top of page

Kwartaalcijfers Apple beter dan verwacht

In het kort:

  • Apple rapporteerde een omzetstijging van 4,9% tot $85,78 miljard in het fiscale derde kwartaal, wat de verwachtingen van analisten overtrof.

  • De iPhone-omzet daalde met 0,9% tot $39,30 miljard, minder dan de voorspelde daling van 2,2%, terwijl de iPad-verkopen met 23,7% toenamen tot $7,16 miljard.

  • In China daalden de verkopen met 6,5%, ondanks pogingen om te concurreren met lokale merken door middel van kortingen.


Apple rapporteerde een omzetstijging van 4,9% tot $85,78 miljard voor het fiscale derde kwartaal dat eindigde op 29 juni 2024. Dit overtrof de gemiddelde analistenverwachting van $84,53 miljard, volgens gegevens van LSEG. De winst per aandeel kwam uit op $1,40, boven de verwachte $1,35 per aandeel. Deze cijfers markeren een terugkeer naar groei na een daling in de eerste drie maanden van het jaar. Op het moment van schrijven is het aandeel Apple, na een initiële stijging met 1,71% gedaald in de nabeurs handel.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De omzet uit iPhone-verkopen daalde met 0,9% tot $39,30 miljard, wat beter was dan de verwachte daling van 2,2%. Deze cijfers werden positief beïnvloed door de lancering van nieuwe AI-functies. Chief Financial Officer Luca Maestri benadrukte dat de iPhone 15-serie beter presteert dan de vorige iPhone 14-serie.



In China, de op twee na grootste markt voor Apple, daalde de omzet met 6,5%. Hoewel dit een verbetering was ten opzichte van de daling van 8,1% in het vorige kwartaal, bleef het ver achter bij de verwachte daling van slechts 2,4%. De daling werd deels gecompenseerd door kortingen tot 2.300 yuan ($317) op geselecteerde modellen om te concurreren met goedkopere lokale alternatieven zoals Huawei.


Apple's dienstenomzet, inclusief de App Store, Apple Music en TV-producten, steeg met 14,1% tot $24,21 miljard, boven de analistenverwachtingen van $24,01 miljard. De verkoop van iPads steeg met 23,7% tot $7,16 miljard, geholpen door de introductie van nieuwe AI-gestuurde iPad Pro en een grotere iPad Air in mei. De verkoop van Macs steeg met 2,5% tot $7,01 miljard, in lijn met de verwachtingen.


In de categorie draagbare apparaten, waaronder Apple Watches en AirPods, daalde de verkoop met 2,3% tot $8,10 miljard, hoewel dit beter was dan de geschatte $7,79 miljard.


Analisten verwachten een sterke upgradecyclus voor de iPhone 16-serie, die naar verwachting in september zal worden gelanceerd. Apple introduceerde verschillende AI-producten en -diensten, genaamd Apple Intelligence, tijdens zijn ontwikkelaars conferentie in juni. Deze AI-functies vereisen minimaal een iPhone 15 Pro, wat consumenten zou kunnen aansporen om hun apparaten te upgraden.


Apple staat voor verschillende onderzoeken in de Europese Unie met betrekking tot de Digital Markets Act, die grote technologiebedrijven verplicht een gelijk speelveld te bieden voor concurrenten en gebruikers meer keuze te geven. In de Verenigde Staten beschuldigde het Ministerie van Justitie Apple in maart van monopolistische praktijken op de smartphonemarkt en het opdrijven van prijzen. Dit blijft een punt van zorg, buiten de verkopen in China en onzekerheid over de daadwerkelijke impact van de verwachtte upgradecyclus naar nieuwere Iphones.



Apple's solide prestatie in het derde kwartaal, aangedreven door sterke iPhone-verkopen en een indrukwekkende groei in de diensten- en iPad-segmenten, laat zien dat het bedrijf goed gepositioneerd is ondanks uitdagingen in markten zoals China. Met een focus op AI-ontwikkeling en strategische prijsverlagingen in concurrerende markten blijft Apple innoveren en zijn positie versterken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page