top of page

Miljardair David Tepper zet vol in op Nvidia – en dumpt dit AI-aandeel

Michiel Vermeulen

In het kort:

  • David Tepper verhoogt zijn positie in Nvidia. Ondanks een hoge waardering gelooft hij in de structurele groei van AI.

  • Tegelijkertijd verkoopt Tepper 60% van zijn aandelen in Intel, die marktaandeel verloor en worstelt met hoge investeringen in chipproductie zonder duidelijke vooruitzichten.

  • Hoewel Intel goedkoop is en politieke steun geniet, denkt Tepper dat het te laat is om nog een grote AI-speler te worden.


David Tepper, de hedgefondsmanager van Appaloosa Management, heeft weer eens flink geschud met zijn portefeuille. Waar hij normaal bekendstaat als een value belegger die in ondergewaardeerde groeibedrijven met potentieel duikt, gooit hij nu het roer om. Hij vergroot zijn belang in Nvidia, de koning van AI-chips, terwijl hij Intel grotendeels laat vallen.


Op het eerste gezicht lijkt zijn keuze logisch: Nvidia domineert de markt, terwijl Intel al jaren worstelt met achterblijvende innovaties en torenhoge investeringen. Maar heeft Tepper hier een gouden zet gedaan, of betaalt hij simpelweg de hoofdprijs voor een aandeel dat al sky-high is gegaan? En was het dumpen van Intel niet juist een klassieke fout – een overhaaste beslissing bij een aandeel dat nog best een comeback kan maken?


Nvidia is zonder twijfel de absolute leider op het gebied van AI-chips, en Tepper lijkt te hebben ingezien dat de dominantie van het bedrijf voorlopig niet snel zal verdwijnen. In het vierde kwartaal van 2024 breidde hij zijn belang in Nvidia uit met 55.000 aandelen, een stijging van bijna 9% ten opzichte van zijn vorige positie.


Opvallend, want gedurende de eerste negen maanden van 2024 verkocht Tepper juist Nvidia-aandelen. Vermoedelijk vond hij het aandeel toen te duur, maar nu lijkt hij weer volledig overtuigd van de toekomstperspectieven van het bedrijf. Die overtuiging is niet helemaal onterecht.

Nvidia’s AI-chips, met de bekende Hopper (H100) GPU’s, zijn simpelweg de onbetwiste standaard in de markt. En met de introductie van de Blackwell-architectuur later dit jaar wordt dat concurrentievoordeel alleen maar groter. De AI-industrie vraagt om ongekende rekenkracht, en geen enkel ander bedrijf kan op dit moment dezelfde prestaties leveren als Nvidia.


Die technologische voorsprong heeft Nvidia een bijna-monopolie gegeven in AI-datacenters. Bedrijven als Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta kopen Nvidia-chips in bulk, omdat er simpelweg geen beter alternatief is. Zelfs als concurrenten zoals AMD en Intel alternatieve AI-chips ontwikkelen, blijft Nvidia de eerste keuze voor bedrijven die maximale snelheid en betrouwbaarheid nodig hebben.

Maar het succes van Nvidia gaat verder dan alleen brute rekenkracht. Wat het bedrijf écht onaantastbaar maakt, is CUDA, de softwaretoolkit die door AI-ontwikkelaars wordt gebruikt om de maximale prestaties uit Nvidia’s chips te halen. Dit software-ecosysteem zorgt ervoor dat bedrijven die eenmaal voor Nvidia kiezen, niet zomaar kunnen overstappen naar een andere leverancier. Nvidia heeft zichzelf daarmee onmisbaar gemaakt in de wereld van AI.

Toch blijft de vraag: betaalt Tepper nu niet simpelweg de hoofdprijs voor een aandeel dat al extreem is opgelopen?


De waardering van Nvidia blijft op het eerste oog vrij hoog. Op basis van de huidige koers wordt Nvidia verhandeld tegen 30 keer de omzet, wat nog steeds extreem is, ondanks dat het aandeel in de zomer van 2024 zelfs op een piek van 42 keer de omzet stond. Dit soort waarderingen zijn historisch gezien zelden houdbaar.

Een AI-bubbel ligt misschien wel op de loer, en als die barst, zal Nvidia vanzelfsprekend als eerste geraakt worden. Maar Tepper lijkt ervan overtuigd dat AI een structurele revolutie is, geen tijdelijke hype.


Maar waar Nvidia wordt gezien als de grote winnaar van de AI-revolutie, heeft Intel de afgelopen jaren een heel ander verhaal geschreven. Het bedrijf heeft moeite gehad om bij te blijven met de enorme technologische verschuivingen in de sector en heeft marktaandeel verloren aan zowel Nvidia (op het gebied van AI-processors) als AMD (op het gebied van traditionele computerchips).


