top of page

Nieuwe kansen op de IPO markt in 2024 en daarna

In het kort:

  • 2024 belooft een belangrijk jaar te worden voor beursintroducties (IPO's), met bedrijven als Reddit, Syngenta Group, en CVC Capital Partners die hun debuut uitstellen in afwachting van betere marktomstandigheden. Ondanks een wereldwijde daling van IPO-activiteiten in 2023, zijn er tekenen van herstel in 2024, hoewel volledige normalisatie mogelijk pas in 2025 verwacht wordt.

  • De IPO-markt verschuift de focus van groei naar winstgevendheid, met een kritische blik op bedrijven die hoge groeiverwachtingen beloven zonder duidelijk pad naar winst. De houding van investeerders ten opzichte van risico's en rendementen verandert, waarbij bedrijven met sterke fundamenten en een realistische groeistrategie de voorkeur krijgen.

  • Politieke en economische gebeurtenissen wereldwijd, zoals verkiezingen in belangrijke economieën en de prestaties van beursgenoteerde bedrijven, zullen een aanzienlijke invloed hebben op de IPO-markt in 2024. Bedrijven en investeerders moeten deze factoren nauwlettend in de gaten houden bij het nemen van beslissingen over beursintroducties.


De wereldwijde beursintroductie (IPO) markt staat aan de vooravond van een cruciaal jaar in 2024. Na een jaar van terughoudendheid en onzekerheid, lijkt de markt zich langzaam te herstellen. Bedrijven zoals Reddit, Syngenta Group en CVC Capital Partners, die hun debuut oorspronkelijk voor 2023 hadden gepland, hebben dit uitgesteld in afwachting van betere marktomstandigheden.


Dit uitstel is symptomatisch voor de bredere trend in de IPO-markt, waar het totale bedrag dat via beursintroducties is opgehaald in 2023 het laagste was sinds 2009. Deze terughoudendheid is deels te wijten aan de kloof tussen de waarderingsverwachtingen van bedrijven en investeerders, een kloof die ontstaan is in een tijdperk van goedkoop geld en hoge waarderingen.



Verschuiving naar Winstgevendheid

Een opmerkelijke verschuiving in de IPO-markt is de groeiende focus op winstgevendheid boven ongebreidelde groei. In tegenstelling tot de jaren 2020 en 2021, toen bedrijven met ambitieuze groeiplannen maar zonder duidelijke winstgevendheidsstrategieën de markt betraden, zijn investeerders nu meer geïnteresseerd in bedrijven met solide fundamenten. Dit omvat gezonde groeiverwachtingen, sterke klantrelaties en bekwame managementteams.


De huidige markt vereist dat bedrijven hun waarderingen verdedigen in een wereld van hogere rentetarieven, wat betekent dat ze een hogere lat moeten halen om de interesse van investeerders te wekken.


Analyse van de IPO-Markt: Een Cruciale Omslagpunt in 2024

In 2023 werd er wereldwijd bijna $130 miljard opgehaald via IPO's, een aanzienlijke daling vergeleken met voorgaande jaren en het laagste bedrag sinds de financiële crisis van 2009. Deze teruggang in de IPO-activiteit onderstreept de uitdagingen waarmee bedrijven en investeerders geconfronteerd werden, vooral door de kloof in waarderingsverwachtingen die tijdens de periode van goedkoop geld ontstond.



Deze sombere prestatie in het licht van de wereldwijde economische onzekerheden en veranderende marktomstandigheden suggereert dat een volledige terugkeer naar de normale IPO-activiteit mogelijk vertraagd zou kunnen worden tot 2025. Echter, met 75% van de particuliere beleggers die een opleving verwachten in 2024, zoals blijkt uit recent onderzoek, is er een hernieuwde hoop op een omslagpunt.


Deze anticipatie op herstel, in combinatie met een verschuiving van de marktfocus van hoge groei naar duurzame winstgevendheid, markeert een cruciaal moment voor bedrijven die overwegen de stap naar een beursnotering te maken.


De Rol van Politieke en Economische Gebeurtenissen

Politieke en economische gebeurtenissen wereldwijd zullen een aanzienlijke impact hebben op de IPO-markt in 2024. Verkiezingen in grote economieën zoals de VS, het VK, Duitsland, Canada en Japan kunnen leiden tot verschuivingen in economisch beleid en marktpercepties, wat op zijn beurt de beslissingen van bedrijven om naar de beurs te gaan beïnvloedt. Daarnaast zal de prestatie van eerder genoteerde bedrijven een belangrijke indicator zijn voor hoe nieuwe IPO's ontvangen worden.


Conclusie

De IPO-markt van 2024 staat vol met kansen, maar ook met uitdagingen. Bedrijven die overwegen om naar de beurs te gaan, moeten rekening houden met de veranderende houding van investeerders en de bredere economische en politieke context. Met een zorgvuldige strategie en een realistische kijk op de marktomstandigheden, kunnen bedrijven succesvol navigeren in deze dynamische omgeving.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page