top of page

Monday.com zet een top kwartaal neer en maakt voor het eerst winst

In het kort:

  • monday.com overtrof de marktverwachtingen met een omzetgroei van 34% op jaarbasis, resulterend in een omzet van $236,1 miljoen.

  • De operationele marge steeg met 7% naar 16%, en het bedrijf boekte zijn eerste kwartaal met GAAP-winst.

  • De vrij hoge waardering van monday.com blijft wel een punt van zorg, ondanks de sterke financiële prestaties.


In een tijd waarin veel bedrijven in de technologiesector worstelen met dalende groeicijfers en toenemende budgetdruk bij klanten, lijkt monday.com een van de uitzonderingen te zijn. Het bedrijf, dat zich richt op werkmanagement- en CRM-software, heeft in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw indrukwekkende resultaten geboekt. Dan rijst al snel de vraag: is monday.com een interessante investering, of is het aandeel simpelweg te duur geprijsd?


Q2 2024 T.O.V. Q2 2023:

Bron: SEC filing monday.com


monday.com heeft in Q2 2024 een omzetgroei van 34% op jaarbasis gerealiseerd, waarmee het de marktverwachtingen ruimschoots overtrof. De omzet steeg tot $236,1 miljoen, waar analisten uitgingen van $229,1 miljoen. Dit groeitempo is opmerkelijk, vooral in een macro-economische omgeving waarin veel bedrijven te maken hebben met terughoudendheid in IT-uitgaven en striktere budgetten.


Het is duidelijk dat monday.com zijn plaats in de markt heeft weten te consolideren, ondanks dat het zich begeeft in zeer competitieve markten zoals werkmanagementsoftware en CRM-oplossingen. Het bedrijf biedt drie hoofdproducten aan: Monday Work Management, Monday Dev en Monday Sales CRM. Deze producten zijn ontworpen om cross-sell mogelijkheden te maximaliseren, wat bijdraagt aan het potentieel van een bredere afzetmarkt.


Een ander indrukwekkend resultaat in het tweede kwartaal was de aanzienlijke groei van het aantal grote klanten. Het aantal klanten dat meer dan $100.000 per jaar bijdraagt aan de omzet, steeg met 49% op jaarbasis tot 1.009. Dit is een duidelijk teken dat grote ondernemingen vertrouwen blijven hebben in het platform van monday.com, ondanks de economische onzekerheden.


Wat echter vooral opvalt, is dat deze groei zich niet alleen beperkt tot grote ondernemingen. Het bedrijf rapporteerde ook een toename van nieuwe klanten met meer dan 10 gebruikers, wat wijst op een breedgedragen groei in verschillende klantsegmenten.


Naast de sterke omzetgroei heeft monday.com ook indrukwekkende vooruitgang geboekt op het gebied van winstgevendheid. De operationele marge steeg met 7% op jaarbasis naar 16%. Dit resultaat is nog opmerkelijker omdat het bedrijf in dit kwartaal zijn eerste GAAP-winst boekte, met een aangepaste winst per aandeel (EPS) van $0,94, ruim boven de verwachte $0,56.


De brutowinstmarge van Monday.com (2020-2024):

Bron: Yahoo Finance


De verbetering in de marges is gedeeltelijk te danken aan prijsverhogingen die in februari van dit jaar werden doorgevoerd. Hoewel deze prijsverhogingen hebben bijgedragen aan de omzetgroei, blijft het risico bestaan dat ze op de lange termijn kunnen leiden tot een hogere klantverloop.


Het is echter belangrijk op te merken dat het bedrijf plannen heeft om later dit jaar zijn personeelsbestand met 30% uit te breiden, voornamelijk in de R&D-afdeling. Dit kan op de lange termijn druk uitoefenen op de marges, vooral als de omzetgroei niet gelijke tred houdt met de toename in uitgaven.



Ondanks deze sterke financiële prestaties blijft de waardering van monday.com een belangrijke zorg. Met een huidige beurskoers rond de $260 per aandeel, wordt het bedrijf gewaardeerd op een marktkapitalisatie van $12,89 miljard. Na aftrek van de $1,29 miljard aan kasmiddelen op de balans, komt de ondernemingswaarde (EV) hiermee uit op $11,60 miljard.


De aandelenkoers van monday.com sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Eran Zinman, mede-CEO, richtte zich vervolgens op de productontwikkelingen binnen het bedrijf. Hij besprak de lancering van MondayDB 2.0, die de schaalbaarheid van het platform aanzienlijk vergroot, evenals de integratie van AI-functionaliteiten die de efficiëntie van klantenservice en werkprocessen verbeteren. Zinman benadrukte dat de recente AI-implementaties al indrukwekkende resultaten hebben opgeleverd, waaronder een automatische afhandeling van 50% van de klantenserviceverzoeken.

Eran Zinman gaf ook inzicht in de toekomst van monday.com, vooral met betrekking tot de CRM-productlijn en de verdere ontwikkeling van MondayDB. De verwachtingen zijn dat de groei van nieuwe klanten zal aanhouden, met name in de grotere klantensegmenten, en dat de nieuwste technologische verbeteringen zullen bijdragen aan een hogere gemiddelde contractwaarde (ACV) voor hun CRM-producten.


Voor het fiscale jaar 2025 verwachten analisten dat monday.com een omzet van $1,21 miljard zal genereren, wat neerkomt op een groei van 27% op jaarbasis. Dit impliceert een EV/FY25 omzet multiple van 9,6x, wat hoog is, zelfs in vergelijking met andere snelgroeiende softwarebedrijven.


Hoewel monday.com niet zo duur is als bijvoorbeeld Palantir, dat een veelvoud van boven de 15x hanteert, blijft de waardering van het aandeel redelijk hoog. Dit vormt een aanzienlijk risico, vooral in een volatiele markt waar beleggers snel kunnen afkeren van dure groeiaandelen.


monday.com heeft bewezen dat het in staat is om zijn groei en marges te handhaven in moeilijke marktomstandigheden. De netto omzet retentie bleef stabiel op 110%, wat suggereert dat bestaande klanten hun uitgaven op het platform blijven verhogen. Bovendien verwacht het bedrijf een lichte verbetering van de retentie tegen het einde van het jaar.


Desondanks moeten beleggers rekening houden met mogelijke risico’s. De uitbreiding van het personeelsbestand kan de marges onder druk zetten, en de impact van de recente prijsverhogingen op het klantverloop moet nog volledig duidelijk worden.



monday.com heeft in Q2 2024 opnieuw indruk gemaakt met sterke omzetgroei, verbeterde marges en een eerste GAAP-winst. Toch blijft de hoge waardering van het aandeel een potentieel struikelblok voor beleggers. Hoewel het bedrijf op korte termijn solide prestaties lijkt te blijven leveren, wordt een voorzichtige benadering aanbevolen.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page