top of page

Miljardairs kunnen niet genoeg krijgen van deze 3 AI-aandelen

In het kort:

  • Het eerste bedrijf domineert de markt voor GPU's en biedt de essentiële hardware en software voor AI-toepassingen.

  • Het tweede bedrijf is 's werelds grootste cloudprovider en blijft groeien dankzij sterke AI-innovaties en infrastructuurdiensten.

  • Het derde bedrijf levert software die bedrijven helpt hun IT-systemen te monitoren en optimaliseren met behulp van AI.


De opkomst van kunstmatige intelligentie is zonder twijfel een van de meest revolutionaire innovaties van onze tijd. Volgens een recent rapport van UBS Global Wealth Management zal de AI-markt naar verwachting groeien tot maar liefst $1,2 biljoen tegen 2027. Deze voorspelling verdeelt de groei van AI in drie lagen: de enabling layer (infrastructuur), de intelligence layer (intelligentie) en de application layer (toepassingen). Miljardairs en een aantal van de beste beleggers ter wereld waaroner Andreas Halvorsen, Ken Griffin en David Shaw hebben hun pijlen gericht op drie AI-aandelen die elk een cruciale rol spelen in deze verschillende lagen van de AI-markt.


Aandeel 1: Nvidia

Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat we dit artikel beginnen met Nvidia. Het bedrijf domineert de markt voor GPU’s (graphics processing units) die essentieel zijn voor datacenters en AI-toepassingen. In 2023 had Nvidia maar liefst 98% van de datacenter-GPU-markt in handen, en in AI-chips heeft het een indrukwekkend marktaandeel van 90%. Dit betekent dat zonder de krachtige hardware van Nvidia, veel moderne AI-toepassingen gewoon niet zouden kunnen bestaan. Bedrijven over de hele wereld vertrouwen op de GPU's van Nvidia om enorme hoeveelheden data snel te kunnen verwerken.


Maar Nvidia biedt niet alleen hardware aan. Het bedrijf heeft ook een breed scala aan softwareproducten ontwikkeld die nauw samenwerken met hun chips. Een van de belangrijkste platforms is CUDA, dat ontwikkelaars helpt om het volledige potentieel van Nvidia's GPU's te benutten voor hun AI-projecten. Daarnaast heeft Nvidia de DGX Cloud gelanceerd, een AI-as-a-service-platform dat bedrijven de infrastructuur, vooraf getrainde machine learning-modellen en softwaretools biedt die nodig zijn om snel AI-toepassingen te bouwen. Van robots tot aanbevelingssystemen, Nvidia levert de bouwstenen voor de AI-innovaties van morgen.


Een van de meest interessante ontwikkelingen bij Nvidia is de aanstaande lancering van hun nieuwe Blackwell-chips. Deze chips beloven een enorme sprong voorwaarts te maken in vergelijking met de huidige Hopper-chips. Nvidia beweert dat de Blackwell-architectuur AI-trainingen en inferenties tot wel 25 keer efficiënter kan uitvoeren, zowel qua kosten als energieverbruik. Dit is een gamechanger voor bedrijven die werken met grootschalige AI-toepassingen. Zoals je hieronder kunt zien. biedt Blackwell een duizelingwekkende toename in rekenkracht, en dat in slechts acht jaar tijd. Bedrijven die AI op grote schaal inzetten, waaronder bijna alle grote tech-bedrijven, zullen haast wel gedwongen zijn om over te stappen op Blackwell om competitief te blijven.

Hoewel AMD met zijn MI300X-chips wordt gezien als een van Nvidia's grootste concurrenten, blijft Nvidia toch een stap vooruit. De MI300X-chip van AMD werd gepresenteerd als een Nvidia-killer, maar in verschillende studies wist deze chip enkel de prestaties van Nvidia’s oudere Hopper H100-chip te evenaren. Nvidia’s Blackwell is daarentegen een stuk beter, waardoor AMD opnieuw achterblijft. Dit verschil is belangrijk omdat de MI300-serie van AMD oorspronkelijk niet specifiek voor AI is ontworpen, terwijl Nvidia’s Blackwell-chips volledig zijn geoptimaliseerd voor AI-toepassingen. Dit betekent dat Nvidia op lange termijn waarschijnlijk zijn voorsprong zal behouden.

