top of page

Meta boekt indrukwekkende resultaten in tweede kwartaal 2024

In het kort:

  • Meta Platforms zag zijn omzet stijgen met 22% naar $39,07 miljard en de winst per aandeel met 73% naar $5,16.

  • CEO Mark Zuckerberg benadrukte de groei van Meta's AI-tools en voorspelt een aanzienlijke bijdrage ervan aan toekomstige inkomsten.

  • Meta verwacht een omzet tussen $38,5 miljard en $41 miljard voor het derde kwartaal en verhoogde de verwachte investeringsuitgaven naar $37-$40 miljard voor het jaar 2024.


Meta Platforms (META) heeft de verwachtingen van analisten voor het tweede kwartaal ruimschoots overtroffen. Op het moment van schrijven is het aandeel Meta met 4,54% gestegen in de nabeurs handel als reactie op deze zeer sterke cijfers. In dit artikel ga ik verder in op de cijfers en wat ze ons vertellen over dit sterke kwartaal van Meta.


De aandelenkoers van Meta de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends


De omzet van het moederbedrijf van Facebook en Instagram steeg in het kwartaal eindigend in juni met 22% op jaarbasis tot $39,07 miljard, terwijl analisten een omzet van $38,26 miljard hadden voorspeld. De winst per aandeel bedroeg $5,16, een stijging van 73% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en overtrof daarmee de voorspelde $4,72 per aandeel. Kas, kas equivalenten en verhandelbare effecten bedroegen $58,08 miljard per 30 juni 2024. De vrije kasstroom was dit kwartaal $10,90 miljard.


Q2 2024 resultaten van Meta:

Bron: Meta Investor Relations


Mark Zuckerberg, CEO van Meta, verklaarde dat Meta AI op koers ligt om tegen het einde van het jaar de meest gebruikte AI-assistent ter wereld te worden. "We hebben een sterk kwartaal achter de rug en Meta AI ligt op koers om tegen het einde van het jaar de meest gebruikte AI-assistent ter wereld te zijn", aldus Zuckerberg. De groei in omzet werd mede gedreven door een toename van het aantal advertentievertoningen met 10% en een vergelijkbare stijging van de gemiddelde prijs per advertentie.


In juni 2024 waren gemiddeld 3,27 miljard mensen dagelijks actief op de platforms van Meta, een stijging van 7% op jaarbasis. Dit geeft aan dat de populariteit en betrokkenheid bij de platforms van Meta, waaronder Facebook, Instagram en WhatsApp, blijft groeien. Meta heeft een lichte daling van 1% in het aantal medewerkers ten opzichte van een jaar eerder, wat wijst op een strikter personeelsbeleid en een focus op efficiëntie.



Het is belangrijk te weten dat Meta Platforms zijn financiële resultaten rapporteert voor twee segmenten: Family of Apps (FoA) en Reality Labs (RL). Meta’s Reality Labs-eenheid, verantwoordelijk voor augmented- en virtual reality-technologieën, boekte een operationeel verlies van $4,48 miljard. Dit is enigszins beter dan de analistenverwachtingen van $4,55 miljard, maar blijft desalniettemin een groot verlies.


Sinds eind 2020 heeft deze eenheid cumulatieve verliezen van ongeveer $50 miljard geleden, wat de enorme investeringen in deze technologieën benadrukt. Ondanks deze verliezen steeg de omzet van Reality Labs naar $353 miljoen, vergeleken met $276 miljoen een jaar eerder.


De inkomsten van Meta per bedrijfssegment:

Bron: Meta Investor Relations


Voor het derde kwartaal verwacht Meta een omzet tussen $38,5 miljard en $41 miljard, wat boven de analistenverwachting van $39,1 miljard ligt. Het bedrijf heeft ook de verwachte kapitaaluitgaven voor het jaar verhoogd naar een bereik van $37-$40 miljard, van de eerdere $35-$40 miljard. Deze verhoging weerspiegelt de voortdurende investeringen in zowel AI-technologieën als de infrastructuur die nodig is om de toekomstige groei te ondersteunen. Zuckerberg benadrukte dat hij liever te veel capaciteit bouwt voordat het nodig is dan te weinig.


