top of page

Nieuwe miljardendeal Amazon en staatssteun helpen Intel omhoog

In het kort:

  • Intel heeft een grote deal met Amazon gesloten voor de productie van AI-chips en Xeon-processors, wat een belangrijke stem van vertrouwen is voor hun 18A-technologie.

  • Intel's foundry-divisie wordt een onafhankelijk dochterbedrijf binnen Intel, wat het mogelijk maakt om kapitaal aan te trekken en conflicten van belangen met klanten te verminderen.

  • De nieuwe structuur en sterke overheidssteun moet Intel een nieuwe basis voor groei gaan geven, ondanks eerdere verliezen en uitdagingen.


Intel (NASDAQ: INTC) heeft op 16 september 2024 een belangrijke aankondiging gedaan die beleggers hoop geeft op een succesvolle turnaround. De chipgigant heeft een deal gesloten met Amazon ter waarde van miljarden dollars om op maat gemaakte AI-chips en Xeon-processors te produceren met hun geavanceerde 18A-productienode. Tegelijkertijd kondigde Intel aan dat hun foundry-divisie een onafhankelijk dochterbedrijf wordt binnen het concern. Deze aankondigingen zorgden voor een forse koersstijging van bijna 8% naar $22,50 per aandeel.


De aandelenkoers van Intel de afgelopen drie maanden:

Bron: Macrotrends

De deal met Amazon is een belangrijk detail in het nieuwe vertrouwen voor Intel's 18A-node, die cruciaal is voor hun strategie om de concurrentie aan te gaan met fabrikanten als TSMC. Intel sloeg de productie van de 20A-node over om direct in te zetten op de 18A-technologie. Dit was een risicovolle keuze, aangezien eerdere klanten zoals Broadcom (AVGO) twijfels hadden over de prestaties van de nieuwe technologie. De Amazon-deal draait dat sentiment echter volledig om en geeft aan dat Intel mogelijk hun productieproblemen achter zich laat. De samenwerking met Amazon omvat meerdere jaren en miljarden dollars, wat wijst op een lange termijn commitment en vertrouwen in de prestaties van Intel's chips.


Daarnaast zullen de nieuwe Xeon-processors voor AWS worden geproduceerd op de Intel 3-node, een andere belangrijke stap in Intel's productiecapaciteit. Dit is een aanzienlijke overwinning voor Intel's belegerde foundry-divisie.


Intel kondigde ook aan dat de foundry-divisie een onafhankelijk dochterbedrijf wordt. Dit is een alternatieve strategie ten opzichte van een spin-off, waarbij de foundry een eigen raad van bestuur en financiële onafhankelijkheid krijgt, maar nog steeds binnen Intel blijft. Dit biedt voordelen zoals de mogelijkheid om extern kapitaal aan te trekken, zonder het moederbedrijf met extra schulden te belasten. Ook vermindert het mogelijke conflicten van belangen met andere chipmakers die mogelijk aarzelen om hun producten bij een concurrent te laten produceren.


Ondanks het uitstel van de Europese projecten blijft Intel vastbesloten om zijn productiecapaciteit in de VS te vergroten. De bouw van nieuwe locaties in Ohio, New Mexico, Arizona en Oregon gaat volgens planning door. Deze Amerikaanse uitbreiding sluit aan bij de strategische doelen van Intel om productie dichter bij huis te houden, in lijn met de Amerikaanse CHIPS Act die lokale productie ondersteunt.


De foundry-divisie heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke verliezen geleden, met meer dan $10 miljard aan jaarlijkse verliezen ondanks bijna $20 miljard aan inkomsten. Deze herstructurering geeft de foundry meer speelruimte om zichzelf te herstructureren en nieuwe externe klanten aan te trekken, waaronder potentiële grote spelers zoals nu dus Amazon en bijvoorbeeld Microsoft.


Intel krijgt ook aanzienlijke steun van de Amerikaanse overheid, met onder andere $3 miljard aan subsidies voor het Secure Enclave-programma en $8,5 miljard aan subsidies vanuit de CHIPS Act. Deze steun is bedoeld om de enige grote chipfabriek in de VS concurrerend te houden ten opzichte van buitenlandse giganten zoals TSMC en Samsung.


Intel heeft de afgelopen twee jaar ongeveer $25 miljard per jaar geïnvesteerd in hun foundry-divisie, en de Amerikaanse subsidies en leningen van $11 miljard zullen deze investeringen ondersteunen. Dit geeft Intel een belangrijke financiële buffer terwijl ze werken aan de lancering van de 18A-node, die cruciaal is voor hun succes.



