top of page

Komt er binnenkort opnieuw een recessie aan?

In het kort:

  • Steve Hanke voorspelt een Amerikaanse recessie in 2025 op basis van de drastisch vertraagde groei van de M2 geldvoorraad en een afkoelende inflatie

  • De voorspelling is gebaseerd op de daling van de geldhoeveelheid, wat de economie te snel doet vertragen voor een zachte landing.

  • Hoewel de voorspelling van een naderende recessie verontrustend klinkt, zijn er redenen om aan te nemen dat beleggers zich weinig zorgen hoeven te maken.

Volgens Steve Hanke, topeconoom en professor aan de Johns Hopkins University, bevindt de Amerikaanse economie zich op een pad dat waarschijnlijk zal leiden tot een recessie begin 2025. Zijn voorspelling van een aankomende recessie is gebaseerd op de ontwikkelingen rond de geldhoeveelheid, ook wel de M2 geldvoorraad. De M2 geldvoorraad omvat zaken als contant geld, spaartegoeden en andere liquide activa die snel in geld omgezet kunnen worden. In 2021 zag deze geldhoeveelheid een enorme groei van 27%, grotendeels als gevolg van de overheidsmaatregelen om de economische impact van de pandemie te verzachten. Deze groei is nu echter sterk afgenomen tot slechts 0,5% op jaarbasis in juni, wat veel lager is dan verwacht.

Bron: YCharts

Deze flinke vertraging in de groei van de totale geldhoeveelheid ziet Hanke als een alarmsignaal. Volgens hem wijst dit erop dat de economische activiteit aan het afnemen is, wat vaak een voorbode is van een recessie. Wanneer er minder geld in omloop is, kan dat leiden tot verminderde uitgaven en investeringen, wat weer kan resulteren in lagere productie en uiteindelijk in economische krimp.


Deze terugval in de geldhoeveelheid kan daarom volgens Hanke niet los worden gezien van de algemene economische activiteit en de inflatie, die ook aan het afkoelen is. Hij voorspelt dat de Amerikaanse inflatie zal zakken tot onder de 2 procent tegen het einde van het jaar, een daling die de economie te snel doet vertragen voor een zogenaamde 'zachte landing'. Hanke is een van de weinige analisten die een recessie anticiperen, terwijl de meerderheid nog steeds gelooft dat de VS een recessie kan ontwijken.


Om de inflatie, die de prijzen van goederen en diensten laat stijgen, te beteugelen, heeft de Fed de rente verhoogd tot boven de 5%, het hoogste niveau sinds 2001. Deze hogere rente maakt lenen duurder voor zowel consumenten als bedrijven, wat de uitgaven kan verminderen en economische groei kan afremmen. Volgens econoom Steve Hanke kan dit beleid leiden tot verdere economische krimp als het niet wordt aangepast. Hij verwacht dat de Fed uiteindelijk de rente zal moeten verlagen om zo een te lage inflatie te voorkomen en de economische groei te stimuleren.

De voorspelling van topeconoom Steve Hanke dat de Verenigde Staten begin 2025 in een recessie kunnen belanden, kan grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkt. Hanke baseert zijn verwachtingen op de sterke afname van de M2 geldvoorraad.. Deze vertraging suggereert dat de economische groei afneemt, wat typisch leidt tot verminderde uitgaven van zowel consumenten als bedrijven. Minder uitgaven kunnen resulteren in lagere bedrijfswinsten, wat doorgaans negatief uitwerkt op aandelenkoersen.


Daarnaast merkt Hanke op dat de inflatie waarschijnlijk zal dalen tot onder de 2 procent tegen het einde van dit jaar, wat verder wijst op een afkoelende economie. Hoewel lagere inflatie over het algemeen positief is omdat het de koopkracht van consumenten ondersteunt, kan een te snelle daling in deze context juist een teken zijn van dalende vraag, wat volgens Hanke wijst op economische moeilijkheden en daarom waarschijnlijk negatief zal zijn voor de markt.


Is alles echt zo negatief als het lijkt?

