top of page

Met deze ratio´s bereken je of een aandeel ondergewaardeerd is

In het kort:

  • Aandelen kunnen om verschillende redenen ondergewaardeerd zijn, zoals marktcrashes, slecht nieuws en seizoensgebonden prestaties.

  • Acht belangrijke ratio´s helpen bij het spotten van ondergewaardeerde aandelen, waaronder de P/E-ratio, ROE en dividendrendement.

  • In dit artikel ga ik elk van deze ratio´s bij langs met een uitleg/voorbeeld erbij.


Beleggers gebruiken voornamelijk ratio´s als onderdeel van hun fundamentele analyse om ondergewaardeerde aandelen te identificeren. Morgen komt er een artikel online waar we gaan kijken naar een duidelijk stappenplan waarin we bepalen of een aandeel ondergewaardeerd is, gebruikmakend van deze ratio´s. Hier zijn acht veelgebruikte ratios om de werkelijke waarde van aandelen te bepalen:


Price-to-earnings ratio (P/E)

De P/E-ratio toont hoeveel je moet uitgeven om $1 winst te maken. Een lage P/E-ratio kan betekenen dat aandelen ondergewaardeerd zijn. Het wordt berekend door de prijs per aandeel te delen door de winst per aandeel (EPS).


Voorbeeld: Je koopt aandelen van een bedrijf voor $50 per aandeel, het bedrijf heeft 10 miljoen aandelen in omloop en maakt een winst van $100 miljoen. De EPS is $10 ($100 miljoen/10 miljoen) en de P/E-ratio is 5 ($50/$10). Je moet dus $5 investeren voor elke $1 winst.


Price-to-Sales ratio (P/S)

De Price-to-Sales ratio (P/S ratio) biedt beleggers een aanvullende manier om de waardering van een aandeel te beoordelen, met name door te kijken naar de omzet van een bedrijf in plaats van de winst. Waar de P/E-ratio zich richt op hoeveel je betaalt voor elke dollar winst, geeft de P/S ratio aan hoeveel je betaalt voor elke dollar omzet. Dit kan vooral nuttig zijn bij bedrijven die (nog) geen winst maken of in sectoren waar omzetgroei belangrijker wordt geacht dan winstgevendheid.


Een lagere P/S ratio kan erop wijzen dat een aandeel ondergewaardeerd is, zeker als het bedrijf sterke (winst)groeivooruitzichten heeft. Beleggers gebruiken deze ratio vaak in combinatie met andere financiële ratio's zoals de P/E en de ROE om een completer beeld te krijgen van de waardering en groeipotentie van een bedrijf.


Voorbeeld:

Stel dat een bedrijf een omzet van $500 miljoen heeft en de totale marktkapitalisatie is $2 miljard. De P/S ratio zou dan 4 zijn ($2 miljard / $500 miljoen). Dit betekent dat beleggers $4 betalen voor elke $1 aan omzet die het bedrijf genereert.


EV/Sales ratio

De EV/Sales ratio gaat nog een stap verder door niet alleen naar de marktkapitalisatie te kijken, maar ook naar de schulden en liquide middelen van een bedrijf. Dit maakt het een uitgebreidere maatstaf dan de P/S ratio, vooral bij bedrijven met aanzienlijke schuldenlasten. Door de ondernemingswaarde (Enterprise Value, EV) te delen door de omzet, krijg je een nauwkeuriger beeld van wat beleggers echt betalen voor elke dollar omzet, inclusief de financieringsstructuur van het bedrijf.


Voorbeeld:

Als hetzelfde bedrijf een ondernemingswaarde heeft van $3 miljard (inclusief schulden), zou de EV/Sales ratio 6 zijn ($3 miljard / $500 miljoen). Dit biedt een completer beeld van de werkelijke waardering, aangezien het rekening houdt met de financiële verplichtingen van het bedrijf.


In combinatie met de andere besproken ratio’s in dit artikel zoals de P/E, D/E, en ROE, biedt de P/S ratio een waardevolle aanvulling voor het spotten van ondergewaardeerde aandelen, vooral in groeisectoren of bij bedrijven met een fluctuerende winstgevendheid. Door verschillende ratio's naast elkaar te leggen, kan je als belegger beter geïnformeerde beslissingen nemen en potentiële koopkansen identificeren.


Debt-equity ratio (D/E)

De D/E-ratio meet de schulden van een bedrijf ten opzichte van zijn activa. Een hogere ratio kan betekenen dat het bedrijf zijn financiering voornamelijk uit leningen haalt. Dit moet echter altijd worden vergeleken met het gemiddelde van de concurrenten, aangezien dit enorm verschilt per sector en dus per soort bedrijf.