De sterke vraag naar Nvidia-chips wordt ook nog eens verder versterkt door de voortdurende investeringen van grote tech-bedrijven zoals Microsoft, (Google), Meta en Amazon in hun AI-infrastructuur. Deze bedrijven zien AI als een cruciale technologie voor hun toekomst, en Nvidia's chips zijn een belangrijk onderdeel van hun groeimogelijkheden. Dit soort bedrijven spenderen jaarlijks miljarden aan hun AI-infrastructuur, en het meeste van dit kapitaal gaat naar Nvidia. Meta heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat ze tegen het einde van 2024 maar liefst 350.000 Hopper H100 GPU's willen hebben om hun AI-modellen verder te ontwikkelen.

Nvidia bevindt daarom waarschijnlijk in een uitstekende positie om de komende jaren te blijven groeien. De lancering van de Blackwell-chips zal naar verwachting leiden tot een nog grotere vraag naar Nvidia's chips, en bedrijven die investeren in AI zullen een aanzienlijk concurrentievoordeel hebben. Bedrijven die daarentegen vasthouden aan oudere chips, zoals de Hopper H100 of AMD's MI300X, zullen op de lange termijn minder efficiënt en daardoor minder concurrerend zijn. Hierdoor zouden we wellicht nog een forse investeringsgolf in Nvidia chips kunnen zien.


Goedkoop aandelen Nvidia kopen? Dat kan via DEGIRO

Aandeel 2: Amazon

Amazon is wereldwijd bekend als de grootste speler in e-commerce, maar de echte kracht achter de groei van het bedrijf is Amazon Web Services (AWS). AWS is de cloudcomputing-tak van Amazon en speelt ook een hele belangrijke rol als het gaat om kunstmatige intelligentie. Als de grootste cloudprovider ter wereld biedt AWS de infrastructuur die nodig is voor de ontwikkeling en uitvoering van AI-modellen en toepassingen. AWS heeft een marktaandeel van maar liefst 32% in deze markt, waarmee het ver voorloopt op concurrenten zoals Microsoft Azure en Google Cloud.

Naast de cloud biedt Amazon ook nog een aantal interessante AI-tools. Een voorbeeld hiervan is Amazon Bedrock, een platform dat bedrijven helpt AI-modellen snel en eenvoudig in te zetten. Daarnaast is er Amazon CodeWhisperer, een AI-assistent voor codering die ontwikkelaars helpt om sneller en efficiënter code te schrijven. Deze tools laten zien dat Amazon niet alleen een cloudprovider is, maar ook actief bezig is met AI-oplossingen die bedrijven ondersteunen in hun transformatie naar een AI-gedreven toekomst.


Amazon blijft ook investeren in AI, zoals CEO Andy Jassy recentelijk benadrukte. Volgens hem zijn de AI-activiteiten van Amazon al goed voor miljarden aan extra omzet, en de vraag naar AI-diensten blijft groeien. Dit geeft Amazon niet alleen een sterke positie in de huidige markt, maar biedt ook een enorme groeipotentie voor de toekomst. Dit wordt duidelijk bevestigd door de verwachte groei van het bedrijf. Analisten voorspellen dat de winst per aandeel van Amazon tegen 2026 jaarlijks met 25% zal groeien.

Amazon's kracht ligt niet alleen in zijn technologische infrastructuur, maar ook in het gebruik van de gigantische hoeveelheid data die het via zijn e-commerceplatform verzamelt. Dit stelt Amazon in staat om AI-modellen te ontwikkelen die nauwkeurig voorspellen wat consumenten willen kopen. Een goed voorbeeld hiervan is de generatieve AI-assistent Rufus, die nu beschikbaar is voor alle Amerikaanse klanten. Deze AI-assistent kan gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van het aankoopgedrag van klanten, waardoor de winkelervaring verbeterd wordt.


