top of page

Nvidia in gevaar: deze nieuwe concurrent gaat de beurs op

In het kort:

  • Cerebras Systems, een AI-chipmaker, heeft officieel een aanvraag voor een beursgang ingediend bij de Nasdaq onder het tickersymbool CBRS.

  • Het bedrijf noteerde in de eerste helft van 2024 een omzet van 136,4 miljoen dollar met een nettoverlies van 66,6 miljoen dollar, een grote verbetering ten opzichte van 2023.

  • De markt voor AI-chips is zeer competitief, met Nvidia als grootste concurrent, maar Cerebras ziet kansen met zijn WSE-3-chip en een grote deal met Group 42 voor 1,43 miljard dollar aan toekomstige orders.


Cerebras Systems, een AI-chipmaker die bekend staat om zijn innovatieve chips voor het trainen en draaien van AI-modellen, heeft officieel zijn prospectus ingediend voor een beursgang op de Nasdaq onder de ticker CBRS.


Dit besluit komt na een sterke groei in 2023, waarbij de omzet van Cerebras meer dan verdrievoudigde naar 78,7 miljoen dollar ten opzichte van 24,6 miljoen dollar in 2022. Ondanks deze groei blijft het bedrijf echter verlieslatend, met een nettoverlies van 127,2 miljoen dollar in 2023.


Cerebras promoot hun product als alles-veranderend en de toekomst van AI:

Bron: Cerebras

Nvidia heeft de afgelopen jaren de standaard gezet voor GPU's in AI-toepassingen, en de H100 is hun vlaggenschip. Maar de WSE-3 onderscheidt zich doordat het een totaal andere benadering van chipontwerp biedt. In plaats van een wafer op te splitsen in kleinere chips, zoals Nvidia en andere fabrikanten doen, gebruikt Cerebras de volledige wafer als één enkele chip. Dit haalt de noodzaak van complexe interconnect-netwerken tussen meerdere GPU's weg, en vermindert daarmee zowel de kosten als het stroomverbruik aanzienlijk.


Het belangrijkste detail om het succes van Cerebras in te kunnen schatten ligt in de prestaties van hun WSE-3-chip, die naar eigen zeggen tien keer sneller is in trainingsprocessen en outputgeneratie dan de GPU-gebaseerde oplossingen van concurrenten zoals Nvidia.


Hoewel de hardware indrukwekkend is, is de vraag hoe goed Cerebras zich kan meten met Nvidia’s sterke software-ecosysteem, vooral met het CUDA-platform, dat diep geïntegreerd is onder de ontwikkelaars en zorgt voor sterke(re) klantbinding. Dit laatste is nog een belangrijk detail waar we zullen moeten gaan afwachten hoe zich dit gaat ontwikkelen. De totale markt van zogenaamde deep-learning chips is immens, met een CAGR van 50,22% tussen 2023-2028:

Bron: Technavio

In de eerste helft van 2024 behaalde Cerebras een omzet van 136,4 miljoen dollar en een nettoverlies van 77,8 miljoen dollar. De stijgende verliezen wordt toegeschreven aan hogere personeelskosten en investeringen die nodig waren om de groei in omzet te ondersteunen. De afhankelijkheid van G42 is opvallend in deze cijfers.


G42 was in 2023 goed voor 83% van de totale omzet en in de eerste helft van 2024 zelfs voor 87% van de omzet. Dit komt door een grote order van 1,43 miljard dollar, die Cerebras in mei 2024 binnenhaalde. Dit soort strategische partnerschappen zijn cruciaal voor Cerebras' groeipad, maar brengen ook risico's met zich mee door de concentratie van inkomstenbronnen.



Cerebras' belangrijkste product, de WSE-3-chip, wordt gezien als een belangrijke concurrent van Nvidia's toonaangevende H100 GPU. De WSE-3 bevat 900.000 cores, 4 biljoen transistors en heeft een AI-computevermogen van 125 Petaflop, wat hem tot de grootste AI-chip ter wereld maakt. Gebruikers kunnen maximaal 2.048 WSE-3-chips met elkaar verbinden, wat een rekenkracht van 256 Exaflop zou opleveren.


De WSE-3 is gebaseerd op een 5nm-procestechnologie van TSMC, een aanzienlijke stap ten opzichte van de eerdere 7nm-generatie. Dit zorgt voor een grotere dichtheid van transistors en cores, waardoor de prestaties per watt verbeteren. De chip bevat 900.000 cores en 44 GB on-die geheugen, waarbij dit geheugen direct naast de cores is geplaatst. Hierdoor worden de latencies die optreden bij het verplaatsen van data tussen compute-units en geheugen drastisch verlaagd.


Ter vergelijking: Nvidia zou hiervoor tienduizenden van zijn nieuwste Blackwell GPU's nodig hebben. Naar eigen zeggen kan een stack/cluster van Cerebras GPU´s het trainen van LLM´s enorm versimpelen:

Bron: Cerebras

Als we Cerebras even vergelijken met Nvidia’s DGX H100-systeem, dat gebruik maakt van acht H100-GPU's en interne NVSwitch- en PCIe-switches, biedt Cerebras een eenvoudiger maar krachtiger architectuur die efficiënter omgaat met data-overdracht en energieverbruik.


Een van de belangrijkste voordelen van het ontwerp van Cerebras is de mogelijkheid om enorme clusters te bouwen zonder de noodzaak van complexe interconnect-systemen. Dit vereenvoudigt de infrastructuur en vermindert de latentie, een cruciale factor in de snelheid van AI-trainingsprocessen. Dit is vooral nuttig in deep learning-modellen, waarbij de snelheid van gegevensoverdracht tussen geheugen en verwerkingseenheden een belangrijke bottleneck kan vormen. Cerebras heeft al meerdere grootschalige AI-clusters gebouwd, waaronder de Condor Galaxy 1 en Condor Galaxy 2 in samenwerking met G42.


Naast Nvidia, ziet Cerebras concurrentie van grote spelers zoals voornamelijk AMD, maar ook Intel, Google, en Microsoft, evenals kleinere, gespecialiseerde bedrijven die AI-chips ontwikkelen.


Een groot deel van Cerebras' succes hangt samen met de samenwerking met Group 42, een AI-bedrijf uit de VAE. G42 was in 2023 verantwoordelijk voor 83% van de omzet van Cerebras. Daarnaast heeft G42 zich in mei 2024 gecommitteerd om voor 1,43 miljard dollar aan Cerebras-producten te kopen voor maart 2025. Dit onderstreept het belang van strategische partnerships voor de groei van het bedrijf.


Een mogelijk risico voor Cerebras is de afhankelijkheid van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company voor de productie van zijn chips. Verstoringen in de toeleveringsketen kunnen een negatief effect hebben op de productie en leveringen.



De beursgang van Cerebras komt op een moment dat de markt voor AI-chips zeer concurrerend is, maar ook enorm groeit door de toegenomen vraag naar AI-oplossingen. Met sterke partners en een krachtige AI-chip in zijn portfolio, positioneert Cerebras zich in de markt als een serieuze uitdager van Nvidia. Echter, de uitdagingen rondom winstgevendheid en toeleveringsrisico's zullen cruciaal zijn voor het succes op lange termijn.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page