top of page

Dit is de reden waarom MongoDB hard daalt na de kwartaalcijfers

In het kort:

  • MongoDB rapporteert redelijke kwartaalcijfers met een omzetstijging van 27%, maar het aandeel daalt met maar liefst 13% in de nabeurs.

  • De forse waardering van MongoDB roept steeds meer vragen op over de toekomstige groei en rendementen.

  • Beleggers zijn ook bezorgd over het uitblijven van significante groei vanuit Artificial Intelligence, wat bijdraagt aan de zorgen over de waardering.


MongoDB heeft zojuist haar kwartaalcijfers van het 4e kwartaal van 2024 gerapporteerd en beleggers reageren niet bepaald goed op deze cijfers. Het aandeel daalde namelijk met maar liefst 13% in de nabeurs - net na het publiceren van de resultaten. In dit artikel duiken we in de kwartaalcijfers, maar gaan we ook in op de achterliggende reden van deze daling. Is dit een koopkans of juist een reden tot zorg?


In het vierde kwartaal van 2024 genereerde MongoDB een totale omzet van $458,0 miljoen, een stijging van 27% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door de sterke prestaties van MongoDB Atlas, dat met maar liefst 34% jaar-op-jaar groeide en goed was voor ruim 68% van de totale kwartaalomzet. Voor het gehele jaar rapporteerde het bedrijf een omzet van $1,68 miljard, wat neerkomt op een indrukwekkende groei van 31% in vergelijking met het voorgaande jaar. Niet zo slecht zou je zeggen.


Ook de groei van het klantenbestand van MongoDB blijft indrukwekkend, met meer dan 47.800 klanten per 31 januari 2024. Dit is een duidelijk teken van hoe goed MongoDB presteert: in slechts drie jaar tijd is het aantal klanten verdubbeld. Deze spectaculaire groei bewijst hoe effectief en waardevol MongoDB's oplossingen zijn voor hun gebruikers.



Voor het vierde kwartaal van 2024 rapporteerde MongoDB een nettoverlies van $55,5 miljoen, oftewel een verlies van $0,77 per aandeel. Dit is een verbetering ten opzichte van een nettoverlies van $64,4 miljoen, $0,93 per aandeel, in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Op non-GAAP basis rapporteerde het bedrijf een nettowinst van $71,1 miljoen, $0,86 per aandeel, wat een aanzienlijke toename is ten opzichte van $46,4 miljoen, of $0,57 per aandeel, jaar-op-jaar.


MongoDB blijft dus goed presteren, maar waar gaat het dan precies fout volgens beleggers? Het begint bij de guidance die het bedrijf heeft afgegeven voor het volgende jaar. MongoDB verwacht een lagere omzetgroei voor 2025, met een voorspelling tussen $1,90 en $1,93 miljard, een stuk lager dan de analistenverwachtingen. Analisten hadden namelijk gerekend op minimaal $2 miljard omzet. Kijkend naar het komende kwartaal verwacht MongoDB een omzet van $438 miljoen, wat ook iets lager is dan de $452 miljoen die analisten voorspelden.


Dit lijken misschien kleine verschillen op het eerste oog, maar het probleem zit hem in het feit dat MongoDB ontzettend fors gewaardeerd wordt. Dit zal vooral duidelijk worden als we even gaan kijken naar de omzetgroei en de P/S-ratio. In de afbeelding hieronder kun je zien dat de P/S-ratio voor 2024 maar liefst 17.79 is, wat over het algemeen erg hoog is. Deze hoge waardering kan deels worden gerechtvaardigd door de indrukwekkende omzetgroei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft laten zien.



De verwachting is echter dat deze groei in de komende jaren zal afnemen, met de groeicijfers geleidelijk afnemend van 22,45% in januari 2025 naar 17,14% in januari 2031. Dit zie je ook terug in het feit dat MongoDB de guidance verwachtingen van analisten mist. Waar de hoge waardering van MongoDB eerst nog enigszins logisch was, lijkt dit nu toch steeds minder het geval te zijn.


Bovendien, gezien de gemiste omzetverwachtingen van de guidance, kan het vertrouwen van beleggen in de toekomstige groei afnemen. Dit zal vanzelfsprekend leiden tot een lagere multiple (P/S-ratio) en dus een lagere koers. Het feit dat het bedrijf daarnaast tot nu toe vrijwel geen grote groei heeft gezien die direct toe te schrijven is aan AI - een gebied waar veel beleggers op anticiperen voor toekomstige groei - voegt nog een laag van zorg toe met betrekking tot de waardering.



Is deze koersdaling dus een mogelijke koopkans? Misschien wel, maar ik zou er niet te makkelijk van uit gaan. Als we kijken naar de huidige waardering is de kans waarschijnlijk groot dat er in de toekomst nog prachtige koopkansen voor dit fantastische bedrijf zullen komen. De geduldige belegger wordt op lange termijn doorgaans rijkelijk beloond.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page