Meta blijft zich richten op het vergroten van de efficiëntie en het stimuleren van innovatie. "We hebben de eerste open-source AI-model op grensniveau vrijgegeven, we zien goede tractie met onze Ray-Ban Meta AI-brillen, en we realiseren goede groei in al onze apps," aldus Zuckerberg. Dit benadrukt de inzet van Meta om zowel de huidige operaties te optimaliseren als nieuwe groeikansen te benutten. Zodra ook deze investeringen zich uitbetalen in winst kan Meta nog een groeimotor toevoegen aan hun portfolio.


Zoals we kunnen lezen in de earnings release van Q2 verwacht de CFO van Meta voor het derde kwartaal van 2024 een totale omzet verwacht in de range van $38,5 miljard tot $41 miljard. Deze prognose houdt rekening met een negatief effect van 2% als gevolg van wisselkoersschommelingen, gebaseerd op de huidige wisselkoersen.


Voor het volledige jaar 2024 blijven de verwachte totale uitgaven tussen $96 miljard en $99 miljard, onveranderd ten opzichte van de eerdere prognose. De operationele verliezen van Reality Labs zullen naar verwachting nog aanzienlijk toenemen in 2024 vanwege voortdurende productontwikkeling en investeringen in het schalen van het ecosysteem.


Hoewel er nog geen kwantitatieve prognose wordt gegeven voor 2025, wordt verwacht dat infrastructuurkosten een belangrijke drijfveer zullen zijn voor de uitgaven volgend jaar, omdat Meta de afschrijving en operationele kosten van de uitgebreide infrastructuur die het bedrijf momenteel aan het aanleggen is in deze periode zal gaan voelen.


De kapitaaluitgaven voor het volledige jaar 2024 worden nu geschat tussen $37 miljard en $40 miljard, een aanpassing omhoog ten opzichte van de eerdere schatting van $35 miljard tot $40 miljard. Voor 2025 wordt een aanzienlijke groei in kapitaaluitgaven verwacht om de kunstmatige intelligentie en productontwikkelingsinspanningen te ondersteunen.


Naar eigen zeggen houdt Meta de actieve ontwikkelingen in de regelgeving in de EU en de VS nauwlettend in de gaten, aangezien deze de bedrijfsvoering van het bedrijf en daarmee financiële resultaten aanzienlijk kunnen beïnvloeden.


De sterke cijfers en vooruitzichten van Meta wijzen op een succesvol "jaar van efficiëntie", zoals aangekondigd door Zuckerberg, met een hernieuwde focus op kostenbeheersing en groei van inkomstenstromen door innovatieve AI-oplossingen. We moeten Zuckerberg dan ook nageven dat hij Meta op geniale wijze hernieuwde groei richting meer winstgevendheid in gestuurd heeft.


Kortom, Meta heeft een sterk tweede kwartaal neergezet met indrukwekkende cijfers die de verwachtingen van analisten ruimschoots hebben overtroffen. De aanzienlijke groei in zowel omzet als winst, gecombineerd met positieve vooruitzichten voor het komende kwartaal, onderstrepen de succesvolle uitvoering van de strategische plannen van het bedrijf. Ondanks de voortdurende verliezen in de Reality Labs-eenheid, blijft Meta vastberaden investeren in de toekomst van AR/VR-technologieën en AI-oplossingen, wat aangeeft dat het bedrijf zich positioneert voor langdurige groei en innovatie wat uiteindelijk hopelijk kan gaan bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf.


Volgens analisten zullen de sterke financiële prestaties van Meta in het tweede kwartaal de zorgen van investeerders over de uitgaven voor AI en de metaverse wegnemen. "Met zulke gezonde marges en een stijgende omzet, zouden investeerders zich comfortabel moeten voelen met de stevige investeringen van Meta in zijn toekomstplannen," aldus Max Willens, analist bij Emarketer.




Met een sterk toenemend aantal dagelijks actieve gebruikers en een strikte focus op efficiëntie en kostenbeheersing, lijkt Meta goed gepositioneerd om zijn nog steeds leidende positie in de technologiesector te behouden en verder uit te breiden. De komende kwartalen zullen cruciaal zijn om te zien hoe het bedrijf deze positieve trend kan voortzetten en zijn ambitieuze doelen kan realiseren. Naar mijn mening heeft deze earnings beat het potentieel van Meta maar weer bevestigt, en de waardering op huidige niveaus enkel interessanter gemaakt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page