top of page

Liggen de échte kansen voor beleggers nu in Europa?

Rens Boukema

In het kort:

  • Goldman Sachs verhoogt het koersdoel voor de Stoxx 600-index met 4,7% naar 580 punten en voor de FTSE 100 met 2,7% naar 9.000 punten.

  • De bank baseert deze optimistische prognose op een 70% kans op een Oekraïens-Russische wapenstilstand en de positieve impact hiervan op risicopremies, energieprijzen en consumentenvertrouwen.

  • Ondanks de upgrade blijven er uitdagingen, zoals gematigde winstgroei en een aanhoudende waarderingskloof tussen Europese en Amerikaanse aandelen.


Goldman Sachs heeft zijn vooruitzichten voor Europese aandelen opwaarts bijgesteld op basis van een verhoogde kans op een vredesakkoord in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel voor de pan-Europese Stoxx 600-index van 540 naar 580 punten over de komende 12 maanden, een stijging van 4,7%. Voor de Britse FTSE 100 werd het doel opgeschroefd van 8.600 naar 9.000 punten, een toename van 2,7%.


De Stoxx-600 koers de afgelopen 5 jaar:

Bron: TradingEconomics
Bron: TradingEconomics

Op vrijdagochtend stond de Stoxx 600 op 554 punten, terwijl de FTSE 100 rond 8.732 punten schommelde. Dit betekent dat beide indices al een aanzienlijk deel van de verwachte stijging hebben gerealiseerd, maar volgens Goldman is er dus nog verdere opwaartse potentie.


70% kans op wapenstilstand als katalysator

De strategen van Goldman Sachs, onder leiding van Sharon Bell, wijzen op een 70% kans op een staakt-het-vuren in 2025. De verklaring komt nadat voormalig president Donald Trump verklaarde dat hij met zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky had gesproken en dat beide leiders bereid zijn om tot een vredesovereenkomst te komen. Goldman ziet in zo’n scenario verschillende voordelen voor Europese aandelen:


  • Daling van de risicopremie, wat beleggen in Europa aantrekkelijker maakt.

  • Lagere energieprijzen, die gunstig zijn voor bedrijven en consumenten.

  • Verbeterd consumentenvertrouwen, wat de economische groei kan stimuleren.

  • Potentiële stijging van het Europese BBP met 0,2% tot 0,5%, afhankelijk van de omvang van het akkoord.


Toch erkent de bank dat Europese bedrijven nog steeds kampen met matige winstgroei, wat op lange termijn de opmars van Europese aandelen kan beperken.


Europese aandelen lijken echter ondergewaardeerd

Ondanks de recente rally blijven Europese aandelen relatief gezien goedkoop ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. De Stoxx 600 en FTSE 100 zijn sinds 2022 met ongeveer 30% gestegen, maar blijven achter bij de S&P 500, die in dezelfde periode 45% in waarde toenam.


Beleggers hebben de afgelopen tien jaar namelijk massaal gekozen voor Amerikaanse aandelen. De S&P 500 is sinds 2015 met ruim 200% gestegen, terwijl de Stoxx 600 in dezelfde periode een veel bescheidener groei van 60% liet zien. Ook in de afgelopen drie jaar presteerden de Amerikaanse aandelen beter:

Index

Rendement sinds 2022

Gem. koers-winstverhouding

S&P 500 (VS)

+45%

20

Stoxx 600 (Europa)

+30%

13

FTSE 100 (VK)

+28%

11

De belangrijkste reden voor deze kloof? Hogere winstgroei in de VS, gedreven door technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Nvidia. Daarnaast hebben Amerikaanse bedrijven een agressiever beleid op het gebied van aandeleninkoop en dividenduitkeringen, wat de rendementen verder heeft opgedreven.


De P/E van Europese aandelen (small- en midcaps) versus Amerikaanse:

Bron: Franklin Templeton
Bron: Franklin Templeton

Europa kampt al jaren met economische stagnatie, hoge belastingen en minder flexibele arbeidsmarkten. Vooral Duitsland, de grootste economie van de eurozone, heeft in 2024 een GDP-groei van slechts 0,3% laten zien, terwijl de VS ruim 2,4% groeide. Andere structurele nadelen van Europa:


  • Minder dominante tech-sector: De S&P 500 wordt gedreven door techbedrijven met hoge winstmarges, terwijl Europa nog sterk leunt op traditionele industrieën zoals banken, energie en maakindustrie.


  • Politieke onzekerheid: Van Brexit tot onduidelijk fiscaal beleid in Frankrijk en Italië, Europese markten hebben vaker te maken met politieke risico’s.


  • Lage productiviteitsgroei: Volgens de OESO groeide de Amerikaanse productiviteit in de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 1,5% per jaar, terwijl Europa bleef steken op 0,7%.


Maar er zijn tekenen van verbetering:


  • Dalende rente, die lenen goedkoper maakt en investeringen stimuleert.


De ECB-rente:

Bron: TradingEconomics
Bron: TradingEconomics
  • Politieke verandering in Duitsland, waar een centrum-rechts coalitie kan zorgen voor meer economische stimulering.


  • Fiscale hervormingen, zoals voorgesteld in een recent rapport van Mario Draghi, die investeringen in infrastructuur en R&D moeten stimuleren.


Waar zitten de kansen voor beleggers?

Voor beleggers die bereid zijn voorbij de korte termijn te kijken, biedt Europa interessante waarderingskansen. Enkele sectoren en trends die kunnen profiteren van de verwachte opleving:


  • Banken: Hoewel de kredietgroei de afgelopen jaren laag was, kunnen dalende rentetarieven en economisch herstel de vraag naar leningen aanjagen. Europese banken noteren tegen een veel lagere koers-winstverhouding dan hun Amerikaanse tegenhangers.


  • Aandelen met een sterke wereldwijde focus: Bedrijven in de MSCI UK Index en MSCI Europe ex UK Index halen respectievelijk 27% en 25% van hun omzet uit de VS. Veel van deze bedrijven zijn ondergewaardeerd ten opzichte van hun Amerikaanse sectorgenoten.


  • Aandeelhoudersrendement: Europese bedrijven verhogen hun kapitaaluitkeringen. Het gemiddelde dividendrendement voor Britse bedrijven in de MSCI UK Index bedraagt 3,76%, tegenover 1,27% voor de MSCI USA Index. Bovendien winnen aandeleninkoopprogramma’s aan populariteit.


Europa versus de VS (netto-buybacks tov marktkapitalisatie):

Bron: Franklin Templeton
Bron: Franklin Templeton

De verhoging van de koersdoelen door Goldman Sachs is een signaal dat de waardering van Europese aandelen mogelijk te laag is. De mogelijkheid van een vredesakkoord in Oekraïne fungeert als katalysator, maar structurele verbeteringen zoals lagere rentes, fiscale stimulansen en een potentieel politiek keerpunt in Duitsland dragen ook bij aan de aantrekkelijkheid van Europese markten.

Toch blijven er risico’s: inflatie is nog steeds een probleem, en Amerikaanse handelsmaatregelen kunnen Europese exporteurs schaden. Maar voor beleggers die bereid zijn iets verder vooruit te kijken, lijkt Europa klaar voor een herwaardering.

0 opmerkingen

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page