top of page

MongoDB Kwartaalcijfers: Let op dit belangrijke detail genoemd door de CEO

In het kort:

  • MongoDB overtrof de verwachtingen met een omzet van $478,1 miljoen in het tweede kwartaal, een stijging van 13% ten opzichte van vorig jaar.

  • De groei werd vooral gedreven door MongoDB Atlas, de cloud-database service, en het toenemende aantal klanten.

  • MongoDB verhoogde zijn vooruitzichten voor het komende kwartaal en het volledige fiscale jaar 2025, dankzij sterke vraag en AI-innovaties.

MongoDB heeft vandaag zijn cijfers voor het tweede kwartaal bekend gemaakt en beleggers hadden veel redenen om positief te zijn. In het tweede kwartaal rapporteerde MongoDB een totale omzet van $478,1 miljoen, een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei overtrof de verwachtingen aanzienlijk; analisten hadden namelijk een omzet van $465 miljoen voorspeld. De sterke groei weerspiegelt de aanhoudende vraag naar MongoDB's diensten, met name de Atlas database service, die een belangrijke rol speelt in het business model. Daarover later meer.

MongoDB rapporteerde daarnaast een (aangepaste) winst per aandeel van $0,70, wat wederom ruim boven de verwachtingen van analisten lag, die een winst van $0,49 per aandeel hadden voorspeld. Hoewel het bedrijf een nettoverlies van $54,5 miljoen rapporteerde, of $0,74 per aandeel, waren de aangepaste cijfers aanzienlijk beter.


Hoe zit dit precies? De reden voor het verschil tussen het nettoverlies (GAAP) en de aangepaste winst (niet-GAAP) ligt in de boekhoudkundige methoden die gebruikt worden om deze cijfers te berekenen. GAAP is de standaardmethode voor financiële rapportage die alle inkomsten, kosten, winsten en verliezen opneemt zoals ze daadwerkelijk plaatsvinden. Non-GAAP is bedoeld om beleggers een duidelijker beeld te geven van de fundamentele operationele resultaten door bepaalde kosten (of opbrengsten) te verwijderen die als eenmalig of ongewoon worden beschouwd. Zo krijg je een goed beeld van hoe het bedrijf echt presteert, zonder alle ruis.


Een ander positief aspect was de aanhoudende groei in het aantal klanten van MongoDB. In het tweede kwartaal kwam het totaal aantal klanten uit op ruim 50.700, terwijl het een aantal jaren geleden nog op 20.000 stond. De voortdurende groei van het klantenbestand suggereert dat MongoDB goed gepositioneerd is om te blijven profiteren van de groeiende vraag naar flexibele en schaalbare database-oplossingen.

Deze groei kunnen we vooral toeschrijven aan de groeiende vraag naar databases en de toenemende hoeveelheid data. MongoDB heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in het verbeteren van hun database-oplossingen en in Atlas. Hierdoor is het bedrijf een van de beste in het aanbieden van NoSQL databases. Maar ook samenwerkingen grote cloudproviders zoals Amazon Web Services, Google Cloud, en Microsoft Azure hebben MongoDB's bereik en zichtbaarheid in de markt vergroot.


En zoals beloofd zouden we het nog over Atlas hebben. MongoDB Atlas, de cloud-database service van het bedrijf, is namelijk een belangrijke pijler van MongoDB’s groeistrategie geworden. Atlas biedt klanten de flexibiliteit om hun databases te beheren over meerdere cloudproviders heen, wat essentieel is in een tijdperk waarin bedrijven streven naar makkelijke en efficiënte cloud-oplossingen. Dit vermogen om naadloos te opereren over AWS, Google Cloud en Microsoft Azure heen, biedt aanzienlijke operationele voordelen en trekt een breed scala aan nieuwe gebruikers aan.


De groei van Atlas wordt aangedreven door zijn schaalbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor snelgroeiende bedrijven en startups die flexibele, robuuste en kosteneffectieve database-oplossingen nodig hebben. Dit heeft geleid tot een enorme groei van Atlas, wat direct bijdraagt aan de algehele omzetgroei van MongoDB.

Maar beleggers waren vooral te spreken over de guidance die het bedrijf gaf voor het aankomende kwartaal en het gehele jaar. MongoDB verwacht voor het komende kwartaal een omzet tussen $493 miljoen en $497 miljoen. Dit ligt ruim boven de consensus van analisten, die een omzet van $480 miljoen hadden voorspeld. Deze verwachting weerspiegelt het vertrouwen van het management in de aanhoudende groei en de sterke vraag.


Qua winstgevendheid verwacht MongoDB een (aangepaste) winst per aandeel tussen $0,65 en $0,68 voor het derde kwartaal. Dit is ook hoger dan de verwachtingen van $0,61 per aandeel, zoals geschat door analisten.


Voor het volledige fiscale jaar 2025 heeft MongoDB zijn vooruitzichten eveneens naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een omzet te realiseren tussen de $1,92 miljard en $1,93 miljard. Deze schattingen zijn een opwaardering van de eerdere voorspellingen die een omzet tussen $1,88 miljard en $1,90 miljard voorzagen. Daarnaast heeft MongoDB zijn verwachtingen voor de (aangepaste) winst per aandeel voor het gehele jaar verhoogd naar $2,33 tot $2,47, van de eerdere schatting van $2,15 tot $2,30.

Volgens de CEO van MongoDB, Dev Ittycheria, is deze verhoogde guidance deels toe te schrijven aan de ontwikkelingen rondom AI. Door AI-functionaliteiten te integreren in hun oplossingen, zoals met MongoDB Atlas Vector Search, biedt MongoDB krachtige tools voor data-analyse en machine learning applicaties. Deze tools stellen bedrijven in staat om complexe datasets effectief te doorzoeken en inzichten te genereren die kunnen leiden tot betere beslissingen en nieuwe innovaties.


MongoDB heeft ook het MongoDB AI Applications Program (MAAP) gelanceerd, dat een ecosysteem van technologiepartners samenbrengt om end-to-end AI-oplossingen te bieden. Dit programma ondersteunt klanten van conceptie tot productie met AI-technologie, professionele diensten en een geïntegreerd systeem. Dit soort initiatieven maakt het eenvoudiger voor organisaties om AI in te zetten, waardoor het gebruik van MongoDB verder wordt gestimuleerd.


MongoDB heeft kortom indrukwekkende resultaten laten zien in het tweede kwartaal, met een omzetstijging en winstcijfers die beide de verwachtingen van analisten ruim overtroffen. Deze positieve resultaten, samen met een ambitieuze toekomstverwachting voor zowel de korte als lange termijn, onderstrepen de sterke marktpositie van MongoDB in de database-sector. Met innovatieve oplossingen zoals Atlas en de integratie van AI biedt MongoDB zijn klanten tools die essentieel zijn voor bijna alle tech-bedrijven.

Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page