top of page
Michiel Vermeulen

Nederland in milde recessie: economische groei neemt af

In het kort:

  • Nederlandse economie krimpt twee kwartalen op rij: we zitten daarom officieel in een recessie.

  • Ondanks de krimp blijft de arbeidsmarkt krap en het aantal faillissementen laag.

  • Het teruglopen van consumentenuitgaven en export zijn de hoofdoorzaken van de economische krimp.

De Nederlandse economie vertoont tekenen van afkoeling, met twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3% gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na een krimp van 0,4% in het eerste kwartaal.


CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen benadrukt echter dat we niet direct in de alarmfase zitten. "We hebben niet te maken met een klassieke recessie waarbij er massale ontslagen en faillissementen zijn," zegt hij. Van Mulligen geeft aan dat de arbeidsmarkt nog steeds buitengewoon krap is, met meer vacatures dan beschikbare werkzoekenden.



De belangrijkste reden voor de krimp is de afname van consumentenuitgaven. Na de coronapandemie gaven mensen meer geld uit, deels dankzij de nieuw verkregen vrijheden. Maar zoals Van Mulligen opmerkt: "Na de inhaalslag, waarbij mensen weer uit eten gingen en vakanties boekten, komt er een natuurlijke ook een terugval. Die tijd is nu aangebroken."


Bijkomend is er een verminderde export en een aantal veranderingen in het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Een verhoogde rente, van -0,5% in juli 2022 naar maar liefst 3,75% nu, betekent hogere leenkosten voor bedrijven en consumenten. Dit heeft natuurlijk invloed op zowel investeringen als uitgaven.



Maar het is niet alleen maar somber nieuws. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken ziet de cijfers in een groter perspectief. "Het kabinet is demissionair en kan niet zomaar nieuwe plannen maken. Toch moeten we zorgen voor een gezonde koopkracht voor consumenten en een stabiel ondernemersklimaat," benadrukt ze.


Interessant is dat, ondanks de economische daling, Nederland de afgelopen jaren sneller herstelde van de pandemie dan veel van onze buurlanden. Maar die tijden lijken te veranderen. Terwijl de Nederlandse economie stagneert, gaan andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, gestaag vooruit. Het is daarom voor nu erg onzeker wat de toekomst ons gaat brengen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page