Blijkbaar heeft Tepper daar nu definitief genoeg van. Hij besloot 1,5 miljoen aandelen Intel te verkopen, waarmee hij maar liefst 60% van zijn positie in het bedrijf afbouwde. Op het eerste gezicht lijkt dat een logische beslissing. Intel heeft jarenlang moeite gehad om innovatief te blijven en werd ingehaald door concurrenten. Terwijl Nvidia’s AI-chips de standaard zijn geworden, heeft Intel pas relatief laat de sprong naar AI-processors gemaakt.

Bovendien heeft Intel zichzelf een zware last op de schouders gelegd met enorme investeringen in foundry services, oftewel de productie van halfgeleiders. Het bedrijf wil een grote speler worden in de chipproductie en de concurrentie aangaan met bedrijven zoals TSMC en Samsung. Maar het opzetten van deze productiefaciliteiten kost miljarden, en die investeringen drukken zwaar op de winstmarges.


Toch is het de vraag of Tepper niet te vroeg afscheid neemt van Intel. Want ondanks de tegenwind, heeft het bedrijf nog steeds een aantal sterke troeven. Een van de grote voordelen van Intel is dat het nu een goedkoper alternatief biedt in de AI-markt. De Gaudi AI-processors van Intel zijn lang niet zo krachtig als die van Nvidia, maar ze zijn wél betaalbaarder. Naarmate de AI-markt verder groeit en de schaarste aan Nvidia-chips afneemt, zouden bedrijven wel eens op zoek kunnen gaan naar goedkopere alternatieven – en dan zou Intel een aantrekkelijke optie kunnen worden.

Daarnaast profiteert Intel van politieke steun. De Amerikaanse regering heeft er steeds meer belang bij om minder afhankelijk te worden van buitenlandse chipproductie, en Intel wordt gezien als een belangrijke speler in het versterken van de binnenlandse chipindustrie. Met de juiste subsidies en beleidsmaatregelen zou Intel op lange termijn toch nog kunnen herstellen.


Een andere mogelijke gamechanger voor Intel is een afsplitsing van de foundry-divisie. Op dit moment worden de winstgevende delen van Intel’s business overschaduwd door de zware verliezen in de foundry-tak. Als Intel besluit deze divisie af te splitsen, zou dat de winstgevendheid van het resterende bedrijf aanzienlijk kunnen verbeteren en de koers een flinke boost kunnen geven.


Bovendien is Intel historisch goedkoop. Het aandeel wordt momenteel verhandeld onder de boekwaarde, wat zelden voorkomt bij grote technologiebedrijven. Beleggers die geloven in een langzame comeback van Intel, zouden hier wel eens een koopkans kunnen zien.

Toch is het niet zo simpel, want ook Intel loopt tegen grote problemen aan. Intel was ooit de absolute marktleider in de chipindustrie, maar het bedrijf heeft de transitie naar AI-chips volledig verkeerd ingeschat. Terwijl Nvidia zijn voorsprong uitbouwde, kwam Intel te laat met concurrerende producten.


Hoewel Intel probeert terrein terug te winnen met zijn Gaudi AI-processors, blijft het ver achter op Nvidia. Klanten zijn gewend aan Nvidia’s superieure prestaties en software-integratie, en de kans dat Intel in de nabije toekomst kan concurreren met de marktleider is klein. Tepper lijkt dus te denken dat Intel simpelweg te laat is om nog een relevante speler te worden in de AI-markt.


Intel heeft enorme ambities in chipproductie (foundry services) en wil de concurrentie aangaan met giganten als TSMC en Samsung. Maar dit project vergt miljarden dollars aan investeringen en is op korte termijn een enorme kostenpost. Kortom, grote investeringen zonder enige garantie of zekerheid dat je er ooit iets van terug gaat zien.


Tepper is een deep-value belegger en kijkt naar bedrijven die winstgevendheid kunnen herstellen. Intel’s foundry-divisie zal echter nog jaren verliezen draaien, wat betekent dat de winstmarges van het bedrijf laag blijven en de cashflow onder druk blijft staan.


Dit verklaart waarom Tepper zich terugtrekt: hij ziet Intel voorlopig niet winstgevend genoeg worden om een aantrekkelijke belegging te blijven. In plaats van te gokken op een comeback, lijkt Tepper te hebben besloten dat hij zijn kapitaal beter elders kan investeren.

0 opmerkingen

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page