top of page

NIO: nieuwe samenwerking en datum kwartaalcijfers bekend

In het kort:

  • NIO heeft een nieuwe samenwerking met een grote Chinese autofabrikant bekend gemaakt.

  • CYVN Investments uit Abu Dhabi blijft de grootste aandeelhouder van het bedrijf met 124,83 miljoen aandelen.

  • Op 5 december zal NIO de kwartaalcijfers voor het derde kwartaal van 2023 presenteren.


Het afgelopen jaar is geen jubelfeest geweest voor de investeerders van het Chinese elektrische voertuig (EV)-bedrijf Nio (NYSE:NIO). De aandelen zijn ongeveer 23% gedaald sinds het begin van het jaar, grotendeels toe te schrijven aan prijsoorlogen, financieel onrendabele status en toenemende concurrentie binnen de EV-markt.


Nieuwe samenwerking NIO en Changan Automobile

NIO en Changan Automobile hebben in Chongqing een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het uitwisselen van batterijen. De overeenkomst omvat de gezamenlijke ontwikkeling en exploitatie van Power Swap Stations, onderzoek en ontwikkeling van batterijwisselmodellen, en de oprichting van een efficiënt systeem voor het beheer van batterijactiva. Changan, de derde grootste autofabrikant van China, heeft alleen dit jaar al 1,130,884 auto's afgeleverd.


Het partnerschap is van groot belang omdat elke batterijwissel, niet alleen voor NIO en Changan maar mogelijk ook voor andere merken in de toekomst, NIO een bepaald bedrag oplevert. Bovendien kan NIO de batterijen gebruiken als opslag voor het elektriciteitsnetwerk, wat het nieuws nog meer impact geeft.


Het bedrijf Changan

In de eerste negen maanden van 2023 verkocht Changan 123,322 elektrische auto´s, hiermee is het de zevende grootste elektrische auto verkoper in China. NIO staat op de achtste plek achter Changan, met 109,993 verkochte elektrische auto´s gedurende de eerste negen maanden.


Changan Automobile zet in op een aanzienlijke uitbreiding van de productie van elektrische voertuigen (EV's) met de recente overeenkomst die tijdens de APEC-top is aangekondigd. De Chinese autofabrikant heeft een ambitieuze investering van 8,8 miljard Thai Baht (ongeveer $241,7 miljoen) toegezegd voor de bouw van een nieuwe EV-productiefaciliteit in de provincie Rayong, Thailand. Deze faciliteit, gepland om operationeel te zijn in 2025, zal aanvankelijk een capaciteit hebben van 100.000 voertuigen per jaar, met mogelijkheden voor verdere uitbreiding tot 200.000 eenheden om aan de groeiende vraag te voldoen.


Het markeert een cruciale stap in Changan's streven om tegen 2030 jaarlijks 1,2 miljoen elektrische voertuigen in het buitenland te verkopen, een vijfvoudige toename ten opzichte van vorig jaar. Deze expansie weerspiegelt Changan's positie als een belangrijke speler in de wereldwijde EV-markt. Wat betreft de financiële resultaten heeft Changan zich vastberaden getoond met een toezegging van RMB 4 miljard (ongeveer $550 miljoen) voor de nieuwe faciliteit en plannen om in 2024 de Europese markt te betreden. Deze financiële investeringen benadrukken het vertrouwen van Changan in de groeiende EV-sector en onderstrepen de intentie om wereldwijd een significante rol te spelen.



Oktober: lichtpuntje in de duisternis

Na tegenvallende cijfers bracht oktober enigszins verlichting voor NIO, met een stijging van 59,8% in het aantal geleverde voertuigen ten opzichte van het voorgaande jaar. Hierdoor kwam het totaal geleverde voertuigen voor het huidige jaar op 126.067, een toename van 36,3% vergeleken met het voorgaande jaar.


Recente aankondigingen van Nio betreffen het ontslaan van ongeveer 10% van het personeelsbestand en het vertragen of stopzetten van projecten die de komende drie jaar niet bijdragen aan de financiële prestaties. Deze stappen worden genomen in het licht van felle concurrentie en worden door het bedrijf beschouwd als moeilijke maar noodzakelijke beslissingen.


Aandelen grote NIO investeerders

Grote investeerders, ook wel 13F-filers, bezaten in Q3 407,32 miljoen aandelen in NIO. Dit onthulde echter een daling van ongeveer 15% ten opzichte van Q2. CYVN Investments, gevestigd in Abu Dhabi, blijft de grootste aandeelhouder met 124,83 miljoen aandelen.


Onder de belangrijke aandeelhouders bevinden zich bekende namen als Tencent (TCEHY) en BlackRock (BLK), die hun posities handhaven te midden van de uitdagingen waarmee Nio wordt geconfronteerd.


Bekendmaking financiële resultaten Q3 2023

Op 21 november 2023 kondigde NIO Inc. aan dat het zijn niet-geauditeerde financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2023 zal rapporteren op dinsdag 5 december 2023, voor de opening van de Amerikaanse markten. Dit wordt nauwlettend gevolgd, gezien de recente aanpassingen en verwachtingen van de markt in het bedrijf.


NIO aandelen kopen? Dat kan via DeGiro #AD


Conclusie: NIO

Terwijl NIO-aandelen de afgelopen tijd geen winnaars waren op de markt, suggereert de langetermijnanalyse dat er mogelijk waarde schuilt in geduldige investeerders. Macro-economische trends, technologische voorsprong en steun van grote investeerders bieden enig optimisme, ondanks de tijdelijke tegenwind.


Verdere financiële resultaten, vooral die van het derde kwartaal van 2023, zullen cruciaal zijn voor het beter begrijpen van de positie van NIO en het beoordelen van zijn levensvatbaarheid op de lange termijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page