top of page

Krijgt Alibaba het voordeel van de twijfel?

In het kort:

  • Alibaba heeft succesvol een driejarige reguleringsperiode afgerond na een boete van $2,6 miljard in 2021. Dit markeert een potentieel einde aan de zware reguleringsdruk van de Chinese overheid.

  • De omzet steeg in het laatste kwartaal met 4% tot $33,5 miljard, maar de winst daalde met 5% naar $2,26 per aandeel. De cloud-intelligentie divisie groeide sterk met een EBITA-stijging van 155% jaar-op-jaar.

  • Alibaba staat voor aanzienlijke uitdagingen in zijn kern-e-commerce activiteiten, terwijl de cloud- en AI-segmenten hoopvolle groeimogelijkheden bieden.


Alibaba, ooit de kroon op China's technologische expansie, bevindt zich in een uitdagende periode. De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door een zware reguleringsdruk, afnemende groei in de e-commerce sector, en toenemende concurrentie. In dit artikel analyseren we de recente kwartaalresultaten van Alibaba, de implicaties van de afgeronde regelgevende rectificatie, en de strategische stappen die het bedrijf zet om zijn positie te versterken in een steeds moeilijker wordende markt.


De financiële prestaties van Alibaba in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2025 bieden een gemengd beeld van het bedrijf. Hoewel de omzet met 4% steeg tot $33,5 miljard, daalde de aangepaste winst per aandeel met 5% naar $2,26. Deze daling is grotendeels te wijten aan de aanhoudende uitdagingen in de kern-e-commerce activiteiten van het bedrijf, vooral in de Chinese markt, waar de groei stagneert.


De omzet(groei) van Alibaba (2014-2024):

Bron: Macrotrends


De EPS van Alibaba (2014-2024):

Bron: Macrotrends


E-commerce is historisch gezien de ruggengraat van Alibaba, maar deze sector ondervindt nu aanzienlijke tegenwind. In het afgelopen kwartaal vertegenwoordigde de e-commerce divisie, bestaande uit platforms zoals Taobao en Tmall, 46% van de totale omzet van het bedrijf. Ondanks dit belangrijke aandeel, zag de divisie een omzetdaling van 1% jaar-op-jaar.


Deze daling komt niet als een verrassing gezien de verzadigde markt en de toenemende concurrentie van spelers zoals PDD Holding, het moederbedrijf van Temu. PDD heeft een indrukwekkende groei van 58,4% CAGR over de afgelopen drie jaar laten zien, wat een directe bedreiging vormt voor de dominantie van Alibaba in de Chinese e-commerce markt. Alibaba's marktaandeel daalde van 52% in 2021 naar 46% in 2023, terwijl PDD's aandeel groeide naar 26%.


De trage economische heropleving in China en de terughoudendheid van consumenten om uit te geven, dragen verder bij aan de uitdagingen van Alibaba's e-commerce segment. Ondanks pogingen om de omzet te stimuleren, zoals prijsverlagingen om concurrerend te blijven, zijn de resultaten tot nu toe teleurstellend.



Terwijl de e-commerce divisie onder druk staat, biedt Alibaba's Cloud Intelligence Group een lichtpuntje. Dit segment zag een omzetgroei van 6% jaar-op-jaar, en de EBITA steeg met maar liefst 155%. Deze indrukwekkende winstgroei is voornamelijk te danken aan de toenemende vraag naar AI-gerelateerde producten en diensten.


Alibaba heeft sterk ingezet op kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing, met AI-producten die een drievoudige omzetgroei lieten zien in het afgelopen kwartaal. Het aantal betalende klanten op het AI-platform steeg met 200% kwartaal-op-kwartaal, wat de potentie van dit segment benadrukt. Ondanks dat de cloud- en AI-activiteiten momenteel slechts 11% van de totale omzet uitmaken, biedt de snelle groei in dit segment hoop voor de toekomst.


Als de huidige groeitrend zich voortzet, zou de winst uit de cloud-activiteiten tegen 2028 zelfs die van de e-commerce tak kunnen overtreffen. Dit zou een significante verschuiving in het bedrijfsmodel van Alibaba betekenen, waarbij de focus verschuift van traditionele e-commerce naar technologie en innovatie.


Een van de meest significante ontwikkelingen voor Alibaba in de afgelopen jaren was de regelgevende druk van de Chinese overheid. In 2021 kreeg Alibaba een boete van $2,6 miljard vanwege monopolistische praktijken, waaronder het dwingen van verkopers om exclusief op hun platform te verkopen. Dit leidde tot een driejarige "rectificatie" periode, waarin het bedrijf onder streng toezicht stond om te voldoen aan de antitrustregels.


In augustus 2024 maakte de Chinese overheid bekend dat Alibaba deze reguleringsperiode succesvol had afgerond. Dit nieuws werd positief ontvangen door investeerders, met een stijging van bijna 3% in de aandelenkoers op de dag van de aankondiging. Dit markeert mogelijk het einde van een van de zwaarste periodes voor Alibaba en kan wellicht de weg vrijmaken voor een stabielere toekomst.


