top of page

Kleine bedrijven in VS ondervinden onverwacht een zware klap

In het kort:

  • De NFIB Small Business Optimism Index daalde onverwacht scherp naar 91,2 in augustus, wat alle eerdere winsten van deze zomer uitwiste.

  • Vooral de werkelijke verdiensten en verwachtingen voor hogere verkoopcijfers daalden, met de grootste maandelijkse daling van de winsten sinds oktober vorig jaar.

  • Toenemende kosten en lagere verkoopvolumes werden als de belangrijkste oorzaken van de winstdaling genoemd, hoewel de inflatiedruk enigszins afnam.


Het NFIB Small Business Optimism Index heeft in augustus een dramatische daling laten zien. In plaats van de verwachte lichte daling van 0,1 punt naar 93,6, zakte het indexcijfer fors naar 91,2. Hiermee zijn alle winsten die deze zomer geboekt waren, volledig tenietgedaan.


Dit is significant omdat het optimisme onder kleine bedrijven vaak wordt beïnvloed door politieke verwachtingen. Historisch gezien vertonen deze cijfers een positieve tendens onder Republikeinse regeringen en een meer pessimistische trend onder Democratische administraties.


De NFIB Small Business Optimism Index:

Bron: ForexLive


Een van de grootste zorgen uit het rapport is de scherpe daling van de werkelijke verdiensten, die in augustus met 7% daalde. Werkelijke verdiensten betekent de daadwerkelijke winst of opbrengst die een bedrijf realiseert na het aftrekken van alle kosten en uitgaven. Het gaat hierbij om de netto winst, dus de inkomsten minus operationele kosten zoals lonen, huur, materiaal- en productiekosten, belastingen, enzovoort.


Dit is de grootste maandelijkse terugval sinds oktober 2023, toen het cijfer met 8% daalde. Deze daling is zelfs groter dan tijdens de diepste maanden van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 en het huidige niveau is het laagste sinds maart 2010.


Van de verschillende factoren die de daling in het optimisme veroorzaken, zijn er slechts twee die een positieve trend vertonen: plannen om kapitaalinvesteringen te doen en de moeilijkheid om vacatures in te vullen. Vooral de moeilijkheid om vacatures te vervullen blijft sterk en scoort nog steeds hoog ten opzichte van eerdere maanden.



Als we inzoomen op de oorzaken van de gedaalde verdiensten, dus de lage winsten die kleine bedrijven nu neerzetten, wijzen bedrijven vooral naar toenemende kosten. In augustus noemde 16% van de bedrijven dit als de belangrijkste reden, een stijging van 2% ten opzichte van de vorige maand. Een andere veelgenoemde oorzaak is een lager verkoopvolume, dat stabiel bleef op 13%. Deze factoren wijzen op toenemende druk op de winstgevendheid van kleine bedrijven.


Dit betekent dat 13% van de ondervraagde bedrijven aangaf dat hun dalende winstgevendheid te wijten is aan een afname in het aantal producten of diensten dat zij hebben verkocht.


Hoewel bedrijven aangeven dat inflatie hen treft, was er een opvallende afname te zien in de prijsstijgingen. Het percentage bedrijven dat hogere prijzen rapporteerde, zakte naar 20%, het laagste niveau sinds januari 2021. Dit percentage blijft echter historisch hoog, maar ligt wel aanzienlijk lager dan de piek van tweeënhalf jaar geleden. Slechts 24% van de bedrijven gaf inflatie aan als hun grootste probleem, een lichte daling ten opzichte van de 25% in de maand ervoor.


De CPI inflatie (Core en Overall):

Bron: Labor Department US


Deze cijfers tonen aan dat hoewel de inflatie enigszins afneemt, de kostenstijgingen en lagere verkoopvolumes de winstgevendheid van kleine bedrijven blijven aantasten. Dit drukt zwaar op de verwachtingen van kleine ondernemers, wat heeft geleid tot de scherpste daling in het optimisme in lange tijd.


De politieke gevoeligheid van kleine bedrijven speelt ook een grote rol in de schommelingen van het optimisme. De cijfers van het NFIB Small Business Optimism Index laten al jaren zien dat de algemene verwachtingen van bedrijven voor de economische toekomst sterk afhangen van het politieke klimaat. Tijdens Republikeinse regeringen of vooruitzichten daarop stijgt het optimisme vaak, terwijl het onder Democratische regeringen daalt.


Dit werd in augustus opnieuw zichtbaar met een stijging van 18% in de categorie Outlook for General Business Conditions, van -25% naar -7%. Dit is de grootste stijging sinds april 2020 en de achtste grootste maand-op-maand stijging in de geschiedenis van de index. Deze stijging viel samen met een verbetering van de vooruitzichten voor Republikeinen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. Als deze politieke trend zich omkeert, kan het optimisme onder kleine bedrijven opnieuw dalen, wat mogelijk zichtbaar wordt in de volgende NFIB-cijfers.


Naast het optimisme bereikte de Economic Policy Uncertainty Index in juli zijn hoogste niveau sinds november 2020. Dit is een bekend fenomeen in verkiezingsjaren, waarin onzekerheid over toekomstige beleidsmaatregelen sterk toeneemt in deze periode richting de verkiezingen. Dit zorgt ervoor dat kleine bedrijven terughoudend zijn met investeringen of uitbreiding. Ondanks de verbetering in de algemene economische vooruitzichten blijft het percentage bedrijven dat aangeeft dat het een goed moment is om uit te breiden, laag. Slechts 5% van de bedrijven ziet nu kansen voor groei, wat slechts een marginale stijging is ten opzichte van de vorige maand.



De belangrijkste redenen voor deze terughoudendheid zijn de economische omstandigheden, gevolgd door het politieke klimaat. De druk van zowel inflatie als onzekerheid over toekomstig beleid houdt kleine bedrijven in een afwachtende houding, wat op korte termijn weinig verbetering lijkt te bieden voor hun investeringsbereidheid. Dit alles lijkt zeer negatief, wat het uiteraard ook is, echter schetst het ook een beeld waarin deze tak binnen de economie, de kleinere bedrijven, juist klaarstaan voor een nieuwe periode van groei. Dit wordt makkelijker gemaakt in een periode van lagere rentes, waarin we ons nu bijna bevinden. Het is cruciaal dat de FED streeft naar een zogenaamde 'soft landing', in plaats van de grootschalige recessie waar we momenteel nog op het randje van balanceren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page