top of page

Microsoft schiet omhoog na goede kwartaalcijfers

In het kort:

  • Microsoft overtreft de verwachtingen met een winst per aandeel van $2.99 en een omzet van $56.52 miljard.

  • CEO Satya Nadella benadrukt Microsoft's visie op Artificial Intelligence, ondersteund door hun investering in OpenAI en de introductie van AI-driven producten.

  • Naast Artificial Intelligence zet Microsoft flink in op de gaming-industrie met de overname van Activision Blizzard.


Microsoft verrast beleggers wederom met indrukwekkende kwartaalcijfers. Weer maakt het bedrijf duidelijk dat het zoveel meer is dan alleen het besturingssysteem Windows. Microsoft's aanhoudende innovatie hebben een stevig fundament gelegd voor een rooskleurige toekomst, en dat is goed terug te zien in hun recente cijfers. Beleggers waren terecht enthousiast en het aandeel schoot met 5% omhoog.


  • Winst per aandeel: $2.99 tegenover een verwachte $2.65.

  • Omzet: $56.52 miljard tegenover de verwachte $54.50 miljard.


Zoals al even aangestipt, is Microsoft tegenwoordig veel meer dan een bedrijf dat zich alleen richt op besturingssystemen. De resultaten lieten namelijk een indrukwekkende groei zien in vrijwel alle segmenten van het bedrijf. Vooral de 'Intelligent Cloud' divisie, die diensten zoals Azure en GitHub omvat, presteerde sterk met een omzetstijging van 19% naar $24,26 miljard. Dit overtrof de verwachte $23,49 miljard ruimschoots. Een interessant feitje hierbij is dat de omzet van Azure alleen al met 29% is gestegen.


Binnen het segment 'Productivity and Business Processes', dat onder meer Microsoft 365 en LinkedIn omvat, zagen we een omzet van $18,59 miljard. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarnaast bracht het segment 'More Personal Computing', dat Windows en Xbox omvat, $13,67 miljard op, wat ruim 3% meer is dan verwacht.


Satya Nadella, de CEO van Microsoft, toonde zijn enthousiasme voor de toekomst van het bedrijf en vertelde: "Met copilots* maken we het tijdperk van Artificial Intelligence echt bruikbaar voor mensen en bedrijven overal in de wereld. We implementeren snel Artificial Intelligence in elk aspect van de technologie die we bezitten. Deze visie wordt ondersteund door de recente investering van $10 miljard in OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. En als kers op de taart kondigde het bedrijf onlangs ook AI-verbeterde versies aan van zijn Bing zoekmachine en Edge browser.


* Copilots zijn softwaretools die gebruik maken van (AI) om gebruikers te assisteren en te begeleiden in taken. Voor Microsoft verwijzen copilots naar toepassingen die integreren met producten zoals Windows en Microsoft 365. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met het samenvatten van e-mails, het opstellen van documenten of het maken van PowerPoint-presentaties.


Wat ook de aandacht trok, was Microsoft's overname van de videogame-uitgever Activision Blizzard voor $69 miljard. Deze deal plaatst het bedrijf direct achter de giganten Tencent en Sony, waardoor het een belangrijke speler wordt in de wereldwijde gamemarkt. Dit is wat ons betreft een teken dat Microsoft's ambitie verder gaat dan alleen software; ze streven nu naar dominantie in verschillende, uiteenlopende sectoren.


Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor Microsoft. Er hangen nog steeds wolken van onzekerheid boven de overname van Activision Blizzard, aangezien er zorgen zijn over mogelijke antitrustproblemen. De Federal Trade Commission, een Amerikaanse regelgevende instantie, zou in principe kunnen besluiten dat de deal de concurrentie te veel beperkt en daarmee de overname kunnen afwijzen.


Desondanks blijft Microsoft's groei en vooruitgang indrukwekkend. Het bedrijf heeft zichzelf keer op keer opnieuw uitgevonden en blijft innoveren in een snel veranderende markt en uitdagende economie. Dit is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven bij beleggers, zoals blijkt uit de sterke groei van het aandeel met bijna 40% in het afgelopen jaar. Na vandaag mogen beleggers er weer 5% bijschrijven. Het lijkt erop dat de markt veel vertrouwen heeft in de richting die Microsoft op gaat - en geef ze eens ongelijk.



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Коментари


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page