top of page

Minder huurtoeslag in 2025? Dit is wat je moet weten!

In het kort:

  • De huurtoeslag stijgt minder in 2025 dan verwacht, met slechts €215 miljoen beschikbaar in plaats van de aangekondigde €500 miljoen.

  • Kwetsbare huurders met een laag inkomen ontvangen een extra tegemoetkoming van €172 per maand door de Wet Betaalbare Huur.

  • Het woningwaarderingsstelsel zal midden-huurwoningen reguleren, wat huurverlagingen tot €190 per maand kan betekenen voor 300.000 huurders.


De huurtoeslag in 2025 gaat weer veranderen, vooral voor de meest kwetsbare huurders in Nederland. Terwijl de huurtoeslag minder hard omhoog gaat dan aanvankelijk verwacht, komt er wel een extra tegemoetkoming van €172 per maand voor huurders met een laag inkomen die te veel huur betalen. Deze veranderingen zijn het gevolg van de Wet Betaalbare Huur, die in juli 2024 werd ingevoerd.


De huurtoeslag is een belangrijk hulpmiddel voor huurders met een laag inkomen om hun woonlasten te verlagen. Voor 2025 werd oorspronkelijk een forse investering in de huurtoeslag aangekondigd. Er was sprake van 500 miljoen euro, wat huurders extra ademruimte zou geven. Echter, tijdens de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag bleek dat dit bedrag flink naar beneden is bijgesteld. In plaats van de beloofde 500 miljoen euro is er nog maar 215 miljoen beschikbaar voor 2025. Dit betekent dat de toeslag minder hard zal stijgen dan verwacht, met het resterende bedrag van 285 miljoen dat pas in 2026 vrijkomt. Hoewel de huurtoeslag wel iets stijgt, vreest de Woonbond dat deze verhoging niet voldoende is om de stijgende woonlasten te compenseren, zeker nu sociale huurprijzen mogelijk zullen stijgen.


Een positieve ontwikkeling voor kwetsbare huurders is de invoering van de Wet Betaalbare Huur. Deze wet biedt huurders extra ondersteuning die te veel betalen voor hun huurwoning in verhouding tot hun inkomen. Vanaf 2025 kunnen ongeveer 117.000 van de meest kwetsbare huurders in Nederland rekenen op een maandelijkse tegemoetkoming van gemiddeld €172. Dit moet voorkomen dat mensen vast komen te zitten in onbetaalbare woonsituaties.


Daarnaast zorgt de wet ervoor dat het woningwaarderingsstelsel (WWS) wordt toegepast op midden-huurwoningen tot 186 punten. Dit betekent dat de huurprijzen van ongeveer 300.000 woningen op termijn zullen dalen met gemiddeld €190 per maand. Dit biedt extra bescherming aan huurders in de midden-huurmarkt, die vaak buiten bestaande huurbeschermingen vallen.



Een andere belangrijke verandering door de Wet Betaalbare Huur is dat huurders ook zes maanden na het tekenen van een huurcontract hun huurprijs kunnen laten toetsen. Dit betekent dat huurders die te veel betalen, met terugwerkende kracht een huurverlaging kunnen krijgen. Deze regeling geldt voor huurcontracten die op of na 1 juli 2024 zijn getekend, wat huurders extra flexibiliteit geeft om hun situatie te verbeteren.


Hoewel de huurtoeslag in 2025 minder zal stijgen dan aanvankelijk gedacht, zijn er positieve ontwikkelingen voor huurders met lage inkomens. De extra tegemoetkoming van €172 per maand voor kwetsbare huurders biedt verlichting voor een groot deel van de bevolking die in dure huurwoningen woont. Bovendien biedt de Wet Betaalbare Huur belangrijke bescherming voor zowel sociale als middenhuurders door het reguleren van huurprijzen en de mogelijkheid van terugwerkende huurverlaging.


Huurders moeten in 2025 daarom goed opletten hoe deze veranderingen hun situatie beïnvloeden. Het is altijd verstandig om een proefberekening te maken voor de huurtoeslag en de huurprijs te controleren met behulp van het woningwaarderingsstelsel. De extra tegemoetkoming van €172 kan een flinke steun zijn voor huishoudens die het financieel moeilijk hebben.



Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page