top of page

Let op deze IPO van NVDIA concurrent in 2024

Bijgewerkt op: 28 jan.

In het kort:

  • Cerebras Systems, een Silicon Valley-gebaseerde chipmaker, overweegt een beursgang (IPO) in de tweede helft van 2024, met een mogelijke waardering van meer dan $4 miljard.

  • Cerebras mikt op de groeiende vraag naar AI-semiconductors, mede dankzij de populariteit van diensten als OpenAI. Het bedrijf werkt samen met de UAE-gebaseerde G42 aan de bouw van maximaal negen AI-supercomputers.

  • Belangrijke investeerders in Cerebras zijn Alpha Wave Ventures, Abu Dhabi Growth Fund en G42. Het bedrijf concurreert met marktleider Nvidia, die moeite heeft om aan de groeiende vraag te voldoen.


Chipmaker Cerebras System: Op Weg naar Beursgang in 2024

Cerebras Systems, een vooruitstrevende speler op het gebied van AI-chipproductie in Silicon Valley, staat op het punt een grote stap te zetten. Met plannen voor een beursgang (IPO) in de tweede helft van 2024, positioneert het bedrijf zich als een serieuze concurrent in de bloeiende markt voor AI-gebaseerde semiconductors. Met een waardering die mogelijk de $4 miljard overstijgt, is het duidelijk dat Cerebras Systems meer dan een gewone startup is geworden.



Een Nieuwe Reus in de Wereld van AI-Chips?

De opkomst van Cerebras Systems kan niet los worden gezien van de groeiende vraag naar geavanceerde semiconductors, vooral in de kunstmatige intelligentie (AI) sector. Met de populariteit van diensten als OpenAI en een toenemende behoefte aan krachtige AI-toepassingen, vindt Cerebras vruchtbare grond in deze snelgroeiende industrie. Hun ambitie wordt onderstreept door de ontwikkeling van maximaal negen AI-supercomputers, in samenwerking met het in de VAE gevestigde G42. De eerste van deze reeks, Condor Galaxy 1, is al een feit en bevindt zich in Santa Clara, Californië.


Sterke Financiële Onderbouwing en Toekomstvisie

De financiële reis van Cerebras Systems is opmerkelijk. Sinds de oprichting in 2016 heeft het bedrijf ongeveer $720 miljoen opgehaald, met een opvallende Series F financieringsronde in 2021 waarin het $250 miljoen binnenhaalde. Gesteund door grote namen zoals Alpha Wave Ventures, Abu Dhabi Growth Fund en G42, laat Cerebras zien dat het het vertrouwen heeft van serieuze investeerders. Deze financiële injecties hebben het bedrijf in staat gesteld om zich te meten met de grote spelers in de industrie, waaronder Nvidia, die momenteel worstelt met het bijbenen van de snelgroeiende vraag.


Andrew Feldman, de CEO van Cerebras Systems, heeft onlangs zijn mening geuit over de nieuwe productroadmap van Nvidia, die jaarlijkse updates voorstelt voor hun GPU's. Feldman was kritisch over deze aankondiging en bestempelde het als een "roofzuchtige voorafgaande aankondiging". Hij vergeleek deze strategie met die van Cisco in de late jaren '90, waar een ambitieus driefasenplan werd gepresenteerd maar nooit volledig werd uitgevoerd. Volgens Feldman was dit een tactiek om de markt te bevriezen en de concurrentie te hinderen, waardoor bedrijven zoals Cisco extra tijd kregen om hun technologieën te ontwikkelen.


Feldman ging verder in op de uitdagingen van het ontwerpen van nieuwe chips op een jaarlijkse basis. Hij legde uit dat de productiefaciliteiten niet snel genoeg veranderen om dit tempo bij te houden, wat leidt tot hoge kosten en inefficiëntie. Bovendien bekritiseerde hij de nadruk van Nvidia op het gebruik van chiplets en aanpassingen in de verpakkingstechnologie. Dit zou volgens hem een aanzienlijke druk leggen op softwareontwikkelingsteams en klanten frustreren door producten snel te verouderen.

