top of page

Koersen van deze aandelen stijgen naar recordniveaus

In het kort:

  • De Indiase aandelenmarkten bereikten recordhoogtes, gedreven door de verwachting van een derde termijn voor premier Narendra Modi.

  • De Nifty 50 en BSE Sensex stegen beide met meer dan 3%, met significante winsten voor bedrijven zoals Adani Group en banken zoals de State Bank of India.

  • De exitpolls voorspellen een verpletterende overwinning voor de BJP, wat economische stabiliteit en groei zou kunnen bevorderen.


De Indiase aandelenmarkten bereikten op maandag recordhoogtes, aangedreven door de verwachting dat premier Narendra Modi en zijn Bharatiya Janata Party (BJP) een derde opeenvolgende termijn zullen winnen. De Nifty 50-index steeg met 3,25% naar 23.263,90 punten, terwijl de BSE Sensex-index met 3,39% steeg naar 76.468,78 punten. Deze stijgingen markeren de hoogste dagelijkse winst sinds februari 2021.


Volgens exitpolls zal de BJP-led National Democratic Alliance (NDA) ongeveer 365 van de 543 zetels in het lagerhuis van het Indiase parlement winnen. Dit zou Modi in staat stellen om grootschalige hervormingen door te voeren die gericht zijn op infrastructuurontwikkeling, een sector die al veel aandacht krijgt onder zijn bewind. De marktreactie hierop was positief in verschillende sectoren. Aandelen van de Adani Group stegen aanzienlijk, met Adani Ports die meer dan 10% won en Adani Enterprises die met 7% steeg. Ambuja Cements, een van India's toonaangevende cementbedrijven, zag een winst van bijna 6%.


Ook de banksector deed het goed. Aandelen van de State Bank of India stegen bijna 10%, terwijl ICICI Bank en HDFC Bank meer dan 2% wonnen. Dit weerspiegelt het vertrouwen van investeerders in de economische stabiliteit en groeivooruitzichten onder een mogelijk nieuwe termijn voor Modi.


De aandelenkoers van SBI Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Vandaag, op 3 juni bereikte de marktkapitalisatie van de State Bank of India (SBI) hierdoor de grens van ₹8 lakh crore, na een stijging van de aandelen naar een recordhoogte van ₹907. Deze prestatie maakt SBI de derde grootste bank in India op basis van marktkapitalisatie, zeer dicht bij ICICI Bank, de op één na grootste bank. Opmerkelijk is dat de aandelen van SBI in de afgelopen zes maanden met meer dan 50% zijn gestegen.



SBI heeft recentelijk $1 miljard aangetrokken vanuit het buitenland om te voorzien in de behoeften van de ESG-financieringsmarkt. Deze stap onderstreept de focus van de bank op duurzame financiering en het vergroten van haar internationale aanwezigheid.

De Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, meldde recentelijk op sociale media dat de banksector van India een belangrijke mijlpaal heeft bereikt met een record netto winst van meer dan ₹3 lakh crore. Ze benadrukte ook dat de overheid verdere stappen zal ondernemen om de banksector te versterken. De invoering van de Insolvency and Bankruptcy Code door de overheid heeft de financiële situatie van Indiase banken verbeterd, met een terugvordering van ₹10 lakh crore aan slechte leningen.


In de recent gepubliceerde kwartaalresultaten rapporteerde SBI een standalone nettowinst van ₹20.698,35 crore, een stijging van 24% jaar-op-jaar (YoY), dankzij hogere rente-inkomsten en lage voorzieningen. SBI noteerde een kredietgroei van 15,24% YoY aan het einde van maart 2024. Binnenlandse kredieten groeiden met 16,26%, terwijl bedrijfs- en landbouwkredieten met respectievelijk ₹11 lakh crore en ₹3 lakh crore stegen. De buitenlandse kantoren zagen hun kredieten met 9,47% groeien, terwijl retail persoonlijke leningen en bedrijfsleningen een YoY-groei van respectievelijk 14,68% en 16,17% registreerden.


De totale bankdeposito's groeiden met 11,13% YoY, waarbij CASA-deposito's met 4,25% toenamen. De CASA-ratio stond op 41,11% per 31 maart 2024. Deze cijfers benadrukken de sterke prestaties van SBI en de bredere banksector, wat het vertrouwen van investeerders en de positieve vooruitzichten voor de Indiase banksector weerspiegelt.


India boekte in het fiscale jaar dat eindigde in maart een economische groei van meer dan 8%, waarmee het de status van snelst groeiende grote economie ter wereld bevestigde. Analisten verwachten dat India de komende jaren comfortabel zal groeien met een jaarlijks percentage van minstens 6%, hoewel een groei van 8% of meer nodig is om een economische supermacht te worden.



Het vooruitzicht van een sterke verkiezingsoverwinning voor Modi voedt de hoop dat zijn regering cruciale hervormingen op het gebied van land en arbeid zal doorvoeren. Deze hervormingen zijn essentieel voor de volgende groeifase van India en om de weg vrij te maken voor verdere buitenlandse investeringen. Zo hebben bedrijven zoals Apple en Tesla al interesse getoond om productievestigingen in India op te zetten als onderdeel van hun diversificatie buiten China.


De positieve verkiezingsvooruitzichten hadden ook invloed op andere delen van de financiële markt. De benchmark 10-jarige staatsobligatierente sloot op het laagste niveau sinds april 2022, terwijl de rupee de beste eendaagse winst in meer dan vijf maanden boekte met een stijging van bijna 0,4% ten opzichte van de dollar.


De positieve marktreactie en de indrukwekkende prestaties van SBI zijn mede te danken aan de hervormingen en steunmaatregelen van de overheid. De herstel van slechte leningen en de focus op infrastructuurontwikkeling hebben bijgedragen aan de financiële stabiliteit van de banken, wat heeft geleid tot recente mijlpalen in marktkapitalisatie en nettowinst.



De verwachte verkiezingsoverwinning van Modi en de bijbehorende politieke stabiliteit hebben een sterke positieve impact gehad op de Indiase aandelenmarkten en de bredere economie. Als de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen de voorspellingen bevestigen, kunnen we een voortzetting van de economische groei en hervormingen verwachten die India verder zullen versterken als een opkomende economische supermacht.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page