top of page

Ministerie van Financiën waarschuwt voor foute Finfluencers

In het kort:

  • De Belegger werd uitgenodigd door de ministerie van financiën om jongeren en docenten te informeren over de risico's van financiële influencers.

  • Onderzoek van Wijzer in Geldzaken (MinFin) toont aan dat twee derde van de jongeren weleens advies van finfluencers opvolgt, met gemengde financiële resultaten.

  • Experts benadrukken het belang van kritisch denken en het bewust zijn van de mogelijke belangen achter de adviezen van influencers.


In een tijdperk waar sociale media niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken is, duikt er een nieuwe trend op die zowel kansen als gevaren met zich meebrengt: de opkomst van financiële influencers, ofwel 'finfluencers'. Deze online persoonlijkheden beloven gouden bergen met adviezen over snel rijk worden met Crypto's, Dropshippen of Online Marketing vanuit Bali of Dubai. Maar wat is het echte verhaal achter deze glanzende façade?


De Belegger, met onze neus vooraan in de financiële wereld, werd recent uitgenodigd door het ministerie van Financiën (Wijzer in Geldzaken) om deel te nemen aan een initiatief gericht op jongeren en hun omgang met finfluencers. Het doel: jongeren wapenen met kennis en kritisch denkvermogen tegen de soms misleidende adviezen van deze influencers.


Een onderzoek van Wijzer in Geldzaken legt een verrassende realiteit bloot: maar liefst twee derde van de jongeren tussen de 16 en 19 jaar heeft weleens advies van finfluencers opgevolgd. Hoewel 46% van hen aangeeft hierdoor geld bespaard te hebben en 39% zelfs geld verdiend heeft, is er ook een keerzijde: 29% van deze jongeren heeft geld verloren door dergelijke adviezen op te volgen.


De rol van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland is cruciaal: zij houdt toezicht op de naleving van de regels door influencers. Belangrijk is dat er voor het geven van gepersonaliseerde beleggingsadvies een vergunning vereist is en dat duidelijk gemaakt moet worden wanneer influencers betaald krijgen voor hun promoties van brokers. Echter, de vraag blijft of de boodschap over de potentiële belangenconflicten achter deze adviezen wel duidelijk overkomt bij de jongere doelgroep.


Christian Meijer van Wijzer in Geldzaken benadrukt het belang van een kritische houding. Jongeren zouden zich altijd moeten afvragen: wat is het motief achter de boodschap van de influencer? Zeker bij aanbevelingen voor risicovolle producten zoals cryptovaluta is waakzaamheid geboden. Het verleidelijke beeld van iemand die pronkt met zijn nieuw verworven rijkdom op een villa, met in de garage een sportauto, is doorgaans misleidend.


Onderwijs speelt een cruciale rol in het bevorderen van financiële wijsheid onder jongeren. Door ze niet alleen te leren over geldbeheer maar ook over de invloed van sociale media, kunnen we een generatie kweken die bestand is tegen de verleidingen van snelle rijkdom en bewustere financiële beslissingen neemt om een serieus en gedegen vermogen op te bouwen voor hun toekomst.


In het kort, de opkomst van finfluencers brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Terwijl sommige influencers legitieme en waardevolle adviezen kunnen bieden, is het essentieel dat jongeren leren om kritisch te zijn op de informatie die zij online tegenkomen. Met de juiste voorlichting en tools kunnen zij de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om weloverwogen financiële beslissingen te nemen in een steeds digitaler wordende wereld.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page