In contrast met Nvidia's aanpak, legde Feldman de focus van Cerebras op geïntegreerde chipontwikkeling uit. Hij benadrukte het belang van het hebben van meer geheugenbandbreedte en transistoren om complexe AI-problemen op te lossen.


Cerebras' strategie, die draait om wafer-schaal chips, wordt door Feldman gezien als een efficiënter alternatief voor de benadering van Nvidia. Hij wees op het feit dat hoewel Nvidia een significante voorsprong heeft in het productieproces, Cerebras door hun unieke ontwerp in staat is om competitief te blijven. Feldman's kritische houding tegenover Nvidia onderstreept de intense competitie in de sector van AI-chipproductie, waar innovatie en strategische planning centraal staan in het succes van bedrijven.



Nvdia concurrent

Op de site van Cerebras vinden we een trots stuk van eind november 2023 over de Cerebras systemen die die van Nvdia zouden hebben overtroffen. Dit wijst wellicht op een veelbelovende toekomst voor Cerebras, Cerebras Systems heeft onlangs aangekondigd dat hun CS-2 systeem, aangedreven door de WSE-2 processor, een prestatieverbetering van 130 keer heeft bereikt ten opzichte van Nvidia's A100 GPU's in een kernsimulatie voor nucleaire energie. Deze verbetering, ontwikkeld door onderzoekers aan het Argonne National Laboratory, demonstreert de kracht en veelzijdigheid van de Wafer-Scale Engine (WSE-2) van Cerebras en bevestigt de leidende positie van de VS in supercomputing voor energie- en defensietoepassingen.


Deze prestatie werd bereikt in de meest veeleisende onderdeel van de Monte Carlo neutronenpartikeltransport-algoritme - de zogenaamde ´macroscopische doorsnedelookupkernel´. Deze kernel vormt tot 85% van de totale looptijd voor veel nucleaire energietoepassingen. Het onderzoek, dat deel uitmaakt van het ALCF AI Testbed-programma van Argonne, toont aan dat AI-versnellers een serieuze kans hebben om de dominantie van GPU's in HPC-simulaties te doorbreken.


John R. Tramm van het Argonne National Laboratory benadrukte de indrukwekkende prestaties van de Cerebras-machine in vergelijking met bestaande CPU- of GPU-architecturen. Cerebras' CS-2 systeem benut zijn wafer-schaalarchitectuur met tot 850.000 kernen en 40 GB on-chip SRAM, wat een extreme bandbreedte en lage latentie biedt - ideaal voor in dit geval Monte Carlo-deeltjessimulaties.


Andrew Feldman, CEO en mede-oprichter van Cerebras Systems, wees op de architecturale efficiëntie van de CS-2, die 48 keer meer transistors heeft dan de A100 van NVDIA, maar een 130 keer snellere snelheid bereikt, wat neerkomt op een 2,7 keer hogere efficiëntie voor een probleem dat breed geoptimaliseerd is voor GPU's.


De CS-2 van Cerebras toonde ook sterke schaalbaarheid, met hoge prestaties in zowel kleine als grote simulaties. De onderzoekers merkten op dat in kleinere simulaties geen hoeveelheid parallel werkende GPU's de prestaties van één enkele CS-2 kan evenaren.



Conclusie: Een Veelbelovende Toekomst

Terwijl Cerebras Systems zich voorbereidt op een mogelijke beursgang, symboliseert dit een belangrijk moment in de evolutie van AI-technologie en semiconductor fabricage. Met sterke financiële ondersteuning, innovatieve projecten en een duidelijke visie, is Cerebras niet alleen een bedrijf om in de gaten te houden, maar ook een potentiële gamechanger in de wereld van kunstmatige intelligentie. Kortom, een bedrijf om in de gaten te houden in 2024.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page