De aandelenkoers van Alibaba (2014-2024):

Bron: Macrotrends


De voltooiing van deze reguleringsperiode komt op een cruciaal moment voor Alibaba, dat de afgelopen jaren zwaar getroffen is door de harde aanpak van Beijing tegen techreuzen. Sinds zijn hoogtepunt in 2020 is de aandelenkoers van Alibaba met meer dan 70% gedaald. De recente stabilisatie van de aandelenkoers en het herstel in 2024, met een stijging van 5%, suggereren echter dat de markt vertrouwen begint te krijgen in het vermogen van Alibaba om zich aan te passen aan de nieuwe regelgevende omgeving.


In reactie op de uitdagende marktomstandigheden en de strengere regelgeving, heeft Alibaba verschillende strategische herstructureringen aangekondigd. In maart 2023 kondigde het bedrijf aan dat het zichzelf zou opsplitsen in zes afzonderlijke eenheden, elk met de mogelijkheid om zelfstandig fondsen te werven en zelfs een beursgang na te streven. Deze eenheden zijn:


1. Cloud Intelligence Group

2. Taobao Tmall Commerce Group

3. Local Services Group

4. Cainiao Smart Logistics

5. Global Digital Commerce

6. Digital Media and Entertainment Group


Deze opsplitsing is een strategische zet om meer flexibiliteit en innovatie binnen het bedrijf te stimuleren, en om de waarde van de afzonderlijke onderdelen te maximaliseren. Vooral de Cloud Intelligence Group heeft veel potentieel, gezien de groeiende vraag naar AI en cloud-diensten.


Daarnaast is het bedrijf actief bezig met het terugkopen van aandelen om de aandelenkoers te ondersteunen. In het afgelopen kwartaal gaf Alibaba aan dat het $25 miljard had toegevoegd aan zijn aandeleninkoopprogramma, dat doorloopt tot maart 2027. Dit soort kapitaalallocatie kan helpen om het vertrouwen van investeerders te herstellen en de aandelenkoers te stabiliseren in de komende jaren. Wel zag de kaspositie een deuk het laatste kwartaal na een periode van aanhoudende (lichte) groei.


De cashpositie (groei) van Alibaba (2014-2024):

Bron: Macrotrends


Hoewel Alibaba zich intern herstructureert en zich aanpast aan de Chinese regelgeving, blijven de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten een factor van onzekerheid. In oktober 2023 kondigde de Amerikaanse regering nieuwe beperkingen aan op de toegang van China tot Amerikaanse halfgeleidertechnologie. Dit omvatte strengere regels voor de verkoop van chipapparatuur aan China en beperkingen op de export van bepaalde soorten chips die worden gebruikt in super computing en kunstmatige intelligentie.


Deze beperkingen kunnen de groei van Alibaba's technologie- en AI-segmenten belemmeren, vooral als de spanningen verder escaleren. Hoewel Alibaba op dit moment blijft profiteren van de vraag naar AI-producten, is het onzeker hoe de toekomstige regelgeving en geopolitieke ontwikkelingen de groeivooruitzichten van het bedrijf zullen beïnvloeden.


Hoewel de recente ontwikkelingen rond Alibaba bemoedigend zijn, met name de afronding van de regelgevende rectificatie en de groei in de cloud- en AI-segmenten, blijft de toekomst van het bedrijf onzeker. De kern-e-commerce activiteiten blijven onder druk staan, en het is nog onduidelijk of de groei in de cloud- en AI-diensten voldoende zal zijn om de stagnatie in de traditionele markten te compenseren.


De huidige waardering van Alibaba, met een koers-winstverhouding van ongeveer 9x de verwachte winst, lijkt aantrekkelijk in vergelijking met Amerikaanse tegenhangers zoals Amazon, dat wordt verhandeld tegen ongeveer 37x de verwachte winst. Echter, deze lage waardering weerspiegelt ook de aanzienlijke risico's waarmee Alibaba wordt geconfronteerd, waaronder de blijvende geopolitieke spanningen, de verzadiging van de Chinese e-commerce markt, en de noodzaak om zich te blijven aanpassen aan een snel veranderende regelgevende omgeving.


De FWD P/E ratio van Alibaba:

Bron: Finbox

De FWD P/E ratio van Amazon:

Bron: Finbox


Alibaba bevindt zich op een cruciaal punt in zijn ontwikkeling. Terwijl de afronding van de regelgevende rectificatie en de groei in de cloud- en AI-segmenten positieve signalen zijn, blijven de uitdagingen in de kernactiviteiten en de geopolitieke risico's zorgen baren. Voor ons als beleggers is het cruciaal om deze ontwikkelingen te blijven volgen en te evalueren of Alibaba erin slaagt om zijn strategische doelen te bereiken en zijn positie in een concurrerende en onzekere markt te versterken.



Hoewel er op korte termijn redenen tot voorzichtig optimisme zijn, blijft het risico bestaan dat Alibaba niet in staat zal zijn om zijn historische groeipercentages te evenaren. Het bedrijf heeft bewezen dat het zich kan aanpassen aan zware omstandigheden, maar de vraag blijft of het deze uitdagingen zal kunnen overwinnen en weer kan opklimmen naar de top van de wereldwijde technologie-industrie.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page