaris van werknemers bij het bedrijf slechts indrukwekkend lijkt op het eerste gezicht. Hij legde uit dat hoewel sommige Nvidia medewerkers miljonair kunnen zijn, "een miljoen gaat niet ver." Deze ingenieur, gevestigd aan de westkust, ontvangt jaarlijks bijna de helft van zijn basissalaris in de vorm van restricted stock units (RSU's). Hij merkte op dat hoewel het van buitenaf lijkt alsof alle Nvidia medewerkers veel geld hebben, niet iedereen een groot aantal RSU's ontvangt en er een limiet is op hoeveel aandelen werknemers kunnen krijgen.


Nvidia's aandelenkoers

Ondanks een recente correctie van 4% op 21 juni, blijft Nvidia-aandeel sterk, met een stijging van meer dan 160% sinds het begin van het jaar. De aandelen vertonen echter signalen van een mogelijke verkoopgolf. Zo heeft Nvidia consequent een relatieve sterkte-index (RSI) boven de 70, wat wijst op een mogelijke overwaardering van het aandeel.


De sterke marktpositie van Nvidia kan retail enthousiasme aanwakkeren, terwijl de agressieve insider verkopen kunnen suggereren dat degenen met de meeste kennis van de bedrijfsvoering geloven dat het aandeel zijn piekwaarde heeft bereikt of bijna heeft bereikt. Dit scenario zou een waarschuwingssignaal kunnen zijn voor retail investeerders, aangezien insider verkopen vaak worden gezien als een bearish indicator die erop wijst dat insiders willen profiteren van de huidige hoge prijzen. Als Nvidia instort, zou dit mogelijk een kunstmatige intelligentie (AI) bubbel kunnen doen barsten, gezien de leidende positie van het bedrijf in deze sector.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page