top of page

Na AMD zijn de verwachtingen voor Nvidia´s GPU omzet hoger dan ooit

In het kort:

  • AMD rapporteerde trage groei in hun data center GPU backlog, terwijl Nvidia sterke vraag blijft zien in eerdere kwartalen.

  • Nvidia's technologische vooruitgang en nieuwe productaankondigingen versterken hun concurrentiepositie.

  • Nvidia blijft dominant in de data center GPU markt en zal waarschijnlijk blijven groeien tot minstens 2025, waarna AMD in de buurt verwacht te komen.


De recente kwartaalcijfers van AMD, deze week gepresenteerd in hun Q2 rapport, tonen een significante vertraging in de groei van hun data center GPU backlog. AMD's backlog voor de MI300 chips groeide van $2 miljard in oktober vorig jaar naar $4,5 miljard op dit moment (Q2), maar de groei is in de laatste twee kwartalen afgevlakt tot slechts $500 miljoen per kwartaal.


Ter vergelijking: Nvidia's data center GPU business blijft maar groeien met miljarden dollars per kwartaal. Volgens Nvidia's Q1 earnings call blijft de vraag naar hun huidige generatie Hopper GPU's toenemen. Deze cijfers onderstrepen Nvidia's sterke concurrentiepositie. Terwijl AMD moeite heeft om marktaandeel te winnen, blijft Nvidia hun technologische voorsprong uitbreiden met de introductie van hun Blackwell GPU's en geavanceerde softwareoplossingen zoals NIMs (neural inference microservices).



AMD CEO Lisa Su blijft optimistisch over de vraag naar AI-hardware en benadrukt de noodzaak voor voortdurende investeringen in AI-infrastructuur. Echter, de productie van AMD's vernieuwde MI325 chips zal pas eind 2024 beginnen en niet significant bijdragen aan de omzet tot ten vroegste Q2 of Q3 2025. Dit betekent dat Nvidia voornamelijk zal concurreren met AMD's huidige MI300 door het grootste deel van 2025.


Bovendien gaf Lisa Su aan dat AMD's MI350 serie pas eind 2025 een serieuze concurrent zou kunnen zijn voor Nvidia's Blackwell GPU's. Dit bevestigt dat Nvidia naar verwachting geen grote bedreiging zal ondervinden van AMD tot minstens eind 2025.


De markt reageerde vooralsnog positief op de earnings call van beide bedrijven, met een stijging van 4% voor AMD en een enorme 12% voor Nvidia. Deze reacties zijn logisch gezien de cijfers: hoewel AMD vooruitgang boekt in de data center GPU markt, is hun groei in backlog vertraagd en blijft Nvidia dominant.


Het bedrijf rapporteerde een indrukwekkende stijging van 427% in datacenteromzet op jaarbasis in het afgelopen kwartaal en verwacht nog een sterk kwartaal. De verwachting is dat Nvidia's totale omzet ongeveer $28 miljard zal bedragen, een groei van 107% op jaarbasis. Analisten schatten de omzet iets hoger in, op $28,49 miljard, met een winst per aandeel van $0,64.


Beleggers zullen uitkijken naar nog een indrukwekkend kwartaal om de hoge groeiverwachtingen te rechtvaardigen. Nvidia's omzet heeft het afgelopen jaar voortdurend boven de consensusramingen gelegen, en beleggers hopen op een herhaling hiervan om de aandelenkoers op korte termijn verder te laten stijgen.


Het afgelopen kwartaal begon Nvidia met de levering van zijn nieuwe Spectrum-X Ethernet-netwerkoplossing, geoptimaliseerd voor AI. Nvidia concurreert hier met gevestigde bedrijven zoals Broadcom, maar het management verwacht dat dit een miljardenproductlijn zal worden binnen een jaar. Nvidia kondigde ook een softwareaanbieding aan voor zijn AI Enterprise-platform, genaamd Nvidia Inference Microservices (NIM), bedoeld om AI-ontwikkelaars te helpen sneller nieuwe applicaties te bouwen en te lanceren.


Cruciaal is dat beleggers zullen letten op de vraagtrends voor Nvidia's nieuwe Blackwell GPU-platform, dat een nieuw niveau van verwerkingskracht biedt voor AI-werkbelastingen en naar verwachting sterke omzetgroei zal stimuleren. De vroege vraag naar Blackwell een goed teken is voor Nvidia's groeivooruitzichten voor volgend jaar.



Nvidia lijkt goed gepositioneerd om hun GPU-omzet te blijven laten groeien, vooral gezien de aanhoudende vraag naar AI en de voortdurende technologische vooruitgang in dit domein. Beleggers wordt aangeraden geduldig te zijn en Nvidia's sterke groeivooruitzichten door minstens 2025 af te wachten, waardoor Nvidia een sterke koop blijft.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page