Hoewel de recente ontwikkelingen positief zijn, is Intel's situatie niet zonder uitdagingen. Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd 15.000 banen te schrappen als onderdeel van hun kostenbesparingsmaatregelen, wat de moraal kan beïnvloeden. Daarnaast is Intel's afhankelijkheid van grote klanten zoals Amazon en Microsoft een risico, omdat deze klanten lage marges kunnen afdwingen, wat druk kan zetten op de winstgevendheid van Intel.


Toch lijkt Intel op weg naar herstel. Als de 18A-node in 2025 op tijd wordt gelanceerd en succesvol blijkt, kan dit de foundry-verliezen verminderen en zorgen voor nieuwe groeimogelijkheden. Met de steun van de overheid en de recente grote klantendeals lijkt het erop dat Intel een solide basis heeft gelegd voor toekomstige winstgevendheid en aandeelhouderswaarde.


Een van de meest verontrustende aspecten van Intel’s huidige situatie is naar mijn mening de netto schuldpositie van $25 miljard. Dit is een behoorlijk obstakel, vooral wanneer het bedrijf niet verwacht om vóór 2025 positieve vrije kasstromen te genereren. Terwijl de samenwerking met Amazon op papier een belangrijke overwinning lijkt, moet Intel nog steeds aanzienlijke financiële lasten torsen, wat het herstel van de onderneming vertraagt. Wel is het belangrijk te benoemen dat de Amerikaanse staatssteun hierin een belangrijke factor zal zijn en waarschijnlijk cruciaal zal blijken om Intel sneller door deze zware periode te trekken.


De totale schuldpositie van Intel:

Bron: Macrotrends

De totale kaspositie van Intel:

Bron: Macrotrends

Dit zorgt voor een zorgwekkende debt/equity ratio van Intel op dit moment (2010-2024):

Bron: Macrotrends

Ondanks de herstructureringsinspanningen van Intel is het de vraag of deze besparingen genoeg zullen zijn om de omzetgroei weer stabiel en voorspelbaar te maken. Intel’s omzetgroeipercentages laten al jaren een neerwaartse trend zien, en het is nog maar de vraag of de deal met Amazon genoeg zal zijn om dit patroon te doorbreken.


De omzet(groei) van Intel (2010-2024):

Bron: Macrotrends

De deal met Amazon betekent dat Intel’s foundry-divisie de productie van AI-chips op hun 18A-node zal verzorgen. Hoewel dit een belangrijke stap is om het vertrouwen in hun productiecapaciteit terug te winnen, brengt het ook risico’s met zich mee. Grote klanten zoals Amazon staan erom bekend dat ze strakke marges afdwingen, wat Intel onder druk kan zetten om hun winstmarges te verlagen. Bovendien is er altijd het risico dat Amazon, net als Apple eerder deed, besluit om hun chipontwikkeling in eigen huis te nemen, wat de afhankelijkheid van grote klanten zoals Amazon een onzekerheidsfactor maakt.


Ondanks het optimisme rond de deal, zijn er veel analisten die Intel's toekomst somber inzien. Het bedrijf heeft te maken met een langdurige daling in omzet en winstmarges, en de herstructurering die momenteel plaatsvindt, wordt door sommigen gezien als een wanhopige poging om de boel weer op de rails te krijgen. De enorme schuldenlast en de verwachting dat Intel pas in 2025 weer vrije kasstromen genereert, maken het lastig voor investeerders om vertrouwen te houden in een snelle ommekeer.


FCF Intel de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts

Daarnaast is Intel’s huidige waardering van slechts 2 keer de verwachte omzet voor dit jaar een indicatie van hoe de markt hun toekomst inschat. Hoewel de aandelenkoers de laatste tijd sterk is gedaald, biedt dit geen garantie voor een snel herstel. Uiteraard is het een koopkans in het geval dat de plannen van Intel slagen en ze daadwerkelijk concurrerend kunnen worden met TSMC, echter lijkt het de komende kwartalen nog niet direct een rooskleurig plaatje voor Intel.


De P/S ratio van Intel (2010-2024):

Bron: Macrotrends

Intel staat voor een belangrijk keerpunt in hun strategie en prestaties. De miljardendeal met Amazon en de herstructurering van hun foundry-divisie zijn signalen dat Intel hard werkt aan een ommekeer. Als belegger moet je nu vooral op verdere klantenaankondigingen letten, omdat een grote naam zoals Amazon vaak andere klanten kan aantrekken. Intel heeft de wellicht de kans om in de komende jaren terug te keren naar groei en op termijn de concurrentie met spelers zoals TSMC en Samsung aan te gaan.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page