top of page

Nvidia is nog steeds ondergewaardeerd volgens de CEO van deze bank

In het kort:

  • Masayoshi Son voorspelt dat tegen 2035 een 'super-AI' met 10.000 keer de denkkracht van het menselijk brein zal ontstaan, waarvoor een investering van 9 biljoen dollar nodig is.

  • SoftBank en Arm, waarin Son grote belangen heeft, richten zich strategisch op AI-technologie, waarbij Son Nvidia ziet als cruciaal voor de toekomst van AI-infrastructuur.

  • Ondanks ambitieuze voorspellingen blijven er nog praktische vragen over de investeringen, energieverbruik en de toekomstige waarde van GPU's onbeantwoord.

Masayoshi Son, de CEO van SoftBank en tevens bekende tech-visionair, heeft een enorm interessante voorspelling gedaan. Tijdens het prestigieuze Future Investment Initiative in Saoedi-Arabië wist Son de aandacht van de zaal te grijpen met een voorspelling die zowel intrigeerde als verblufte: tegen 2035 zal er een ‘super-AI’ bestaan met een denkkracht van maar liefst 10.000 keer die van het menselijk brein. De prijs? Een schamele 9 biljoen dollar en een jaarlijkse energieconsumptie groter dan die van de Verenigde Staten.


Voor de meeste mensen klinkt 9 biljoen als een astronomisch bedrag. Maar niet voor Son. In zijn ogen is het een koopje. Een peulenschil, gezien het feit dat deze AI in staat zal zijn om jaarlijks evenveel op te leveren als de oorspronkelijke investering. “Een biljoen dollar aan jaarlijkse winst,” beweert hij met de zekerheid van iemand die de toekomst al heeft gezien. Het publiek slikte het verhaal in als een blockbuster van Hollywood. En toen de interviewer hem vroeg of hij hoopte dat SoftBank een van de vier grootverdieners zou zijn, antwoordde hij droogjes: “Of course.”


En SoftBank is niet zomaar een speler in de techwereld. Het Japanse conglomeraat heeft al eerder zijn visie op de toekomst bewezen met gewaagde investeringen. In 2016 kocht het de Britse chipontwerper Arm voor een niet onaanzienlijke 32 miljard euro. En vorig jaar, toen Arm naar de beurs ging, behield SoftBank een indrukwekkend meerderheidsbelang van meer dan 90 procent. Dit is geen toeval. Arm’s architectuur vormt de ruggengraat van bijna elke smartphone wereldwijd, en het bedrijf heeft nu zijn blik gericht op AI-chips. Naar verluidt zal de eerste AI-chip volgend jaar worden gelanceerd, met een prototype dat in 2025 massaproductie moet bereiken en direct onder de vleugels van SoftBank komt. Het is dan ook geen verrassing dat Son de toekomst van AI met zoveel vuur verdedigt. Zijn uitspraken zijn niet alleen bedoeld om te inspireren, maar ook om de koers van SoftBank en Arm strategisch te positioneren als dé spelers in de volgende techrevolutie. Door het gesprek over de toekomst van AI en de bijbehorende technologische infrastructuur aan te wakkeren, stelt Son zichzelf en zijn bedrijf op als pioniers in een wereld die gedreven wordt door kunstmatige intelligentie.


Maar een opvallend onderdeel van Sons betoog was wel zijn kijk op Nvidia. In tegenstelling tot de recente trends onder analisten, waarbij Nvidia steeds meer wordt gezien als een overgewaardeerd bedrijf, ziet Son juist het tegenovergestelde. Voor de verwerking van AI-workloads zoals hij die voor zich ziet, zouden er 200 miljoen GPU’s nodig zijn. Dit betekent dat Nvidia nog een cruciale rol zal spelen in het bouwen van de AI-infrastructuur van de toekomst.


Het is een interessante draai aan het verhaal. Nog niet zo lang geleden leek het erop dat SoftBank Arm wilde verkopen aan Nvidia, een deal die werd tegengehouden door regelgevers. Maar Son heeft zijn koers niet veranderd. Nvidia’s potentieel blijft volgens hem ongekend en het huidige waarderingsniveau op de markt doet daar nog geen recht aan. De miljarden die in de toekomst in supercomputers, GPU’s en datacenters zullen stromen, zijn in zijn visie slechts het topje van de ijsberg.


In de grafiek hieronder zie je dat de forward EBITDA-multiple voor Nvidia op het moment rond de 33 ligt - net boven het 10-jaars gemiddelde van 32,9x ligt. Dit duidt erop dat de markt niet volledig meegaat in een hype rond Nvidia’s groeiverwachtingen, maar in plaats daarvan misschien nog wel een voorzichtige houding aanneemt. De vooruitzichten zijn immers enorm verbeterd in verhouding met 10 jaar geleden, maar toch is de forward multiple nauwelijks veranderd.

Bron: Tikr

Op dat punt lijkt Nvidia dus misschien toch wel ondergewaardeerd. Maar ondanks Sons sterke argumenten bleven er wel talloze vragen onbeantwoord. Wie gaat er bijvoorbeeld garant staan voor die kolossale investeringen? Hoe wordt de benodigde energie opgewekt en wat is de impact op het milieu? Hoe koel je datacenters die zoveel energie verbruiken? Dit zijn geen kleine details, maar belangrijke vragen die de realiteit van Sons toekomstbeeld kunnen beïnvloeden. En dan is er nog de vraag of GPU’s hun huidige waarde behouden of dat ze uiteindelijk zullen afglijden naar gewone commodities.


Son lijkt echter geen tijd te verspillen aan praktische obstakels. Groot dromen is zijn motto. En in dat opzicht heeft hij een boodschap voor de wereld: wie niet durft te dromen, zal nooit een plaats aan de top veroveren. Toch blijft het feit dat hij, zonder al te veel ophef, de tijdlijn voor het bereiken van een zogenaamde Artificial General Intelligence (AGI) heeft opgeschoven. Waar hij eerder nog sprak van een realisatie binnen drie jaar, is dat nu 2035 geworden. Misschien een subtiele erkenning dat zelfs zijn droomwereld iets meer tijd nodig heeft.


Of zijn gewaagde voorspellingen ook daadwerkelijk werkelijkheid worden, zal de komende jaren moeten blijken. Eén ding is echter zeker: Son laat zien dat in de wereld van technologie en innovatie, alleen degenen die durven groot te denken echt het verschil maken. Nvidia lijkt daarin voorop te lopen en als we het vergelijken met 10 jaar geleden lijkt dit nog niet ingeprijsd te zijn.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page