top of page

Nike aandelen kelderen op de beurs maar is het een koopmoment?

In het kort:

  • Nike heeft zijn verwachtingen voor het gehele jaar naar beneden bijgesteld en voorziet een omzetdaling van 10% in het huidige kwartaal, met name door zwakke verkopen in China.

  • In het vierde kwartaal overtrof Nike de winstverwachtingen, maar bleef het achter bij de omzetprognoses van Wall Street.

  • De aandelen van Nike daalden met bijna 20% na de aankondiging, en de verwachte daling in de eerste helft van het fiscale jaar 2025 is hoger dan eerder voorspeld.


Nike ziet omzet dalen en waarschuwt voor zwakte in China

De aandelen van Nike kelderden vrijdag met bijna 20% nadat de retailer zijn vooruitzichten voor het volledige jaar naar beneden bijstelde en waarschuwde voor een omzetdaling van 10% in het huidige kwartaal. Deze daling is aanzienlijk slechter dan de door analisten verwachte 3,2% daling volgens LSEG.


Nike, 's werelds grootste sportkledingfabrikant, rapporteerde donderdag dat de verwachte omzet voor fiscaal 2025 nu zal dalen in plaats van groeien, met een voorspelling van een daling in de mid-single digits. Dit staat in schril contrast met de eerder verwachte groei van 0,9%. De omzet in de eerste helft van het jaar zal volgens de verwachtingen dalen in de high single digits, vergeleken met eerdere voorspellingen van low single digits.


Financiële prestaties

In het vierde kwartaal behaalde Nike een aangepaste winst per aandeel van $1,01, wat boven de verwachting van 83 cent lag. De omzet kwam echter uit op $12,61 miljard, minder dan de verwachte $12,84 miljard. Ondanks deze teleurstelling overtrof Nike's netto-inkomen de verwachtingen met $1,5 miljard, of 99 cent per aandeel, vergeleken met $1,03 miljard, of 66 cent per aandeel, een jaar eerder.


De totale omzet daalde met ongeveer 2% tot $12,61 miljard, vergeleken met $12,83 miljard een jaar eerder. Voor het fiscale jaar 2024 bleef de omzet nagenoeg stabiel op $51,36 miljard, wat het traagste groeitempo was sinds 2010, exclusief de Covid-19-pandemie.


Regionale prestaties en toekomstvisie

Nike gaf aan dat de verkopen in China weliswaar hoger waren dan verwacht, met $1,86 miljard in vergelijking met de geschatte $1,79 miljard, maar de regio blijft onzeker door macro-economische omstandigheden. De verkoop in Noord-Amerika, Nike's grootste markt, bedroeg $5,28 miljard, wat onder de verwachting van $5,45 miljard lag. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika behaalde Nike een omzet van $3,29 miljard, iets onder de verwachting van $3,32 miljard.



Problemen en strategieaanpassingen

Nike wijt de omzetdaling aan een afname in online verkopen, geplande terugschroevingen in klassieke schoenencollecties, en "oneven consumententrends" in verschillende markten. Het bedrijf merkt op dat de lifestyle-segmenten zijn afgenomen, terwijl de prestatiesegmenten zoals basketbal- en hardloopschoenen niet voldoende konden compenseren.


Een belangrijk probleem voor Nike was ook de strategiewijziging om meer via eigen kanalen te verkopen in plaats van via groothandels zoals Foot Locker. Hoewel deze strategie meer winstgevend kan zijn en beter controle over merk en klantdata biedt, heeft het ook voor logistieke problemen gezorgd. Hierdoor daalde de omzet van directe verkoop met 8% tot $5,1 miljard, terwijl de groothandelsomzet met 5% steeg tot $7,1 miljard.


Concurrentie en kostenbesparingen

Nike heeft te maken met toenemende concurrentie van merken als On Running en Hoka, die marktaandeel winnen met nieuwe ontwerpen terwijl Nike zich richtte op oude favorieten zoals de Air Force 1. Om kosten te besparen en de winstgevendheid te verhogen, heeft Nike een herstructureringsplan aangekondigd om $2 miljard te besparen en 2% van zijn personeelsbestand (meer dan 1.500 banen) te schrappen.


Hoewel de korte termijn uitdagend blijft, is Nike van plan zich te herpositioneren door innovatie en een gebalanceerder productportfolio te creëren. De aankomende Olympische Spelen van Parijs in 2024 bieden een kans voor Nike om zijn visie op sport wereldwijd te communiceren en mogelijk momentum terug te winnen bij consumenten. Maar het blijft een duur aandeel met een verwachte P/E van 22x voor 2027 en dus duurder dan bijvoorbeeld aandelen Meta die voor 17x 2027 winst worden verhandeld. Er zijn dus betere deals te vinden op de beurs dan Nike.


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page