top of page

Kan Pfizer met deze doorbraak het vertrouwen in de toekomst herstellen?

In het kort:

  • Pfizer zet in op kankermedicijnen om het bedrijf te herstellen na de snelle daling van de COVID-19-gerelateerde inkomsten.

  • Ondanks een daling van meer dan 40% in de aandelenkoers in 2023, hoopt Pfizer met ten minste acht blockbustergeneesmiddelen tegen 2030 zijn marktpositie te versterken.

  • De overname van Seagen voor $43 miljard verdubbelt Pfizer's oncologiepijplijn tot 60 experimentele programma's, met een focus op biologische geneesmiddelen.


In de wereld van farmaceutische giganten, waar de jacht op het volgende blockbuster-geneesmiddel nooit stopt, lijkt Pfizer een nieuwe koers te hebben gevonden. Na een roerig jaar, gekenmerkt door de snelle afname van de- in het geval van Pfizer- COVID-19-business, zoekt Pfizer zijn heil in de strijd tegen kanker. Een domein waar hoop en wetenschap hand in hand gaan, en waar elke doorbraak het potentieel heeft levens te veranderen.


De daling voorbij

2023 was voor Pfizer een jaar om snel te vergeten, met een daling van de aandelenkoers met meer dan 40%, waardoor meer dan $100 miljard aan marktwaarde in rook opging. Dit was mede het resultaat van tegenvallende resultaten van nieuwe productlanceringen en een teleurstellende vooruitblik voor 2024.


Pfizer's antwoord? Een gedurfde inzet op oncologie, gesteund door de recente overname van Seagen. Deze zet niet alleen de farmaceutische titan op een nieuw pad van groei maar verdubbelt ook zijn oncologiepijplijn tot maar liefst 60 experimentele programma's.


De aandelenkoers van Pfizer sinds de beursgang:


Een van de meest opvallende veranderingen in Pfizer's strategie is de verschuiving naar biologische geneesmiddelen, die van 6% naar 65% van de behandelingen in zijn pijplijn zal groeien tegen 2030. Deze nieuwe geneesmiddelen vertegenwoordigen wellicht een nieuw tijdperk in de behandeling van kanker. Met patentverval in het verschiet voor top-verkopers zoals het borstkankergeneesmiddel Ibrance en de prostaatkankerbehandeling Xtandi, is de tijd rijp voor Pfizer om zijn oncologie-portfolio te herdefiniëren.


Met plannen om zich te concentreren op vier hoofdtypen kanker – borstkanker, genito-urinaire kanker, thoracale kanker, en hematologie-oncologie – zet Pfizer zijn uitgebreide middelen in om voorop te lopen in de strijd tegen deze ziekten. Hoewel het verlies van exclusiviteit voor Ibrance in 2027 een uitdaging vormt, ontwikkelt Pfizer aan nieuwe geneesmiddelen die wellicht miljoenen mensen zullen helpen.



De toekomst voor Pfizer

Naast zijn focus op kanker geneesmiddelen, blijft Pfizer ook aandacht besteden aan zijn andere divisies, waaronder vaccins en behandelingen voor metabole en inflammatoire aandoeningen. Met plannen voor een nieuwe COVID-19-vaccinatie en onderzoek naar behandelingen voor ziekten als sikkelcelanemie, toont Pfizer zijn aanhoudende focus in deze verschillende markten.


Hoewel het dubbel is dat een bedrijf als Pfizer met een winstoogmerk deze levensreddende geneesmiddelen op de markt zet, is dit vandaag de dag simpelweg hoe deze markt in elkaar steekt. Toch blijft het winst perspectief op geneesmiddelen zoals deze altijd een logisch punt van discussie, is de gecreëerde concurrerende markt onvermijdelijk voor innovatie of een eeuwig probleem binnen de farmaceutische industrie?


Terwijl Pfizer zich voorbereidt op een toekomst na COVID-19, ligt er wellicht een nieuwe horizon in het verschiet, met de oncologie als nieuwe focus voor het bedrijf. Met een strategische verschuiving naar biologische geneesmiddelen en een robuuste pijplijn vol potentiële doorbraken in de geneesmiddelen wereld, staat Pfizer wellicht op de drempel van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin het niet alleen zijn marktpositie hoopt te herstellen maar ook zijn missie om levens te redden en de gezondheidszorg te transformeren, voortzet.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

1 opmerking

1 Comment


Unknown member
Sep 02

Ik hou van de pillen van dit bedrijf. Vroeger kocht ik vaak Viagra voor mijn potentie. Nu ben ik overgestapt op een andere fabrikant, maar niet omdat de vorige pillen slecht waren. Vanwege mijn huidige financiële situatie kan ik het me niet veroorloven om te veel te betalen. Daarom gebruik ik nu Vidalista 80mg Bestellen en ben over het algemeen erg tevreden. Ik hoop dat het met jullie allemaal goed gaat. Alle goeds voor jullie.

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page