top of page

Kwartaalcijfers Albemarle, Sterk 2023 maar Slecht vierde kwartaal

In het kort:

  • Albemarle meldde een recordjaaromzet van $9,6 miljard in 2023, een stijging van 31% ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Dit, ondanks een nettoverlies van $618 miljoen in het vierde kwartaal door tegenvallers in activa afschrijvingen.

  • Het netto-inkomen over het volledige jaar bereikte $1,6 miljard, met een aangepaste EBITDA van $2,8 miljard.


In de wereld van grondstoffen, en specifiek lithium, essentieel voor onze nieuwe en eeuwige dorst naar energieopslag en elektrische voertuigen, heeft Albemarle een opmerkelijke rit achter de rug. De cijfers van Q4 en heel 2023 zijn binnen, en een ding dat zeker is is dat ze een zeer gemengd beeld geven. In dit artikel heb ik de belangrijkste punten uit deze kwartaalcijfers op een rijtje gezet.


De koers van Albemarle aandelen sinds de beursgang:


Recordomzet versus Financiële Uitdagingen

Albemarle sloot het jaar af met een knaller van een omzet, $9,6 miljard om precies te zijn, een stijging van 31% vergeleken met vorig jaar. "Een historisch hoogtepunt", zou de financieel directeur in zijn glanzende kantoor proosten. De omzetgroei over heel 2023 werd voornamelijk gedreven door hun Energy Storage segment, waar de vraag naar lithium-ionbatterijen de lucht inschoot.


Dit was te verwachten, als we bijvoorbeeld ook kijken naar de eerdere cijfers van Alfen en de enorme groei binnen dat bedrijf van het Energy Storage segment. Echter schoot ook de omzet vanuit Energy Storage in Q4 met 15% omlaag, wat nogmaals onderstreept dat Q4 een slecht kwartaal was voor Albemarle.


Maar hier komt de plot twist, het vierde kwartaal zette een domper op de feestvreugde met een nettoverlies van $618 miljoen. Een mix van afschrijvingen en een belastinglast in China was de boosdoener, iets waar zelfs de meest doorgewinterde CFO van zou terugdeinzen. Dit verlies staat in schril contrast tot de winst van $1,13 miljard in dezelfde periode het jaar ervoor.


Ondanks een toename in verkoopvolume in Q4, kelderden de netto-inkomsten en verwaterde winst per aandeel naar een dieptepunt van -$5,26, van een glorieuze $9,60 in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet daalde eveneens naar $2,36 miljard van $2,62 miljard. Deze financiële klap toont de gevoeligheid van Albemarle voor de fluctuerende lithiumprijzen, ondanks hun dominante positie in de markt.



Tegenvallers voor Albemarle in Q4

De specifieke lasten die Albemarle in het vierde kwartaal van 2023 troffen, draaiden voornamelijk om twee cruciale componenten die de financiële resultaten aanzienlijk beïnvloedden:


LCM (Lower of Cost or Market) Voorziening: Deze voorziening, een gangbare boekhoudkundige praktijk, dwingt bedrijven om de waarde van hun voorraden te verminderen tot de marktwaarde wanneer deze onder de kostprijs daalt. Voor Albemarle resulteerde dit in een aanzienlijke pre-tax charge, waardoor het bedrijf een aanzienlijk nettoverlies leed in het vierde kwartaal. Het bedrag van deze LCM-voorziening werd gespecificeerd als een belangrijke factor achter het nettoverlies van $618 miljoen in het kwartaal.


Een ander significant element van de 'specifieke lasten' was een belastingwaardevermindering (tax valuation allowance expense) in China. Dit houdt in dat het bedrijf de waarde van zijn uitgestelde belastingactiva moest verminderen vanwege een verminderde verwachting om in de toekomst belastbare winst te genereren, waardoor het gebruik van deze activa waarschijnlijk zou zijn. Deze aanpassing heeft direct invloed gehad op het nettoresultaat van het bedrijf in het vierde kwartaal, bijdragend aan het totale verlies.


Het management heeft echter maatregelen genomen om meer dan $750 miljoen aan cashflow vrij te maken, inclusief verlaagde kapitaaluitgaven en werkkapitaal, als reactie op deze financiële tegenslagen.


De Cijferdans: EBITDA en EPS

Aangepaste EBITDA? $2,8 miljard voor het hele jaar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $15,22. Cijfers die een glimlach op de lippen van de aandeelhouders toveren, zelfs al is de lithiummarkt zeer volatiel en het laatste kwartaal dat deze cijfers in een ander daglicht heeft gezet. Zonder deze bovenstaande tegenvallers Aangepaste EBITDA was $3,4 miljard geweest, als we de nare bijsmaak van specifieke lasten wegspoelen.


De aangepaste winst per aandeel kwam uit in dat geval zelfs uit op $22,25 voor het hele jaar, zonder diezelfde lasten. Echter is dit uiteraard een berekening die geen grond vind aangezien deze afschrijvingen zeker meegenomen moeten worden, echter geeft het wel de impact van deze tegenvallers aan op de EBITDA en winst per aandeel.


Strategische Manoeuvres en Toekomstperspectieven

Wat doet een bedrijf dat zowel de hoogste toppen als de diepste dalen ziet? Juist, strategisch herpositioneren. De kapitaaluitgaven gaan omlaag, van $2,1 miljard naar een bescheidener $1,6 tot $1,8 miljard in 2024, met de focus op projecten met een hoog rendement. Een slimme zet, want in tijden van financiële turbulentie is 'cash king'. Dit komt terug in de doelstelling voor een verhoging van de vrije kasstroom zoals eerder genoemd.


Albemarle's CEO, Kent Masters, blijft optimistisch. Met de voltooiing van de Meishan lithiumconversiefabriek en een verwachte toename van 10% tot 20% in Energy Storage volumes in 2024, lijkt Albemarle zijn positie als lithiumleider te verstevigen.


Wat Betekent Dit Allemaal?

Het verhaal van Albemarle is er een van contrasten: recordomzetten tegenover nettoverliezen, strategische investeringen temidden van financiële voorzichtigheid. Het onderstreept de complexiteit van de lithiummarkt, essentieel voor de energietransitie, maar niet zonder zijn hobbels.


Voor investeerders en marktvolgers biedt Albemarle een fascinerende case van hoe een bedrijf navigeert door de wisselvalligheid van de globale grondstofmarkten, met een scherp oog op zowel de huidige uitdagingen als toekomstige kansen. De vraag blijft voor nu of Albemarle's strategische koerswijziging hen naar rustiger, en hopelijk winstgevender, vaarwater kan leiden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page