Hoewel Steve Hanke misschien op het eerste oog interessante argumenten geeft voor een mogelijke recessie, zijn er verschillende redenen waarom dit scenario niet noodzakelijkerwijs tot een marktcrash hoeft te leiden en waarom de markten op de lange termijn kunnen blijven stijgen.


Allereerst heeft de Federal Reserve aanzienlijke flexibiliteit in het aanpassen van het monetaire beleid om economische tegenslagen het hoofd te bieden. Als de inflatie inderdaad onder de gewenste drempel zakt, kan de Fed besluiten om de rentes te verlagen, wat de economie kan stimuleren zonder noodzakelijkerwijs een periode van recessie te veroorzaken. Door gepaste rentewijzigingen door te voeren, kan de Fed helpen om de economie te stabiliseren en een zachtere landing te bewerkstelligen, wat de aandelenmarkten kan ondersteunen.


Daarnaast wordt de Amerikaanse economie op lange termijn gedreven door de constante innovatie van het kapitalisme, op het moment met name in sectoren zoals tech, healthcare en hernieuwbare energie. Deze sectoren hebben de potentie om te groeien ongeacht de bredere economische omstandigheden, gedreven door technologische vooruitgang (zoals bijvoorbeeld AI) en de toenemende vraag naar duurzame producten (zoals bijvoorbeeld elektrische auto's.

Bron: Visualizing Economics


Een belangrijke les voor beleggers

Negativiteit trekt vaak de aandacht in de media en beleggers zijn er enorm vatbaar voor. Dit kan worden verklaard door verschillende factoren. Enerzijds zijn mensen van nature meer gevoelig voor negatieve informatie, wat bekend staat als negativiteitsbias. Dit is de neiging om meer aandacht en gewicht te geven aan negatieve details dan aan positieve. Vanuit evolutionair oogpunt hielp deze neiging onze voorouders alert te blijven op potentieel gevaarlijke dreigingen, maar in moderne tijden kan het leiden tot een vertekend beeld van de realiteit, vooral in de context van de media en financiële markten.


In de media worden negatieve verhalen vaak als meer urgent en nieuwswaardig beschouwd dan positieve verhalen. Dit komt omdat negatief nieuws sneller de aandacht van het publiek trekt en emotionele reacties uitlokt, wat kan leiden tot hogere kijkcijfers en meer clicks. Dergelijke berichten kunnen de perceptie van risico en onzekerheid versterken, waardoor beleggers mogelijk sneller reageren met verkoopbeslissingen tijdens economische neergangen of marktvolatiliteit.


Voor beleggers kan de constante stroom van negatieve berichten leiden tot een vertekend beeld van de risico's, vaak resulterend in overreacties op korte termijn marktbewegingen. Deze reacties kunnen op hun beurt de marktvolatiliteit verhogen, wat het voor individuele beleggers moeilijker maakt om rationele, op de lange termijn gebaseerde beslissingen te nemen.


Echter, ondanks de hoeveelheid negatieve berichten en de emotionele reacties hierop, tonen historische gegevens aan dat de aandelenmarkten over de lange termijn vrijwel altijd de neiging hebben om te stijgen. Deze opwaartse trend wordt ondersteund door groei in de wereldeconomie, technologische vooruitgang, en de uitbreiding van bedrijven en markten. Bedrijven groeien over het algemeen in waarde door innovatie, expansie naar nieuwe markten en efficiëntieverbeteringen, wat uiteindelijk leidt tot hogere winsten en dividenduitkeringen aan aandeelhouders.


Hieronder zie je bijvoorbeeld de groei van $1 in de S&P 500 sinds 1936, ondanks tientallen grote crises en wereldoorlogen.

Bron: Russell Investments

Daarbij komt dat markten worden gedreven door een accumulatie van kapitaal en investeringen over de tijd. Ondanks perioden van recessie of marktcorrecties, heeft de globale economie een sterke onderliggende groei getoond, die wordt weerspiegeld in de algemene opwaartse trend van de aandelenmarkten. Beleggers die vasthouden aan een lange termijn strategie en hun risico's goed inperken, hebben vaak positieve rendementen gezien, ondanks de onvermijdelijke ups en downs.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page