Moet Michael Saylor miljarden aan bitcoin gaan verkopen?
- Rens Boukema
- 4 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
MicroStrategy (nu “Strategy”) heeft $5,91 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen op bitcoin in 2025 en kampt met grote schulden, maar hoeft voorlopig nog niet te verkopen.
Drie scenario’s kunnen het bedrijf wél dwingen tot een verkoop vanaf 2026: structurele BTC-daling, renteverplichtingen op schulden en dividendbetalingen op preferente aandelen.
Zowel bitcoin als het aandeel MSTR stegen na Trump’s tariefpauze, maar dit is mogelijk een tijdelijke adempauze — fundamenteel is er weinig veranderd.
Twee scenario’s waarin dat wél moet – en één waarin het niet hoeft
Sinds Michael Saylor zijn softwarebedrijf MicroStrategy (tegenwoordig: Strategy) omvormde tot een soort beursgenoteerd bitcoinfonds, draait alles om één strategie: bitcoin kopen, vasthouden en nooit verkopen. Maar de vraag die steeds vaker opduikt, is: kan hij die belofte wel waarmaken?
Michael Saylor bleeg afgelopen maanden flink bijkopen, tot laatste week:

De aanleiding is een SEC-melding (Form 8-K) van vorige week waarin het bedrijf openlijk meldt dat het “mogelijk verplicht is om bitcoin te verkopen om aan uitgaven te voldoen”. Daarmee bevestigt het iets wat beleggers al langer vrezen: dat verkoop van bitcoin niet langer uitgesloten is — zelfs al blijft Saylor publiekelijk beweren dat hij zijn private keys liever “verbrandt als hij sterft”.
Het Form 8-K document dt de vele vragen heeft opgeroepen:

De zorgen komen niet uit de lucht vallen. MicroStrategy bezit volgens Arkham Intelligence ruim $41 miljard aan bitcoin, maar heeft ook $8,2 miljard aan uitstaande schulden en zit momenteel op $5,91 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen voor 2025. Wat beleggers nu langzaam doet nadenken wat er gebeurt met Micro Strategy in het geval dat Bitcoin wellicht niet exponentieel stijgt zoals Saylor lijkt te verwachten.
De Bitcoin positie van Micro Strategy:

Laten we de feiten onder de loep nemen aan de hand van drie mogelijke scenario’s:
Scenario 1: Bitcoin blijft dalen — en dat doet pijn
Als bitcoin verder daalt tot onder de gemiddelde aankoopprijs van MicroStrategy (rond de $67.000), dan verliest het bedrijf zowel balanswaarde als onderpand. Dat laatste is cruciaal: Strategy heeft BTC als onderpand gebruikt voor meerdere leningen.
Als de waarde onder bepaalde collateral-niveaus duikt, dreigen margin calls. Dan móet er verkocht worden. Daarnaast schrijft het bedrijf zelf in zijn rapporten:
“Zonder toegang tot gunstige financiering via aandelen of leningen, kunnen we verplicht zijn BTC te liquideren om aan onze verplichtingen te voldoen.”
Ook operationele kosten, zoals salarissen en juridische verplichtingen, moeten in dollars betaald worden. Als bitcoin onvoldoende stijgt en het bedrijf niet genoeg andere inkomsten of cashflows genereert, moet er worden verkocht om die kosten te dekken.
Scenario 2: Dividenddruk en renteverplichtingen
Strategy heeft naast gewone aandelen ook preferente aandelen (STRK en STRF) uitstaan, met dividendverplichtingen van respectievelijk 8% en 10% per jaar. Deze uitkeringen zijn perpetueel — ze blijven bestaan zolang de aandelen uitstaan.
Daarnaast moet het bedrijf op zijn schulden jaarlijks rente betalen. Die loopt op in de honderden miljoenen per jaar. Volgens de SEC-filing van april 2025:
“We kunnen verplicht zijn bitcoin te verkopen om rente, dividenden en operationele uitgaven te dekken.”
Als de renteverplichtingen of dividendbetalingen stijgen, of als de koers van BTC verder daalt, dan is verkoop onvermijdelijk, tenzij er nieuwe financieringsrondes worden opgezet — wat op zichzelf weer kan leiden tot aandelenverwatering en koersdruk.
Scenario 3: Geen verkoop nodig – zolang bitcoin (of het sentiment) meewerkt
De huidige beursrally en de tijdelijke verlichting door de pauze in Trump’s handelstarieven geven Strategy even lucht. Het aandeel MSTR steeg mee met de markt, en bitcoin zelf won terrein. Als deze trend doorzet en bitcoin boven de $70.000 blijft, is het goed mogelijk dat Strategy gewoon kan blijven doorrollen:
Het bedrijf kan nieuwe aandelen uitgeven op hogere niveaus
De BTC-waarde stijgt, waardoor schulden relatief kleiner worden
Het sentiment rondom “bitcoin als bedrijfsstrategie” herstelt
In dat geval hoeft er geen verkoop plaats te vinden, zeker niet vóór 2026. Pas tussen 2028 en 2032 moet Strategy daadwerkelijk aflossen op zijn $8,2 miljard aan hoofdsom:

Michael Saylor is al jaren de grootste bitcoin-evangelist in de financiële wereld. Zijn boodschap is helder: “Wie het meeste BTC heeft, wint.” Maar geloof alleen betaalt geen rente.. Strategy is een van de zwaarst geleveragde bedrijven op de cryptomarkt en kan op een gegeven moment wél gedwongen worden te verkopen, ondanks alle retoriek.
Het risico is vooral structureel, niet acuut. Nu is er nog tijd, zeker met de tijdelijke marktrally. Maar als bitcoin opnieuw hard daalt, is verkoop niet langer een keuze — maar een financiële noodzaak.
Beleggers doen er goed aan om te beseffen: MicroStrategy is geen techbedrijf meer, maar een hefboom op bitcoin. En net als bij elke hefboom, kan dat spectaculair eindigen — omhoog of omlaag..
Comentarios