top of page
Michiel Vermeulen

Maximale hypotheek stijgt in 2025: ontdek hoeveel jij kunt lenen

In het kort:

  • In 2025 kunnen starters meer lenen voor een woning door een verwachte loonsverhoging van 4,3%, wat hun leencapaciteit vergroot en de toegang tot de woningmarkt vergemakkelijkt.

  • Kopers van energiezuinige huizen kunnen tot 50.000 euro extra lenen, wat duurzaam wonen stimuleert en gunstig is voor de energietransitie.

  • Het Nibud adviseert echter om niet automatisch het maximale bedrag te lenen, zodat er ruimte blijft voor andere noodzakelijke uitgaven en om financiële stabiliteit te waarborgen.

De woningmarkt in Nederland is altijd een onderwerp van discussie, vooral voor starters die hun eerste stappen willen zetten in deze uitdagende markt. Toch lijkt het eindelijk tijd voor nog een beetje goed nieuws: huishoudens kunnen in 2025 namelijk mogelijk meer lenen voor de aankoop van een woning, dankzij de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft recentelijk deze ontwikkeling toegelicht, met belangrijke implicaties voor diegenen die hopen hun droomhuis te kunnen gaan kopen.


Goed nieuws dus voor starters op de woningmarkt: de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent in 2025 opent de deuren naar een grotere leencapaciteit. Maar hoe zit dat dan precies? Voor een huishouden met een jaarinkomen van 70.000 euro betekent dit een sprongetje van ongeveer 7.000 euro extra leencapaciteit. Dit is cruciaal in een markt die vaak als ontoegankelijk wordt ervaren, waar de droom van het eigen huis voor velen nog steeds een verre toekomst lijkt.

Bron: Nibud

De cijfers zijn af en toe wel opmerkelijk. Want zonder de loonsverhoging zou hetzelfde huishouden 6.000 euro minder kunnen lenen dan in het huidige jaar. Dit betekent dat de loonsverhoging niet alleen een financiële verlichting biedt, maar ook kansen schept voor de nieuwe generatie huizenkopers. Door een aanpassing in de financiële stresstest voor koppels met kinderen, krijgen zij nu ook meer ruimte om te lenen. Het Nibud bevestigt: inkomens vanaf 60.000 euro zullen in 2025 duidelijk profiteren van deze loonsverhoging, wat de toegang tot de woningmarkt vergemakkelijkt.


De bredere impact van deze veranderingen is niet te onderschatten. Voor starters kan het nu gemakkelijker worden om een woning te kopen in een tijd waarin de huizenprijzen in veel gebieden nog steeds hoog zijn. Dit betekent dat zij minder afhankelijk zijn van het vinden van een woning binnen een zeer krap budget en in plaats daarvan kunnen kijken naar huizen die beter aansluiten bij hun wensen en behoeften.


Bekijk hier hoeveel meer of minder je kan lenen volgend jaar, op basis van je bruto jaarinkomen en wel of geen loonstijging:

Bron: Nibud

Naast de loonsverhoging speelt het energielabel van een woning ook nog een cruciale rol in de hoogte van de hypotheek die een huishouden kan verkrijgen. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energiezuinigheid, is het beleid in Nederland zo ingericht dat mensen die kiezen voor een energiezuinig huis, tot wel 50.000 euro extra kunnen lenen. Dit is niet alleen een stimulans voor kopers om te investeren in energiezuinige woningen, maar het stimuleert ook de bredere verschuiving naar duurzamere bouwpraktijken binnen de vastgoedsector.


Hoewel de mogelijkheid om meer te lenen aantrekkelijk is, waarschuwt het Nibud overigens toch om niet automatisch het maximale bedrag te lenen. "Dit zijn de maximale normen en die zijn net betaalbaar. Er blijft genoeg over voor andere noodzakelijke uitgaven, maar een huishouden moet dan wel keuzes maken voor minder noodzakelijke kosten, zoals een vakantie." Deze boodschap is essentieel voor starters die vaak in de verleiding komen om hun leencapaciteit tot het uiterste te benutten, zonder rekening te houden met de lange termijn.


Voor starters op de woningmarkt betekent dit een combinatie van kansen en verantwoordelijkheden. De hogere leencapaciteit kan de weg vrijmaken naar het kopen van een eerste huis, maar het is cruciaal om verstandig met deze mogelijkheden om te gaan. Het is belangrijk om een financieel plan te hebben dat niet alleen rekening houdt met de hypotheeklasten, maar ook met andere kosten van levensonderhoud.



Starters moeten zich ook realiseren dat de woningmarkt fluctuaties kent. Het is verstandig om niet alleen naar de huidige voordelen te kijken, maar ook naar de toekomstige situatie. De recente voorspellingen wijzen op een kansrijke periode voor het kopen van een huis, maar wie te veel leent kan in de toekomst in de problemen komen, vooral als rentestijgingen of economische tegenslagen optreden.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page