Voorbeeld: Een bedrijf heeft $1 miljard aan schulden en een aandeelhoudersvermogen van $500 miljoen. De D/E-ratio is 2 ($1 miljard/$500 miljoen), wat betekent dat er $2 schuld is voor elke $1 eigen vermogen.


Return on equity (ROE)

ROE meet de winstgevendheid van een bedrijf ten opzichte van het eigen vermogen. Het wordt berekend door de nettowinst te delen door het aandeelhoudersvermogen.


Voorbeeld: Een bedrijf heeft een nettowinst van $90 miljoen en een aandeelhoudersvermogen van $500 miljoen. De ROE is 18% ($90 miljoen/$500 miljoen).


Earnings yield

Earnings yield is de omgekeerde P/E-ratio. Het wordt berekend door de EPS te delen door de prijs. Een hogere earnings yield dan de gemiddelde rente die de Amerikaanse overheid betaalt, kan betekenen dat het aandeel ondergewaardeerd is.


Voorbeeld: Een bedrijf heeft een EPS van $10 en een aandelenprijs van $50. De earnings yield is 20% ($10/$50).


Dividend yield

Dividend yield vergelijkt de jaarlijkse dividenden van een bedrijf met de aandelenprijs. Het wordt berekend door het jaarlijkse dividend te delen door de huidige aandelenprijs.


Voorbeeld: Een bedrijf keert jaarlijks $5 dividend per aandeel uit en de aandelenprijs is $50, wat betekent dat de dividend yield 10% is ($5/$50).


Current ratio

De current ratio meet de mogelijkheid van een bedrijf om zijn schulden af te betalen. Het wordt berekend door de activa te delen door de schulden. Een ratio lager dan 1 betekent meestal dat schulden niet adequaat kunnen worden gedekt door de beschikbare activa.


Voorbeeld: Een bedrijf heeft $1,2 miljard aan activa en $1 miljard aan schulden, dus de current ratio is 1,2 ($1,2 miljard/$1 miljard).


Price-earnings to growth ratio (PEG)

De PEG-ratio vergelijkt de P/E-ratio met het percentage groei in jaarlijkse EPS. Een lage PEG-ratio kan betekenen dat het aandeel ondergewaardeerd is.


Voorbeeld: De P/E-ratio van een bedrijf is 5 en de jaarlijkse winstgroei is 20%. De PEG-ratio is 0,25 (5/20%).


Price-to-book ratio (P/B)

De P/B-ratio vergelijkt de huidige marktprijs met de boekwaarde van het bedrijf. Het wordt berekend door de marktprijs per aandeel te delen door de boekwaarde per aandeel. Een P/B-ratio lager dan 1 kan betekenen dat het aandeel ondergewaardeerd is.


Voorbeeld: De aandelen een bedrijf worden verhandeld voor $50 per aandeel en de boekwaarde is $70, wat betekent dat de P/B-ratio 0,71 is ($50/$70).


Het identificeren van ondergewaardeerde aandelen is een kunst die ons als beleggers helpt om winstgevende kansen te ontdekken. Door het gebruik van verschillende financiële ratios zoals de P/E-ratio, ROE en dividendrendement, kunnen beleggers een beter inzicht krijgen in de werkelijke waarde van een aandeel. Deze ratio´s bieden een kwantitatieve basis voor fundamentele analyse, waardoor beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.


We hebben gezien dat de P/E-ratio inzicht geeft in hoeveel je betaalt voor elke dollar winst, terwijl de D/E-ratio de verhouding tussen schulden en eigen vermogen weergeeft. De ROE toont de winstgevendheid in verhouding tot het aandeelhoudersvermogen, en de earnings yield biedt een omgekeerde kijk op de P/E-ratio. Het dividendrendement laat zien hoeveel dividend men ontvangt ten opzichte van de aandelenprijs, en de current ratio meet de liquiditeit van een bedrijf. De PEG-ratio combineert groei met de P/E-ratio, en de P/B-ratio vergelijkt de marktprijs met de boekwaarde.



Met deze acht ratios in je toolkit je als belegger op een gestructureerde en weloverwogen manier op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Onthoud dat geen enkele ratio op zichzelf voldoende is; het is de combinatie van verschillende indicatoren die een compleet beeld geeft van de waarde van een aandeel. Morgen komt er een artikel online waar ik een duidelijk stappenplan heb gemaakt om enkele van deze ratio´s te gebruiken bij het bepalen van de werkelijke waarde van een aandeel.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page