top of page

Let op dit belangrijke detail in de kwartaalcijfers van StoneCo

In het kort:

  • StoneCo zag in Q2 2024 een omzetgroei van 8,5% naar R$3,21 miljard, vooral gedreven door een sterke toename in financiële diensten.

  • Het aantal actieve klanten steeg met 30,3% tot 3,9 miljoen, wat de effectiviteit van StoneCo's klantgerichte strategie onderstreept.

  • StoneCo blijft optimistisch over het bereiken van de doelen voor 2024, met indrukwekkende resultaten in de eerste helft van 2024, waaronder een winstgroei van 70%.


In het tweede kwartaal van 2024 heeft StoneCo indrukwekkende resultaten behaald, ondanks een uitdagende macro-economische omgeving. Stoneco blijft zich richten op groei en winstgevendheid, zoals blijkt uit hun laatste kwartaalcijfers. Ondanks de nette cijfers daalde de koers met ruim 2%.


StoneCo rapporteerde een totale omzet van R$3,21 miljard, wat een stijging van 8,5% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door een sterke toename van de omzet uit financiële diensten, die stegen tot R$2,8 miljard, een toename van 11% jaar-op-jaar. De inkomsten uit software bleven stabiel op R$384 miljoen, ondanks een lichte daling van de EBITDA-marge als gevolg van eenmalige kosten.

Het bedrijf wist zijn operationele efficiëntie verder te verbeteren, wat resulteerde in een aanzienlijke stijging van de winstgevendheid. De aangepaste EBITDA steeg met 53% naar R$608 miljoen, met een EBITDA-marge van 21,5%. Bovendien steeg de (aangepaste) winst met 54,4% naar R$497 miljoen, en de winst per aandeel steeg met 57,2% naar R$1,61.

StoneCo heeft in het tweede kwartaal van 2024 ook een aanzienlijke vooruitgang geboekt in het vergroten van het aantal klanten. Het aantal actieve klanten steeg met maar liefst 30,3% tot 3,9 miljoen, een indrukwekkende prestatie die de effectiviteit van hun klantgerichte strategie onderstreept. Deze groei is niet alleen het resultaat van gerichte marketing, maar ook van verbeterde klanttevredenheid en het aanbieden van meer services door StoneCo.

De sterke toename van het totale betalingsvolume (TPV) wijst erop dat klanten niet alleen voor StoneCo kiezen, maar ook actief gebruikmaken van hun diensten. Dit is een cruciale indicator voor het succes van het bedrijf, aangezien een hoger TPV direct bijdraagt aan de omzet. Daarnaast wijst de toename van klantdeposito's, een heel belangrijk detail.


De groei in klantdeposito's heeft namelijk een aantal positieve implicaties voor StoneCo. Ten eerste versterkt het de liquiditeitspositie van het bedrijf, waardoor het beter in staat is om te investeren in nieuwe technologieën en producten. Ten tweede vergroot het de mogelijkheden voor cross-selling, aangezien klanten die deposito's bij StoneCo aanhouden, eerder geneigd zijn om ook andere financiële diensten af te nemen, zoals leningen of verzekeringen. Dit vergroot niet alleen de klantloyaliteit, maar verhoogt ook de lifetime value van de klant, wat essentieel is voor lange termijn groei. Met een groei van 65 doet StoneCo het bijzonder goed.

Naast de groei in het aantal klanten, heeft StoneCo ook vooruitgang geboekt in de uitbreiding van zijn kredietportefeuille. Deze steeg met 32% tot R$682 miljoen, wat aantoont dat het bedrijf erin slaagt om zijn klanten niet alleen te behouden, maar ook de waarde van elke klant te verhogen door het aanbieden van kredietdiensten. Dit is een belangrijk onderdeel van hun strategie om meer inkomsten te genereren per klant, en om zichzelf te positioneren als een complete financiële dienstverlener.


Ondanks deze sterke groei in leningen, blijft StoneCo uiterst voorzichtig en strategisch in zijn benadering van risicobeheer. Dit wordt weerspiegeld in de relatief stabiele niet-presterende leningen (NPL's) ratio van 2,6%. Een stabiele NPL-ratio in een periode van groeiende kredietverstrekking is een indicatie dat het bedrijf een effectieve strategie van risicobeheersing toepast. Dit houdt in dat StoneCo zorgvuldig de kredietwaardigheid van zijn klanten evalueert voordat leningen worden verstrekt, en mogelijk ook dat er robuuste incassoprocedures zijn om te zorgen dat leningen op tijd worden terugbetaald.

Het feit dat StoneCo zijn kredietportefeuille zo snel uitbreidt zonder een significante toename in NPL's, suggereert dat het bedrijf een goed begrip heeft van de markt waarin het opereert. Dit vertrouwen wordt verder versterkt door hun focus op het bedienen van MKB-bedrijven, een segment dat traditioneel gezien minder risicovol is dan bijvoorbeeld de consumentenmarkt. Door te focussen op kleine en middelgrote bedrijven die solide bedrijfsmodellen en betrouwbare cashflows hebben, minimaliseert StoneCo het risico van wanbetaling en maximaliseert het tegelijkertijd zijn inkomsten.


Uiteraard heeft het bedrijf ook een guidance afgegeven voor het komende kwartaal. Het bedrijf lijkt goed op weg te zijn om zijn doelen te bereiken, zoals blijkt uit de prestaties in de eerste helft van het jaar. Een van de belangrijkste doelen is het bereiken van een MSMB Card Total Payment Volume (CTPV) van meer dan R$412 miljard, wat een groei van meer dan 18% zou betekenen ten opzichte van vorig jaar. Tot nu toe heeft StoneCo in de eerste helft van 2024 (Q1 & Q2) al een CTPV van R$191 miljard behaald, wat een solide 18% groei vertegenwoordigt.


Een ander belangrijk onderdeel van hun strategie is de uitbreiding van hun kredietportefeuille, die naar verwachting meer dan R$800 miljoen zal bereiken, wat een groei van 2,6x betekent. In de eerste helft van het jaar heeft StoneCo al R$700 miljoen in krediet verstrek, wat neerkomt op een groei van 38x ten opzichte van het vorige jaar.

Het bedrijf verwacht tot slot dat de (adjusted) winst meer dan R$1,9 miljard zal bedragen, wat een groei van 22% betekent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste helft van 2024 heeft StoneCo al een winst van R$948 miljoen gerealiseerd, een groei van 70% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op basis hiervan lijkt er genoeg reden te zijn voor vertrouwen in dit prachtige Braziliaanse fin-tech bedrijf.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page