top of page

Morgan Stanley ziet in 2024 kansen in deze sector

In het kort:

  • Morgan Stanley toont optimisme in de gezondheidszorgsector ondanks het verkiezingsjaar.

  • Het bedrijf benadrukt het potentieel in de managed care en retail pharmacy space.

  • Ondanks stijgende zorgkosten en verkiezingsrisico's, wordt verwacht dat bepaalde sectoren, waaronder Pharma Benefit Managers, kunnen profiteren van GLP-1 medicijnen en biosimilars.


Het jaar 2024 lijkt een veelbelovende horizon te bieden voor de gezondheidszorgsector, volgens analisten van Morgan Stanley. Ondanks de voortdurende onzekerheden en politieke schommelingen, wijst het beleggingsbedrijf op potentiële kansen in specifieke segmenten, waardoor het een optimistisch vooruitzicht heeft voor investeerders.


Politiek in Amerika

Morgan Stanley benadrukt dat politieke onzekerheden een aanzienlijke rol hebben gespeeld in de prestaties van de gezondheidszorgsector in 2023. Met managed care-organisaties die dit jaar met 15% daalden en apotheken met maar liefst 49%, lijkt de markt te reageren op verkiezingscycli. Historische gegevens wijzen echter op een herstel voor managed care na verkiezingsdagen, met een relatieve outperformance van ongeveer 12% tot 20% in de zes tot twaalf maanden na de verkiezingen.


In vergelijking met voorgaande verkiezingsjaren wijst Morgan Stanley op een gebrek aan steun voor brede gezondheidszorghervormingen, zoals Medicare for All. Dit wordt toegeschreven aan President Biden's aankondiging van herverkiezing, wat de druk op progressievere democraten zou verminderen.


GLP-1/Biosimilar Kansen

Een centraal thema in de vooruitzichten van Morgan Stanley is de opportuniteit rondom GLP-1 medicijnen en biosimilars. Ondanks enkele regelgevende uitdagingen ziet het bedrijf waarde en groeimogelijkheden in de sector van Pharma Benefit Managers (PBMs). Deze tussenpersonen tussen zorgverzekeraars, farmaceutische fabrikanten en apotheken zijn recentelijk onderwerp van intense congrescontrole geweest vanwege hun rol in stijgende zorgkosten.


De stijgende vraag naar GLP-1 medicijnen wordt gezien als een kans voor toonaangevende PBMs zoals de Caremark-eenheid van CVS, UnitedHealth's OptumRx en Cigna's Evernorth. Morgan Stanley schat dat de stijgende vraag naar GLP-1s de verwachte winst per aandeel voor deze PBMs met tussen de ~26 en ~307 basispunten kan verbeteren.



Verwachtingen voor 2025

Een belangrijk aandachtspunt voor de sector is de verwachte aankondiging van de Medicare Advantage-tarieven voor 2025, gepland voor eind januari of begin februari. Morgan Stanley voorziet dat MCO's zich voorbereiden op een normalisatie na de pandemie in de tarieven.


Met een voorspelde stijging van +0.2% in lijn met pre-pandemische niveaus, suggereert het bedrijf dat eventuele koerszwakte na de aankondiging een aantrekkelijke koopkans kan bieden. In de recente geschiedenis heeft 2022 en 2023 gezien als de grootste stijgingen in de definitieve tarieven voor Medicare Advantage, voordat het tarief voor 2024 stabiel bleef.


Medicaid Redeterminations

Morgan Stanley identificeert voortdurende Medicaid-herbeoordelingen als een belangrijk thema voor 2024. Het bedrijf verwacht dat deze reviews doorgaan tot minstens 2024, en ziet hierin een kans voor commerciële verzekeraar Cigna, die niet deelneemt aan Medicaid Managed Care-programma's.


Het bedrijf wijst op een potentieel voor Cigna's commerciële/door werkgever gesponsorde plannen en de beursmarkt, wat momenteel nog niet is ingebed in de winstverwachting.


Topkeuze van Morgan Stanley

Morgan Stanley houdt een positieve kijk op de gezondheidszorgsector en benoemt UnitedHealth als zijn topkeuze vanwege de schaal en diversificatie. Het bedrijf heeft de prijsdoelen voor specifieke bedrijven zoals CVS en Cigna herzien op basis van hun respectievelijke groeivooruitzichten.



Analyse UnitedHealth Group

Belangrijk voor investeerders is de aankomende kwartaalwinst van UnitedHealth Group, gepland op 12 januari 2024. Analisten voorspellen een EPS van $5,98, wat een groei van 11,99% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De Zacks Consensus Estimate voor de omzet voorspelt een netto-omzet van $91,97 miljard, een stijging van 11,09% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Voor het hele jaar voorspellen analisten gemiddeld een winst van $24,95 per aandeel en een omzet van $368,9 miljard, wat respectievelijk veranderingen zijn van +12,44% en +13,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. (Zacks)



Vanuit een waarderingsperspectief wordt UnitedHealth Group momenteel verhandeld tegen een Forward P/E-ratio van 20,96. In vergelijking met de sector, die een gemiddelde Forward P/E-ratio van 15,96 heeft, zou je kunnen concluderen dat UnitedHealth Group relatief duur is. Bovendien heeft UNH een PEG-ratio van 1,59, wat de verwachte winstgroei van het bedrijf in overweging neemt. In vergelijking hiermee hebben aandelen in de Medical - HMOs sector een gemiddelde PEG-ratio van 1,13.


Conclusie

Kortom, ondanks de aanhoudende uitdagingen in de gezondheidszorgsector, schildert Morgan Stanley een veelbelovend plaatje voor 2024 met kansen die investeerders niet over het hoofd mogen zien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page