top of page

Kan ook ASML gaan verassen met de kwartaalcijfers?

In het kort:

  • Wereldwijde Chipindustrie Ziet Opleving: Na een jaar van zwakke vraag en geopolitieke druk lijkt de wereldwijde chipindustrie zich te herstellen, aangedreven door een optimistische vooruitzicht van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Dit is een positief teken voor bedrijven zoals ASML Holding NV en STMicroelectronics NV.

  • Bedrijfsresultaten en Marktverwachtingen: Diverse bedrijven, waaronder ASML, SAP SE, Ericsson AB, en Nokia Oyj, zullen binnenkort hun kwartaalcijfers bekendmaken, die inzicht geven in de trends in bedrijfsuitgaven en de stand van zaken in de 5G-markt.

  • Aandelenprestaties en Marktanalyse: ASML, bekend om zijn lithografie machines essentieel voor chipproductie, overweegt tevens mogelijk een aandelensplitsing na een aanzienlijke waardestijging. Dit kan de aandelen toegankelijker maken voor individuele beleggers en de liquiditeit verhogen. Analisten benadrukken de rol van ASML in de AI-gedreven vraag naar geavanceerde chip-technologie.


De chipindustrie, een onmisbare schakel in de huidige technologische wereld, staat op het punt van een betekenisvolle heropleving. In het hart van deze transformatie vinden we ASML Holding NV, een toonaangevend bedrijf in de productie van chipfabricage-apparatuur, dat een cruciale rol speelt in deze sector. Dit artikel duikt dieper in de positie van ASML en schetst de algemene trends in de chipindustrie.


De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijf, dat apparatuur ontwerpt en vervaardigt voor halfgeleiderbedrijven zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) en Intel (INTC), zijn veelbelovend maar niet zonder uitdagingen.



ASML: Onmisbaar in de Wereldwijde Chiptechnologie

ASML, een Nederlandse reus in de chipfabricage, is onmisbaar in de wereld van geavanceerde technologie. Hun specialisatie in extreme ultraviolette (EUV) lithografie maakt hen tot een centrale speler in het vervaardigen van complexe en geavanceerde chips. Deze technologie is cruciaal voor de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de vraag ernaar neemt snel toe. Met de groeiende behoefte aan geavanceerde technologieën, vooral in de AI-sector, is de expertise van ASML essentieel om aan deze vraag te voldoen.


ASML heeft een marktkapitalisatie van $304 miljard, een P/E-ratio van 36, een PEG-ratio van 1,48 en een bèta van 1,48. De financiële gezondheid van het bedrijf wordt verder benadrukt door een schuld-tot-eigen-vermogenratio van 0,38. De aandelen van ASML hebben een gemiddelde van vijftig dagen van $714,16 en een tweehonderd-dagen gemiddelde van $668,26.


Een Sector in Herstel: Positieve Signalen

De chipindustrie laat tekenen van herstel zien na een periode van tegenslagen. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), een andere gigant in de sector, heeft een optimistische outlook gegeven, wat wijst op een mogelijke ommekeer na een periode van zwakte. Deze positieve ontwikkeling is gunstig voor ASML en andere belangrijke spelers in de sector, zoals STMicroelectronics NV, en onderstreept de veerkracht van de gehele industrie.


ASML Holding (NASDAQ:ASML) bereikte een nieuwe 52-weekse hoogtepunt na een prijsdoelverhoging door Raymond James van $725,00 naar $850,00, met een "sterke koop" beoordeling. De recente aandelenstijging volgt op een reeks positieve analyses en beoordelingen door verschillende financiële instellingen, waaronder Susquehanna en JPMorgan Chase & Co., waarbij het gemiddelde prijsdoel nu op $816,33 ligt.



Belangrijke Financiële Updates

De komende financiële rapporten van grote technologiebedrijven zullen belangrijke indicatoren zijn voor de staat van de chipindustrie. De resultaten van SAP kunnen inzichten bieden over trends in cloudmigratie, een belangrijk aspect voor bedrijfsuitgaven. De prestaties van Ericsson AB en Nokia Oyj zullen een beeld geven van de vooruitgang en uitdagingen in de 5G-technologie, een sector die nauw verbonden is met de chipindustrie.


Ondanks een winstgroei van 21% en een omzetgroei van 25% in het derde kwartaal, met een bruto winstmarge van 51,9%, verwacht het management een stabiele omzet in 2024. Deze voorzichtigheid reflecteert de onzekerheid in de markt en de verwachting dat 2024 een overgangsjaar zal zijn. In de cijfers van het laatste kwartaal van 2023 hopen we meer richting te kunnen krijgen wat betreft de verwachtingen voor het bedrijf in 2024.


