top of page

Markeert dit verrassende nieuws een keerpunt voor inflatie?

In het kort:

  • De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft verrassend haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verlaagd naar 1,50%.

  • De renteverlaging volgt op een daling van de Zwitserse inflatie naar 1,2% in februari, met de verwachting dat de inflatie de komende jaren onder de 2% zal blijven.

  • De SNB heeft haar inflatieprognoses voor de komende jaren verlaagd en verwacht een bescheiden economische groei van ongeveer 1% voor 2024.


In een beweging die de financiële markten heeft verrast, heeft de Zwitserse Nationale Bank (SNB) een gedurfde stap gezet door haar leidende rentetarief met 25 basispunten te verlagen naar 1,50%. Dit markeert Zwitserland als het eerste ontwikkelde land dat de rente verlaagt na een lange periode van intense inflatoire druk, waarmee het een nieuw hoofdstuk opent in de wereldwijde monetaire beleidsvorming.


Inflatie in bedwang?

De onverwachte verlaging komt na een gestage daling van de inflatie in Zwitserland, die in februari een laagtepunt van 1,2% bereikte. De SNB heeft haar jaarlijkse inflatieprognoses naar beneden bijgesteld, met een verwachting van 1,4% voor 2024 en 1,2% voor 2025, aanzienlijk lager dan eerdere schattingen. Deze aanhoudende trend van gematigde prijsstijgingen heeft de bank de ruimte gegeven om de rente te verlagen, met als doel de economische activiteit te ondersteunen en tegelijkertijd de prijsstabiliteit binnen haar streefbereik te handhaven.


De inflatie in Zwitserland sinds 1956:


Economische groei en uitdagingen

Ondanks de stap om de rente te verlagen, blijft de SNB voorzichtig over de economische vooruitzichten. De bank voorspelt een bescheiden economische groei van ongeveer 1% voor 2024, wijzend op significante onzekerheden en risico's die de globale en Zwitserse economie bedreigen. Deze voorzichtige benadering weerspiegelt de complexiteit van het navigeren in een onvoorspelbare economische omgeving, waarbij de SNB klaarstaat om waar nodig verdere acties te ondernemen.


De rentestand van de SNB sinds 2001:


Deze renteverlaging door de SNB, de eerste in zijn soort door een ontwikkelde economie, zet de toon voor mogelijke toekomstige beleidswijzigingen door andere centrale banken wereldwijd. Met de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve die indicaties geven van aanstaande renteverlagingen, benadrukt de actie van Zwitserland de veranderende dynamiek in de mondiale strijd tegen inflatie en de inspanningen om economische groei te stimuleren.



De beslissing van de SNB om de rente te verlagen, te midden van een wereldwijd landschap van economische onzekerheid en inflatoire druk, onderstreept de unieke positie van Zwitserland in het mondiale financiële systeem. Terwijl de wereld toekijkt, biedt deze ontwikkeling een fascinerend inzicht in hoe centrale banken kunnen navigeren in de complexe balans tussen inflatiebestrijding en economische ondersteuning. Met deze actie bevestigt Zwitserland zijn reputatie als een van de meest stabiele economiëen in Europa.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page