top of page

Nieuwe Xpeng X9 moet marktverschuiving teweeg brengen in EV-markt

Bijgewerkt op: 1 feb.

In het kort:

  • Op 1 januari lanceerde Xpeng de X9, een elektrisch voertuig (EV) met zeven zitplaatsen, gepositioneerd als een mogelijke 'game changer' voor de batterij-elektrische voertuigenmarkt voor Multi-Purpose Vehicles (MPVs).

  • Geprijsd tussen 359.800 yuan en 419.800 yuan (ongeveer $50.360 tot $58.760), moet de X9 gaan concurreren in de markt voor elektrische familie auto´s.

  • Brian Gu, vicevoorzitter en mede-president van Xpeng, is optimistisch en voorspelt een sterke groei voor het bedrijf in 2024, ondanks toenemende concurrentie in de Chinese EV-markt.


Met de recente lancering van de X9, een zevenzitter binnen het elektrische voertuigsegment, zet het Chinese bedrijf Xpeng hoog in op het creëren van een paradigma in de wereld van batterij-elektrische voertuigen, vooral in het segment van Multi-Purpose Vehicles (MPVs). De X9, gebouwd op het SEPA2.0-architectuurplatform, belooft meer te zijn dan slechts een auto en wordt beschouwd als een potentieel 'game changer' door Brian Gu, de vicevoorzitter en mede-president van Xpeng.





Innovatie en Design als Drijvende Krachten

Volgens Gu is de X9 gepositioneerd als een potentiële 'topverkoper in zijn categorie', dankzij een combinatie van innovatieve technologie, superieure handling en toonaangevende slimme rijtechnologie. Met een prijsklasse tussen 359.800 yuan en 419.800 yuan (omgerekend ongeveer $50.360 tot $58.760), lijkt Xpeng zich te richten op het leveren van kwaliteit en geavanceerde functies die verder gaan dan de standaardverwachtingen in de branche.


De X9 schittert met een vermeende maximale actieradius van 702 kilometer (436 mijl), al zijn deze specificaties gebaseerd op het China Light-Duty Vehicle Test Cycle-meetsysteem (CLTC) en kunnen verschillen met Europese en Amerikaanse normen. Desondanks wordt het voertuig gezien als een krachtige toevoeging aan de groeiende markt van elektrische voertuigen.


Hoewel tijdens de presentatie niet alle details zijn vrijgegeven, zijn er al technische gegevens beschikbaar. De Xpeng X9 weegt minimaal 2.560 kilo en wordt aangedreven door een elektromotor van 320 pk op de vooras. Er is ook sprake van een vierwielaangedreven variant, waarbij een extra motor van 184 pk op de achteras wordt toegevoegd.



Features van de X9

Technologisch geavanceerd, biedt de XPeng X9 functies zoals een 21,4-inch familie-infotainmentsysteem, in-car hot en cold smart storage, en zero-gravity reclining sofas. De bestuurderservaring wordt verbeterd door de XOS Tianji, een geavanceerd besturingssysteem met single-screen multi-tasking, augmented-reality-monitoring van de omgeving, en een AI gestuurde spraakassistent. Het klinkt allemaal veelbelovend, vooral voor een markt waar EV´s met de capaciteit voor 7 personen nog niet heel veel voorkomen.


Strategie voor Groei en Concurrentie

Terwijl Xpeng zijn nieuwe X9 op de markt brengt, ziet het bedrijf uitdagingen in de snel evoluerende en concurrerende markt voor elektrische voertuigen in China. Concurrenten zoals Nio, Huawei en Zeekr betreden ook dit speelveld, en zelfs elektronicagigant Xiaomi staat op het punt zijn eerste EV te lanceren. Gu blijft echter optimistisch, voorspellend dat Xpeng in 2024 aanzienlijk sneller zal groeien dan de algehele groei van de industrie, wat wijst op de mogelijkheid om het marktaandeel uit te breiden.


Toekomstige Plannen en Diversificatie

Xpeng heeft grootschalige plannen om zijn positie in de markt te verstevigen. Naast het streven naar groei in de EV-markt, heeft het bedrijf ambitieuze plannen voor de uitrol van rijhulpsystemen in China tegen het einde van 2023 en in Europa tegen het einde van 2024. Bovendien heeft Xpeng onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Guangdong Huitian voor de ontwikkeling en productie van vliegende voertuigen, een beweging die de diversificatie van het bedrijf markeert.



Conclusie

Met de lancering van de X9 lijkt Xpeng vastberaden om niet alleen deel te nemen aan de concurrentie in de EV-markt, maar ook om als marktleider naar voren te treden. De combinatie van geavanceerde technologie, innovatief ontwerp en een strategische groeiplanning positioneert de X9 als een krachtige speler in de snelgroeiende sector van elektrische voertuigen in China en daarbuiten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page