Integratie van 5G en AI toepassingen

De evolutie van 5G is nauw verweven met de vooruitgang in de chipindustrie, waarbij ASML een sleutelrol speelt. De ontwikkeling van 5G vereist geavanceerde chipsets, waarbij ASML's expertise in fotolithografie essentieel is. Deze technologieën maken de productie van kleinere, krachtigere chips mogelijk, cruciaal voor 5G-apparatuur en -apparaten. ASML's groei en overweging voor een aandelensplitsing weerspiegelen dus niet alleen het succes van het bedrijf, maar ook de symbiotische relatie tussen de chipindustrie en de uitbreiding van 5G.


ASML's positie als leider in chipfabricage speelt een essentiële rol in de evolutie van kunstmatige intelligentie (AI). De geavanceerde Extreme Ultraviolet (EUV) lithografietechnologie van ASML is van fundamenteel belang voor het produceren van de complexe en hoogwaardige microchips die nodig zijn voor AI-toepassingen. Deze chips, gekenmerkt door hun vermogen om miljarden transistors op een minuscule schaal te integreren, zijn cruciaal voor het verwerken van de enorme hoeveelheden data die AI-systemen vereisen.


Met de toenemende vraag naar krachtigere AI-capaciteiten, van datacenters tot autonome voertuigen, wordt de innovatieve EUV-technologie van ASML steeds belangrijker. Dit plaatst ASML in het hart van de AI-revolutie, waarbij hun technologische vooruitgang direct bijdraagt aan de ontwikkeling van slimmere, efficiëntere AI-systemen wereldwijd. ASML's voortdurende innovatie en monopolie op deze geavanceerde technologie verzekeren hun positie als een onmisbare schakel in de keten die AI naar nieuwe hoogten tilt.



Leiderschapswisseling

Met het oog op de toekomst kondigde ASML aan dat Christophe Fouquet het bedrijf zal leiden als de nieuwe president en CEO vanaf 24 april. Deze verandering valt samen met het pensioen van de huidige Co-Presidents Peter Wennink en Martin van den Brink. Fouquet, momenteel ASML's Chief Business Officer, wordt gezien als een sterke opvolger die het bedrijf kan leiden in een tijd van uitdagende marktdynamiek.


Uitdagingen in de Internationale Handel

ASML bevindt zich in het midden van de Amerikaans-Chinese chipstrijd. Het bedrijf maakte bekend dat de Nederlandse overheid een exportvergunning naar China gedeeltelijk heeft ingetrokken, wat leidt tot het annuleren van apparatuurzendingen naar China, onder druk van de Verenigde Staten. Dit wijst op de geopolitieke uitdagingen waarmee ASML wordt geconfronteerd en de invloed daarvan op hun bedrijfsactiviteiten.



De Aandelensplitsing van ASML

ASML overweegt een aandelensplitsing na een aanzienlijke stijging van meer dan 2.400% in aandelenwaarde sinds de laatste splitsing in 2007. Deze splitsing zou de toegankelijkheid van ASML-aandelen voor individuele beleggers vergroten en de liquiditeit van het aandeel verhogen. Dit kan niet alleen de aantrekkelijkheid van ASML op de beurs verhogen, maar ook een positief signaal zijn voor de gezondheid en het vertrouwen in het bedrijf.


Conclusie

ASML, als een cruciale speler in de wereldwijde chipindustrie, staat misschien wel aan de vooravond van een mooi 2024. Het optimistische vooruitzicht van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. en de sterke prestaties van ASML zelf, geven een positief signaal af voor de gehele sector. De aankomende financiële rapporten van technologiereuzen zoals SAP SE en Ericsson AB zullen verder inzicht geven in de trends binnen de sector, met bijzondere aandacht voor de groei in bijvoorbeeld ook de 5G-markt.


Deze ontwikkelingen, gecombineerd met ASML's innovatieve EUV-technologie die essentieel is voor de ontwikkeling van AI-toepassingen, positioneren het bedrijf als een onmisbare schakel in de toekomst van geavanceerde technologieën. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals geopolitieke spanningen en marktonzekerheid, blijft de langetermijnvisie van ASML sterk.


Morgen (24 februari) zullen de kwartaalcijfers van ASML gepubliceerd worden, hier zullen we uiteraard een artikel over schrijven met specificaties en opvallende punten in deze cijfers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page