top of page

Miljardairs blijven aandelen in deze sector kopen

In het kort:

  • De energiesector is recent met 10% gedaald, maar blijft op lange termijn aantrekkelijk.

  • Bekende miljardairs zoals Warren Buffett en Ken Griffin investeren zwaar in energieaandelen.

  • Er is een sterke voorkeur voor blue-chip midstream-aandelen vanwege hun stabiliteit en voorspelbaarheid.


De energiesector heeft de afgelopen maanden een correctie van ongeveer 10% doorgemaakt na een periode van sterke prestaties sinds de COVID-uitbraak. Ondanks deze recente daling blijven bekende miljardairs zoals Warren Buffett, Ken Griffin en Leon Cooperman zwaar investeren in energieaandelen. In dit artikel bespreken ik waarom deze investeerders zo optimistisch zijn over de energiesector.


De lange termijn vooruitzichten voor de energiesector zijn gebaseerd op verschillende factoren:


  • Onder-investering in de sector: De afgelopen jaren is er significant minder geïnvesteerd in de energiesector vanwege de verschuiving naar hernieuwbare energie. Nu de rentetarieven fors gestegen zijn en de kosten van groeikapitaal toegenomen zijn, moeten veel hernieuwbare energiebedrijven hun groeiplannen bijstellen. Dit maakt koolwaterstoffen belangrijker als een meer gevestigde en in veel gevallen nog goedkopere energiebron.


  • Geopolitieke onzekerheden: De oorlog in Oekraïne en de toenemende fragmentatie van de wereldeconomie maken energieproductie in het Westen, en met name in de Verenigde Staten, belangrijker dan ooit.


  • Groeiperspectieven: De verwachte groei van ontwikkelingslanden en de opkomst van kunstmatige intelligentie zullen de energievraag in de komende jaren en decennia aanzienlijk verhogen. Hoewel hernieuwbare energie een deel van deze vraag zal opvangen, zal het op korte termijn niet voldoende zijn om aan de totale vraag te voldoen.



Wat kopen de miljardairs?


Met deze positieve vooruitzichten in gedachten, kijken we naar welke energieaandelen momenteel populair zijn bij grote investeerders:


  • Warren Buffett: Hij heeft zijn belang in Occidental Petroleum (OXY) aanzienlijk vergroot en investeert ook zwaar in energie-infrastructuurbedrijven.

  • Ken Griffin: Hij heeft zijn belang in Hess (HES) vergroot, waardoor het de derde grootste positie van Citadel is.

  • Leon Cooperman: Hij heeft verschillende energieaandelen gekocht, met een focus op midstream-infrastructuur zoals Enterprise Products Partners (EPD), DT Midstream (DTM) en Energy Transfer (ET).


Waarom midstream-aandelen aantrekkelijk zijn

Hoewel investeren in energieproductiebedrijven op lange termijn veel potentieel heeft, geven sommige investeerders de voorkeur aan midstream-aandelen. Dit zijn enkele redenen waarom:


  • Stabiliteit en voorspelbaarheid: Midstream-bedrijven hebben stabielere kasstromen dan exploratie- en productiebedrijven, waardoor ze makkelijker te waarderen zijn.

  • Defensieve aard: Vanwege de vaste vergoedingen in hun contracten en hun focus op het uitkeren van hoge dividenden, zijn midstream-bedrijven beter gepositioneerd om een daling in de energiesector of de bredere economie te doorstaan.


Midstream-aandelen verwijzen naar bedrijven in de energiesector die zich bezighouden met de transport, opslag en verwerking van olie, aardgas en andere koolwaterstoffen. Deze bedrijven vormen de 'middenstroom' van de energieketen, tussen de 'upstream' activiteiten (exploratie en productie) en 'downstream' activiteiten (raffinage en verkoop).

Enkele kernactiviteiten van midstream-bedrijven zijn:


  • Transport: Het verplaatsen van ruwe olie, aardgas en geraffineerde producten via pijpleidingen, spoorwegen, vrachtwagens en schepen.

  • Opslag: Het bewaren van olie, gas en geraffineerde producten in terminals en opslagfaciliteiten.

  • Verwerking: Het zuiveren van aardgas en het fractioneren van natuurlijke vloeibare gassen in bruikbare producten.



Hoewel de energiesector recent een correctie heeft ondergaan, blijven de lange termijn vooruitzichten positief. Grote investeerders zoals Warren Buffett en Ken Griffin zien potentieel in zowel energieproductie als de infrastructuur rond deze brandstoffen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page