top of page

Krijgt de strijd tussen zilver en goud een onverwachtse winnaar?

In het kort:

  • Zilver presteert beter dan goud in de huidige stijgende markten, met een recente stijging van 11% naar een tien jaar hoogtepunt van $30 per ounce.

  • Sinds het dieptepunt in februari is zilver dan ook met meer dan 41% gestegen, terwijl goud in dezelfde periode met ongeveer 22% is gestegen.

  • Ondanks de recente winsten is zilver nog steeds ondergewaardeerd ten opzichte van goud, met een huidige goud-zilver ratio van 76:1.


De afgelopen maanden heeft zilver een indrukwekkende groei doorgemaakt. Terwijl goud de krantenkoppen haalde, bleek zilver, als we enkel kijken naar de prijsstijging, de stille winnaar te zijn. Vorige week steeg de zilverprijs met 11%, waardoor deze voor het eerst in meer dan een decennium door de grens van $30 per ounce brak. Deze sterke stijging benadrukt de kracht van zilver in de huidige markt.


De zilverprijs de afgelopen tien jaar:

BRON: Holland Gold


Sinds het dieptepunt in februari is de prijs van zilver met meer dan 41% gestegen, in vergelijking met een stijging van ongeveer 22% voor goud in dezelfde periode. Deze outperformance is niet ongebruikelijk. Historisch gezien overtreft zilver vaak goud in tijden van stijgende prijzen van edelmetalen. Zo steeg zilver tijdens de prijsstijgingen gedurende de Covid pandemie met maar liefst 141%, terwijl goud een stijging van 40% liet zien.


De goudprijs de afgelopen tien jaar:

BRON: Holland Gold


Ondanks de recente stijgingen blijft zilver echter in dat opzicht wellicht ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De huidige goud-zilver ratio staat op 76:1, wat betekent dat het 76 ounces zilver kost om één ounce goud te kopen. Deze ratio ligt ver boven het historisch gemiddelde van tussen de 40:1 en 60:1 en het 20-jarig gemiddelde van 68:1.

Deze trend kan vanuit vroeger deels worden toegeschreven aan de fundamentele rol van zilver als monetair metaal. Door zijn lagere waarde per gewicht is zilver, vanuit vroeger gezien, gemakkelijker te gebruiken in dagelijkse transacties, wat het tot een natuurlijk ruilmiddel maakt in tegenstelling tot goud, dat meer als opslag van waarde dient. Echter is dit op dit moment weinig meer van belang, aangezien beide metalen voornamelijk als waardeopslag en essentieel metaal voor bijvoorbeeld zonnepanelen gebruikt wordt op dit moment.


Historisch gezien, wanneer de goud-zilver ratio ver boven het gemiddelde ligt, heeft zilver de neiging om sterk in waarde te stijgen om deze kloof te dichten. Bijvoorbeeld, in 2020 piekte de ratio naar een recordhoogte van 123:1 tijdens de COVID-19-pandemie, maar daalde vervolgens naar ongeveer 60:1 toen centrale banken wereldwijd de geldcreatie opvoerden om de daling in economische groei te compenseren. Een soortgelijke correctie vond plaats in 2011 toen de ratio daalde naar 30:1 na de financiële crisis van 2008.


Deze historische patronen suggereren dat zilver nog steeds aanzienlijke ruimte zou moeten hebben om te groeien ten opzichte van goud.


Naast de indrukwekkende cijfers zijn er verschillende factoren die kunnen wijzen op een verdere prijsstijging van zilver in de nabije toekomst. Een belangrijke factor is de potentiële 'short squeeze' waar veel zilver fanaten het op dit moment, en overigens al vele jaren, over hebben. Dit fenomeen treedt op wanneer beleggers die short zijn gegaan op zilver, gedwongen worden om het metaal terug te kopen tegen stijgende prijzen, wat een kettingreactie van aankopen veroorzaakt en de prijs exponentieel omhoog duwt.


Historische voorbeelden, zoals de poging van de broers Hunt om de zilvermarkt te beheersen in 1979, laten zien hoe snel en dramatisch de zilverprijs kan stijgen tijdens een short squeeze. Destijds steeg de zilverprijs van ongeveer $6 per ounce naar bijna $50 per ounce in slechts een jaar tijd. Echter is het nog maar de vraag hoe realistisch een dergelijk procentuele stijging op dit moment is, al zijn de meningen hierover uiteraard verdeelt.


Volgens een recent rapport van TD Securities zou een dergelijke situatie zich echter, in mindere mate weliswaar, opnieuw voor kunnen doen. Het rapport benadrukt dat de beschikbare voorraden zilver wereldwijd afnemen. In 2020 bereikten de zilvervoorraden hun piek, maar sindsdien zijn ze gestaag afgenomen. De schattingen suggereren dat de vrije voorraad van zilver tegen het einde van 2024 zou kunnen dalen tot slechts 311 miljoen ounces, wat als "kritiek laag" wordt beschouwd gezien de structurele tekorten op de markt.


Een andere belangrijke factor die de vraag naar zilver stimuleert, is de groeiende toepassing in duurzame technologieën. De energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen is een van de grootste uitdagingen en kansen van deze generatie. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit tegen 2027 de capaciteit van kolen overtreffen, wat het de grootste bijdrage aan de wereldwijde energiemix zou maken.


Het gemiddelde zonnepaneel dat vandaag de dag wordt geproduceerd, gebruikt ongeveer 20 gram zilver. In 2023 steeg de wereldwijde geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit met 31,8% tot 1.552,3 gigawatt. De IEA voorspelt vergelijkbare groeicijfers voor de rest van het decennium, wat de vraag naar zilver aanzienlijk zal gaan verhogen.


De recente indrukwekkende rally van zilver toont aan dat het metaal nog steeds veel potentieel heeft, vooral in een bredere stijgende markt voor edelmetalen zoals we nu lijken mee te maken. Het is echter de vraag of we een echte prijsexplosie kunnen gaan zien zoals veel edelmetaal investeerders lijken te verwachten, voornamelijk gedreven door speculaties over de ´short squeeze´ rondom zilver. Wel is het duidelijk dat onder andere de wereldwijde groei in zonnepanelen hoe dan ook een drukkend effect zal hebben op de zilver voorraden, en daarmee indirect op de prijs.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page