top of page
Rens Boukema

Nvidia, AMD en Tesla gaan een belangrijke week in: Let hier op

  • Tesla's Robotaxi: Tesla heeft op 10 oktober een belangrijk evenement over hun robotaxi-plannen.

  • AI-evenementen: Zowel Nvidia, AMD als Hewlett Packard Enterprise (HPE) hebben deze week belangrijke AI-gerelateerde evenementen, terwijl AMD haar nieuwe AI-producten en -chips presenteert.

  • Belangrijke marktcijfers en rapporten: Er worden deze week rapporten verwacht zoals de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI), producentenprijsindex (PPI), en een update van het IMF over de wereldeconomie, wat invloed kan hebben op marktschommelingen.


Tesla staat op het punt om op 10 oktober een groot evenement te organiseren waarin het zijn robotaxi-ambities verder uit de doeken doet. Dit evenement wordt met veel belangstelling gevolgd, aangezien Tesla’s plannen voor autonome voertuigen de potentie hebben om de mobiliteitsmarkt volledig te hervormen. De robotaxi's zouden Tesla in staat stellen om niet alleen inkomsten te genereren uit de verkoop van voertuigen, maar ook via het aanbieden van autonome mobiliteitsdiensten.


Tesla´s Robotaxi plannen uitgelegd:

Bron: CNBC/YouTube

Dit kan een geheel nieuwe, lucratieve inkomstenstroom worden, die sterk kan bijdragen aan Tesla’s omzetgroei op lange termijn. Bedrijven zoals Waymo (onderdeel van Google), Uber en GM’s Cruise investeren eveneens zwaar in autonoom rijden en zullen de ontwikkelingen bij Tesla nauwlettend in de gaten houden. De anticipatie rond dit evenement heeft al geleid tot verhoogde handelsvolumes in Tesla-opties, wat erop wijst dat beleggers grote bewegingen in de aandelenkoers verwachten.


Tegelijkertijd hebben we een boel AI evenementen in de agenda staan deze week, van grote techbedrijven. Nvidia begint op 7 oktober aan een driedaagse AI-top in Washington D.C. Het bedrijf, dat in het afgelopen kwartaal een indrukwekkende groei van meer dan 170% zag in zijn datacentersegment, zal tijdens dit evenement nieuwe toepassingen van AI demonstreren in sectoren als cybersecurity, gezondheidszorg en quantum computing. Nvidia profiteert sterk van de explosieve vraag naar AI-chips zoals de H100 en binnenkort de Blackwell chip, die essentieel zijn voor het trainen van geavanceerde AI-modellen. Met een waarde van meer dan $3.000 miljard is Nvidia nu een van de meest waardevolle techbedrijven ter wereld.


AMD houdt op 10 oktober haar eigen evenement, "Advancing AI 2024", waarin ze de nieuwste generatie AI-processors en accelerators presenteren. AMD probeert marktaandeel te winnen in de AI-chipmarkt, waar het rechtstreeks concurreert met Nvidia. In het laatste kwartaal rapporteerde AMD een omzet van $5,36 miljard, en het bedrijf verwacht dat de introductie van zijn nieuwe AI-oplossingen een belangrijke aanjager zal zijn voor toekomstige groei.


De marktverdeling in de belangrijkste AI segmenten op dit moment:

Bron: IOT Analytics

AMD staat op het punt om tijdens dit event hun nieuwste Instinct GPU-accelerators en EPYC-serverprocessors te presenteren, technologieën die gericht zijn op het veroveren van een groter aandeel in de snelgroeiende AI-markt. De Instinct accelerators, waaronder een mogelijke opvolger van de succesvolle MI300-serie, zullen een sleutelrol spelen in deze strategie. Deze chips zijn cruciaal voor AI-toepassingen zoals machine learning en deep learning in datacenters. AMD heeft in het afgelopen jaar al een sterke start gemaakt met hun acceleratorverkopen, waarbij analisten verwachten dat dit jaar meer dan $4,5 miljard aan verkoop gerealiseerd zal worden.


Hoewel Nvidia met meer dan 80% van het marktaandeel momenteel de AI-acceleratormarkt domineert, zou AMD volgens analisten tegen 2026 een marktaandeel van 10% kunnen bereiken. Dit zou AMD ongeveer $5 miljard aan extra jaarlijkse omzet kunnen opleveren, mits het erin slaagt meer bedrijven te overtuigen hun accelerators te gebruiken. Momenteel wordt verwacht dat AMD tussen de 5% en 7% van de markt zal bezetten in de komende jaren, maar het potentieel voor verdere groei is groot.


Een belangrijke factor die AMD’s groei in de AI-markt kan versnellen, is de bekendmaking van prominente klanten die hun accelerators gebruiken. Analisten verwachten dat bedrijven zoals Microsoft (MSFT), Oracle (ORCL), en Meta (META) al gebruikmaken van AMD’s MI300X-accelerators. Als meer van dit soort grote spelers hun vertrouwen in AMD’s producten uitspreken, zou dit de positie van het bedrijf in de markt aanzienlijk versterken, en daarmee uiteraard ook de koers van het aandeel.


Nvidia´s H100 HGX VS MI300X Platform:

Bron: AMD

Hewlett Packard Enterprise organiseert diezelfde dag ook een AI-evenement, waar het bedrijf zijn strategie en nieuwe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie zal presenteren. HPE ziet grote kansen in de groeiende vraag naar AI-oplossingen, vooral in cloud computing en edge computing, waar bedrijven geavanceerde AI-tools nodig hebben voor dataverwerking en automatisering.



Naast deze bedrijven met hun events zijn er deze week ook enkele cruciale macro-economische rapporten die de financiële markten zullen beïnvloeden. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) wordt op 10 oktober gepubliceerd, en economen verwachten dat de kerninflatie stabiel blijft op 3,2% op jaarbasis.


CPI in de VS (2004-2024):

Bron: US BUREAU OF LABOR STATISTICS

Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de toekomstige rentebesluiten van de Federal Reserve. Op 11 oktober wordt de producentenprijsindex (PPI) verwacht, die naar verwachting zal afnemen tot een groei van 0,1% maand-op-maand, wat een teken zou kunnen zijn dat de inflatiedruk in de productieketen afneemt. Ten slotte publiceert het IMF deze week zijn nieuwste Wereld Economische Vooruitzichten, waarin het een update zal geven over de groeiprognoses voor de wereldeconomie en de inflatieverwachtingen. Deze rapporten kunnen de marktschommelingen in de komende dagen sterk beïnvloeden.



Met zowel dit bedrijfsnieuws als macro-economische gegevens die deze week naar buiten komen, kunnen beleggers zich voorbereiden op verhoogde volatiliteit op de markten. Vooral de aankondigingen van Tesla rondom hun robotaxi-project en de AI-evenementen van Nvidia, AMD en HPE hebben de potentie om de koersen van deze techreuzen te sterk te beïnvloeden, terwijl de inflatiecijfers richting kunnen geven aan de bredere markten.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page