Amazon is kortom veel meer dan alleen een e-commercegigant. Met AWS als leidende cloudprovider en de sterke focus op AI-innovaties, zoals Bedrock en CodeWhisperer, is Amazon goed gepositioneerd om te profiteren van de explosieve groei in AI en cloud computing. De combinatie van innovatie, waardevolle data en voortdurende investeringen in AI plaatst Amazon in een mogelijk unieke positie om zowel op korte als lange termijn sterke groeimogelijkheden te realiseren.



Aandeel 3: Datadog

Datadog, een van de leiders op het gebied van observatiesoftware, speelt een cruciale rol in de derde fase van de AI-revolutie, ook wel bekend als de application layer. Deze laag richt zich op bedrijven die AI-software ontwikkelen en toepassen om processen te optimaliseren. Datadog biedt een aantal veelbelovende producten waarmee organisaties hun IT-infrastructuur en applicaties kunnen monitoren en onderhouden. Verschillende van deze tools maken gebruik van kunstmatige intelligentie om problemen vroegtijdig te detecteren en efficiënt op te lossen.

Een van Datadog's meest interessante innovaties is Watchdog, een software die automatisch afwijkingen in systemen opspoort en de onderliggende oorzaken analyseert. Dit helpt bedrijven niet alleen om problemen sneller op te lossen, maar voorkomt ook dat incidenten escaleren, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt. Daarnaast heeft Datadog Bits AI geïntroduceerd, een innovatieve interface waarmee teams gebruik kunnen maken van natuurlijke taal om complexe data te analyseren. Deze functionaliteit maakt het makkelijker om prestaties van IT-systemen te beheren en versnelt het oplossen van technische problemen.


En de vraag naar cloud- en AI-diensten zijn enorm sterk aan het stijgen. De wereldwijde bestedingen aan cloud-infrastructuur nemen elk jaar toe, en bedrijven zoals Datadog profiteren volop van deze trend. Bedrijven willen steeds meer data gebruiken voor training, fine-tuning, en inference (het toepassen van getrainde AI-modellen), en Datadog biedt de tools om deze processen te optimaliseren. Dit betekent dat de producten van Datadog niet alleen nu essentieel zijn, maar ook in de toekomst steeds belangrijker zullen worden naarmate de afhankelijkheid van AI verder groeit.

Volgens Gartner is Datadog bovendien al vier jaar op rij de beste in haar markt, wat hun sterke positie en competitieve voordelen bevestigt. Door hun geavanceerde AI-tools en sterke klantrelaties heeft Datadog een voorsprong in de groeiende markt voor generatieve AI-oplossingen. Datadog geeft zelf aan dat het gebouwd is om bedrijven te ondersteunen met SaaS-oplossingen, real-time data, en AI/ML-gedreven probleemoplossingen. Hiermee helpen ze bedrijven om beter in te spelen op veranderingen en problemen sneller op te lossen met behulp van AI en machine learning.

Datadog heeft zichzelf gepositioneerd als een cruciale speler in de snelgroeiende AI-markt, met producten die bedrijven helpen hun systemen efficiënter te beheren en problemen sneller op te lossen. Nu steeds meer organisaties vertrouwen op AI en cloudinfrastructuur, staat Datadog klaar om van deze trend te profiteren. Door hun innovatieve AI-tools en hun sterke positie als leider in haar markt, is Datadog goed uitgerust om mee te groeien met de toenemende vraag naar AI-oplossingen. Naarmate de wereld digitaler en afhankelijker van AI wordt, zal Datadog waarschijnlijk blijven groeien en bedrijven ondersteunen in hun digitale transformatie.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page