top of page

Lucid zet goede kwartaalcijfers neer door één heel belangrijk detail

In het kort:

  • Lucid Motors heeft in Q2 2024 een recordaantal van 2.394 voertuigen geleverd, een stijging van 22% ten opzichte van Q1.

  • Het bedrijf ontving een extra investering van $1,5 miljard van het Saudi Public Investment Fund, wat zorgt voor financiële stabiliteit tot Q4 2025.

  • De productie van de nieuwe Lucid Gravity SUV zal eind 2024 beginnen, wat waarschijnlijk een belangrijke uitbreiding van hun productlijn zal worden.

Lucid Motors, de Amerikaanse fabrikant van luxe elektrische voertuigen (EV's), heeft zijn tweede kwartaal resultaten bekendgemaakt en daarbij de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Met een recordaantal leveringen en een aanzienlijke financiële injectie van het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië, ziet de toekomst er volgens beleggers weer veelbelovend uit voor Lucid. Het aandeel steeg met ruim 10% in de nabeurs.


Lucid rapporteerde een recordaantal van 2.394 geleverde voertuigen in het tweede kwartaal, een stijging van 22% ten opzichte van de 1.967 voertuigen in het eerste kwartaal van 2024. De productie in hun AMP-1 fabriek nam ook toe, met 2.110 geproduceerde modellen in Q2. Het bedrijf ligt op schema om hun jaardoel van 9.000 geproduceerde EV's te halen, ondanks dat ze daarvoor nog 5.163 voertuigen moeten bouwen in 2024.


De omzet voor Q2 2024 bedroeg $200,6 miljoen, wat de Wall Street schatting van $192 miljoen overtrof. Ondanks de sterke omzetgroei, rapporteerde Lucid een verlies van $0.29 per aandeel, wat iets slechter is dan de verwachte $0.26 per aandeel.

Een belangrijk aspect van Lucid's recente succes is de steun van het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië. Het PIF heeft opnieuw $1,5 miljard geïnvesteerd in Lucid, waarvan de helft via een private plaatsing en de andere helft als een lening. Deze investering heeft verschillende positieve implicaties voor het bedrijf, die ook door beleggers zeer gewaardeerd worden.


Allereerst heeft Lucid met de extra $1,5 miljard in kas nu voldoende liquide middelen om tot ten minste het vierde kwartaal van 2025 te opereren. Dit geeft het bedrijf de financiële stabiliteit om zijn strategische plannen uit te voeren zonder zich zorgen te hoeven maken over een onmiddellijke kapitaaltekort.

Het geld kan daarnaast worden gebruikt om de productiecapaciteit te vergroten, met name voor de nieuwe modellen zoals de Gravity SUV. Dit is cruciaal om aan de groeiende vraag te voldoen en marktaandeel te winnen. De steun van het PIF is ook gekoppeld aan de bouw van een nieuwe fabriek in Saoedi-Arabië. Deze fabriek zal niet alleen de productiecapaciteit van Lucid vergroten, maar ook de kosten verlagen door lokale productie en toegang tot nieuwe markten mogelijk maken.


Tot slot openen de nauwe banden met Saoedi-Arabië nieuwe markten in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië heeft zichzelf gepositioneerd als een voorloper in het promoten van duurzame energie en elektrische voertuigen, en de samenwerking met Lucid kan leiden tot meer verkoop en een grotere merkbekendheid in de regio.


Het PIF heeft toegezegd om minstens 50.000 EV's van Lucid te kopen. Dit zorgt voor een gegarandeerde vraag naar Lucid's voertuigen, wat helpt bij de voorspelbaarheid van inkomsten en verdere investeringen in productiecapaciteit.


Een ander interessant aspect dat we terug zagen komen in deze kwartaalcijfer is dat Lucid zich voorbereid om eind 2024 zijn eerste elektrische SUV, de Gravity, te lanceren. Deze SUV, die minder dan $80.000 zal kosten, markeert een belangrijke uitbreiding van Lucid's marktbereik. Het eerste prototype van de Gravity rolde vorige maand van de productielijn in de fabriek in Casa Grande. CEO Peter Rawlinson benadrukte dat de Gravity een significante sprong voorwaarts betekent voor Lucid's technologie en ontwerp.


Daarnaast blijft Lucid innoveren met zijn bestaande modellen. De 2025 Air Pure, die onlangs werd bevestigd als de meest energie-efficiënte massaproductiewagen ooit, heeft een EPA-geschat bereik van 146 MPGe en biedt 5 mijl per kWh. Deze technologische voorsprong stelt Lucid in staat om de kosten van EV-productie te verlagen en competitief te blijven in een snelgroeiende markt.

In het tweede kwartaal steeg Lucid's omzet uit Noord-Amerika stegen met 12% op jaarbasis tot $155 miljoen. Echter, over de eerste zes maanden van het jaar daalden de omzet uit Noord-Amerika met 5,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De sterke groei in Saoedi-Arabië, waar de inkomsten veertienvoudigden tot $95,2 miljoen in de eerste helft van 2024, hielp deze daling te compenseren.


Ondanks de positieve cijfers en de financiële steun, blijft Lucid geconfronteerd met een aantal uitdagingen. Het bedrijf rapporteerde een verlies van $643 miljoen in Q2 2024 en heeft recentelijk ongeveer 400 werknemers, of 6% van zijn personeelsbestand, ontslagen als onderdeel van een herstructurering voorafgaand aan de lancering van een aantal nieuwe modellen.


Tot slot heeft het management van Lucid Motors een duidelijke guidance afgegeven die enkele belangrijke aspecten van de toekomst belicht. Het bedrijf streeft naar een jaarlijkse productie van ongeveer 9.000 voertuigen om aan de verkoop- en leveringsbehoeften te voldoen. Met de recente kapitaalverhoging van $1,5 miljard heeft Lucid voldoende liquiditeit om ten minste tot het vierde kwartaal van 2025 te opereren, wat een sterke financiële stabiliteit garandeert. Voor 2024 plant Lucid kapitaaluitgaven van ongeveer $1,3 miljard, gericht op de uitbreiding van de productiecapaciteit en technologische vooruitgang.

Lucid bereidt zich ook voor op de lancering van nieuwe modellen. De productie van de Lucid Gravity SUV, die zich richt op het populaire SUV-segment, zal eind 2024 starten. Daarnaast is de productie van een nieuw midsize platform gepland voor eind 2026, om een breder scala aan consumenten aan te spreken en het productportfolio verder te diversifiëren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page