top of page

Mark Zuckerberg koopt voor $10 miljard dollar aan NVIDIA chips

In het kort:

  • Meta investeert miljarden in Nvidia's H100 grafische kaarten voor AI-ontwikkeling.

  • Tegen eind 2024 zal Meta's computerinfrastructuur bestaan uit 350.000 van deze kaarten.

  • Ondanks de enorme productiecapaciteit kan Nvidia nog steeds niet volledig voldoen aan de wereldwijde vraag.


Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, gaat een astronomisch bedrag investeren in de geavanceerde H100 grafische kaarten van Nvidia die specifiek gericht zijn op Artificial Intelligence. Deze stap, die een investering van mogelijk $10 miljard bedraagt, markeert een significante verschuiving in de focus van Meta naar kunstmatige algemene intelligentie (AGI).


De H100, een product dat pas eind 2022 op de markt kwam en gekenmerkt wordt door een hoge vraag en beperkte beschikbaarheid, heeft een prijskaartje dat kan oplopen tot $40.000 op eBay. Meta's plan om tegen het einde van 2024 maar liefst 350.000 van deze NVIDIA kaarten in te zetten, toont een ongekende ambitie op het gebied van AI-onderzoek. De aankondiging van Zuckerberg tijdens een evenement in Menlo Park onderstreept de urgentie en het belang dat het bedrijf hecht aan de ontwikkeling van AGI, een futuristische vorm van AI die vergelijkbaar is met menselijke intelligentie. Meta's toekomstige infrastructuur zal zelfs bestaan uit bijna 600.000 H100-equivalente eenheden van GPU's, waaronder ook AMD's nieuwe Instinct MI300X AI-chips.



Deze beweging is ook zichtbaar in de bredere tech-sector, met bedrijven zoals OpenAI en Microsoft die zich eveneens richten op geavanceerde AI-technologieën. Het belang van krachtige GPUs is niet te onderschatten, zoals benadrukt door Yann LeCun, Meta's hoofdwetenschapper, tijdens een media-evenement in San Francisco.


Meta's aangekondigde investering in Nvidia's AI-chips is niet alleen een blijk van vertrouwen in de technologie, maar ook een belangrijke financiële stap. Met een geschat totaal uitgavenpatroon van $94 tot $99 miljard in 2024, onderstreept dit de immense schaal van Meta's inzet op AI-technologie. Een aanzienlijk deel van dit budget gaat naar de aanschaf van 350.000 Nvidia H100 grafische kaarten, een investering die kan oplopen tot circa $10 miljard.

Nvidia's H100 grafische kaarten staan centraal in de ontwikkeling van AI. Deze kaarten zijn essentieel voor het uitvoeren van complexe berekeningen die nodig zijn voor geavanceerde AI-toepassingen, zoals AGI. De keuze voor Nvidia weerspiegelt hun vooraanstaande positie in de markt voor high-end AI-hardware.

En het succes van NVIDIA wordt wellicht nog steeds interessant. Dit succes wordt veroorzaakt door een chronisch tekort aan hoogwaardige chips. Ondanks de enorme productiecapaciteit kan Nvidia nog steeds niet volledig voldoen aan de wereldwijde vraag. Dit tekort heeft gevolgen voor niet alleen techgiganten zoals Meta, maar ook voor kleinere bedrijven en consumenten. Voor nu groeit NVIDIA als kool verder met steeds grotere en nieuwe klanten.


Aandelen Meta en NVIDIA zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page