top of page

Kwartaalverslagen: wat beleggers moeten weten van deze week

In het kort:

  • In deze drukke periode van kwartaalcijfers hebben meer dan 80% van de bedrijven die deze week gerapporteerd hebben de winstverwachtingen overtroffen.

  • Ondanks de positieve cijfers sloten de aandelenmarkten lager, met een daling van 2,37% voor de S&P 500 aan het einde van de week.

  • Big tech stond deze week het meest in de spotlight, met een paar groten namen die hun kwartaalcijfers bekend hebben gemaakt.


De afgelopen week heeft meer dan 80% van de bedrijven hun winstverwachtingen overtroffen, wat wijst op een robuuste prestatiesector ondanks economische onzekerheden. Deze trend werd vooral voornamelijk aangedreven door de tech-sector, waarbij kunstmatige intelligentie een belangrijke rol speelt.


De koers van de S&P 500 de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


De vraag die veel beleggers zich nu logischerwijs stellen, is of deze week van forse dalingen slechts een begin is of een tijdelijke dip voordat de FED de rentes verlaagt en de economische situatie op tijd kan verbeteren. Zelf denk ik dat beleggers wellicht een verkeerd beeld hebben gekregen van de wereldeconomie door de enorme prestaties van een handjevol aandelen, geleid door de 'magnificent 7' die we allemaal kennen. Nu lijkt er echter een besef in de markt te dalen dat er misschien toch iets fundamenteels fout gaat, wat nu doorschemert in de aandelenprijzen. Wat ik zelf erg interessant vind om te blijven volgen, is de rotatie naar small cap-aandelen die we sinds juli hebben zien gebeuren, aangezien juist deze small caps extreem kwetsbaar zijn in een mogelijke recessie, een behoorlijke tegenstrijdige beweging zo te zeggen.


We lijken dan ook tussen twee extremen te balanceren. Aan de ene kant is er de mogelijkheid op heftige renteverlagingen in september (wat mij gezien eerdere acties van de FED overigens niet zou verbazen), wat doorgaans zeer positief is voor de aandelenmarkten en small caps, waarbij ik verwacht dat deze rotatie verder door zal kunnen gaan.



Ten tweede is er de optie dat de FED wellicht te laat of niet stevig genoeg ingrijpt, waardoor er het gevaar van een recessie bestaat die zowel de reële economie als de aandelenmarkten zeker zullen gaan voelen. In dit tweede scenario is het erg belangrijk te diversifiëren in een portfolio dat bestand is tegen deze hevige marktbewegingen, aangezien dit periodes zijn waarin veel (voornamelijk kleine) bedrijven kopje-onder gaan. Dan, wat is er deze week eigenlijk gebeurd met alle zeer interessante kwartaalcijfers die we voorbij hebben zien komen? De belangrijkste kwartaalcijfers heb ik hier beneden opgesomd, met telkens waar mogelijk een uitgebreider artikel waar je meer informatie vind over de specifieke resultaten van deze belangrijkste bedrijven deze week.


  • AMD (NASDAQ:AMD): De aandelen daalden met meer dan 6%, ondanks het rapporteren van beter dan verwachte tweede kwartaalresultaten en prognoses.


  • Microsoft (MSFT): De aandelen daalden met iets meer dan 3% in de na beurs handel na het rapporteren van fiscale vierde kwartaalresultaten die de verwachtingen overtroffen, hoewel de groei van Azure teleurstellend was.



  • Qualcomm (NASDAQ:QCOM): De aandelen daalden bijna 10% na het rapporteren van beter dan verwachte fiscale derdekwartaalresultaten maar een conservatieve prognose voor de smartphonemarkt voor de rest van het jaar.



  • Intel (INTC): De aandelen kelderden op het dieptepunt ongeveer ruim 30% na het rapporteren van tweede kwartaalresultaten en de aankondiging van het ontslaan van ongeveer 15% van het personeel en het opschorten van het dividend.



  • Apple (AAPL): Rapporteerde kwartaalresultaten en vooruitzichten voor het komende kwartaal die Wall Street prezen, met positieve opmerkingen over de komende iPhone en AI-strategie.



  • Amazon (AMZN): De aandelen daalden na gemengde resultaten voor Q2 en vooruitzichten voor Q3, met een omzetprognose die onder de verwachtingen van Wall Street lag. Verliezen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging in AWS-groei van 19% tot $26,3 miljard.



  • Meta Platforms (META): Rapporteerde tweede kwartaalresultaten die de verwachtingen sterk overtroffen en gaf aan dat de uitgaven voor technologie, waaronder AI, zouden blijven stijgen.



Dan hebben we nog een groepje aandelen in de zorg, Pfizer (NYSE:PFE) zag zijn aandelen stijgen met 4,1% in de voorbeurs handel na het rapporteren van tweede kwartaalresultaten die de verwachtingen overtroffen en het verhogen van de jaarprognose, gedreven door sterke prestaties in de oncologieportefeuille. Tegelijkertijd bereikten de aandelen van Merck (NYSE:MRK) het laagste niveau sinds januari, met een daling van meer dan 10% na het bijstellen van de winstprognose voor 2024. Moderna (NASDAQ:MRNA) ervaarde een daling van 12% na het verlagen van de prognose voor productverkopen, voornamelijk door lagere verkopen van COVID-vaccins.


Ondanks de positieve resultaten van veel bedrijven (als we alle kwartaalcijfers op een hoop gooien), zagen we een grote marktdaling over de aandelenmarkten in het algemeen. Wall Street sloot lager aan het einde van de week, met een daling van ongeveer 2,37% voor de S&P 500. De sectoren met de meeste impact waren informatie technologie en gezondheidszorg samen met veel recessie gevoelige aandelen in de industrie, die samen een grote invloed hadden op de bredere index.


Volgende week zullen ongeveer 50 S&P 500 bedrijven hun resultaten rapporteren, waaronder een paar grote namen. Hoewel de week wat minder interessant zal zijn dan afgelopen week zijn er toch elke dag enkele namen waar ik met name op zal letten:


  • Maandag (5 augustus): Palantir (PLTR), Carlyle Group (CG) en Tyson Foods (TSN).

  • Dinsdag (6 augustus): Super Micro Computer (SMCI), Caterpillar (CAT), Uber Technologies (UBER), en Airbnb (ABNB).

  • Woensdag (7 augustus): Walt Disney (DIS), Shopify (SHOP), CVS Health (CVS), en Robinhood Markets (HOOD).

  • Donderdag (8 augustus): Eli Lilly (LLY), Datadog (DDOG), en Gilead Sciences (GILD).

  • Vrijdag (9 augustus): AMC Networks (AMCX) en American Axle (AXL).


De recente winstresultaten tonen aan dat bedrijven, vooral in de technologie- en gezondheidszorgsectoren, nog steeds in staat zijn om de verwachtingen te overtreffen ondanks een uitdagende economische omgeving. De markt blijft echter extreem voorzichtig, wat blijkt uit de aanhoudende dalingen in aandelenkoersen, deels als reactie op conservatieve vooruitzichten en angst voor meer marktvolatiliteit.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page