top of page

Kwartaalcijfers Salesforce: Belangrijke verandering dit kwartaal

In het kort:

  • Salesforce overtrof de verwachtingen met een kwartaalomzet van $9,33 miljard en een winst per aandeel van $2,56.

  • Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor het volledige fiscale jaar 2025 en blijft focussen op winstgevendheid en innovatie.

  • CFO Amy Weaver treedt af, maar blijft betrokken als adviseur, terwijl Salesforce doorgaat met strategische groei en AI-ontwikkelingen.


Beleggers reageerden positief op de recente kwartaalcijfers van Salesforce en het aandeel mocht met maar liefst 5% omhoog in de nabeurs. Salesforce wist de verwachtingen van analisten te overtreffen met hele sterke resultaten voor het tweede kwartaal (fiscaal jaar 2025). Salesforce rapporteerde een totale omzet van $9,33 miljard voor het kwartaal, een stijging van 8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze groei is vooral terug te zien in hun Subscription & Support segment, dat een stijging van 9% noteerde tot $8,764 miljard. Dit segment is cruciaal omdat het de recurring revenue uit cloud-based platforms weerspiegelt, wat een belangrijk aspect is van Salesforce's business model.

De nettowinst steeg naar $1,43 miljard, wat $1,47 per aandeel bedraagt, vergeleken met $1,27 miljard, of $1,28 per aandeel in het vorige jaar, wat een groei van 15% betekent. Deze verbetering in winstgevendheid benadrukt hoe effectief Salesforce is in het beheren van hun kosten en het maximaliseren van hun winst, zelfs in een competitieve sector.


En Salesforce heeft in het tweede kwartaal niet alleen sterke omzetcijfers laten zien, maar heeft ook aanzienlijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van zijn winstgevendheid. Het bedrijf rapporteerde een operationele marge van 19,1% (GAAP), een stijging van 1,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Wanneer we naar de niet-GAAP cijfers kijken, die vaak een wat beter beeld van de operationele efficiëntie bieden door bepaalde eenmalige kosten uit te sluiten, zien we zelfs een nog indrukwekkendere operationele marge van 33,7%, een verbetering van 2,1% YoY.


Deze stijgende marges laten zien dat Salesforce zich op het moment niet alleen meer richt op omzetgroei, maar ook op het verhogen van de winstgevendheid. Het bedrijf heeft al een aantal jaar geleden aangegeven druk bezig te zijn met het optimaliseren van de kostenstructuur en het maximaliseren van de waarde uit omzet. Dit is bijzonder belangrijk in een tijd waarin bedrijven in de tech-sector geconfronteerd worden met toenemende kosten en druk op de winstgevendheid.

Maar deze goede kwartaalcijfers kwamen ook op een moment dat er belangrijke veranderingen in het management plaatsvinden. Amy Weaver, de Chief Financial Officer (CFO) van Salesforce, heeft aangekondigd dat ze zal aftreden. Ze zal echter nog steeds bij het bedrijf betrokken blijven als adviseur zodra een nieuwe CFO is benoemd. Deze verandering werd bevestigd door Marc Benioff, de mede-oprichter, voorzitter en CEO van Salesforce, tijdens een gesprek met analisten. Het specifieke detail waarom Amy Weaver heeft besloten af te treden, is niet expliciet vermeld.


Aangezien Weaver wel zal blijven als adviseur kunnen we stellen dat haar besluit om af te treden als CFO niet voortkomt uit onenigheid of problemen binnen het bedrijf, maar meer een geplande en weloverwogen overgang lijkt te zijn. Marc Benioff, de CEO van Salesforce, heeft ook benadrukt dat het zijn initiatief was om Weaver de rol van CFO te geven na haar succes als algemeen juridisch adviseur, wat suggereert dat zij nog steeds in goede verstandhouding met het management en het bedrijf staat.


Uit de kwartaalcijfers halen we daarnaast uit dat op het gebied van innovatie Salesforce voorop blijft lopen. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het deze herfst de 'Einstein Copilot voor Merchants' gaat testen. Dit is een tool ontworpen om met minimale menselijke invoer webpagina's en promoties te creëren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van AI om taken die normaal door mensen worden gedaan te automatiseren en te optimaliseren. Deze technologie onderstreept de inzet van Salesforce voor het verbeteren van de gebruikerservaring door het integreren van AI in hun platformen, wat klanten helpt efficiënter en effectiever te werken.


Tot slot heeft Salesforce ook zijn guidance voor het derde kwartaal en hele jaar 2025 naar boven bijgesteld. Voor het derde kwartaal verwacht Salesforce een totale omzet tussen de $9,31 miljard en $9,36 miljard. Dit vertegenwoordigt een jaar-op-jaar groei van 7%, wat aangeeft dat het bedrijf zijn omzetgroei consistent weet te behouden. De verwachte winst per aandeel voor het derde kwartaal ligt tussen $2,42 en $2,44 (non-GAAP). Dit toont aan dat Salesforce verwacht dat zijn winstgevendheid in lijn zal blijven met de sterke omzetgroei.

Voor het volledige fiscale jaar 2025 heeft Salesforce zijn omzet verwachtingen verhoogd naar een bereik tussen $37,7 miljard en $38,0 miljard. Dit vertegenwoordigt een groei van 8 tot 9% jaar-op-jaar. De aanpassing in de omzetverwachtingen is deels te wijten aan een verwacht negatief valuta-impact van $100 miljoen op jaarbasis, wat de werkelijke groei enigszins tempert. De verwachte winst per aandeel voor het gehele jaar is vastgesteld op $10,03 tot $10,11 (non-GAAP), wat een indicatie is van verbeterde winstgevendheid en efficiëntie binnen het bedrijf. De operationele marge wordt voorspeld op 32,8%.


Terwijl Salesforce indrukwekkende prestaties neerzet en innovatieve stappen maakt in de AI-sector, bereidt het bedrijf zich ook voor op belangrijke veranderingen binnen het management. Met de transitie van CFO Amy Weaver naar een adviserende rol blijft Salesforce zich waarschijnlijk nog steeds richten op het maximaliseren van de marges en strategische groei. De recente resultaten en positieve toekomstverwachtingen benadrukken het vermogen van Salesforce om zijn leiderschap in de CRM-sector te behouden en verder uit te bouwen.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page