Kan Microsoft ons gaan verrassen woensdag?
In het kort:
Analisten verwachten een omzetgroei van 14% verwachten, tot $64,65 miljard, en een winst per aandeel (EPS) van $3,11.
Groeiverwachtingen richten zich sterk op Azure, waarbij cloudomzet in het vorige kwartaal met 21% groeide maar toch onder verwachtingen bleef.
Microsoft's investeringen in AI en nieuwe initiatieven zoals de Copilot AI-assistent en de groeiende adoptie van Azure AI-diensten moeten het bedrijf een boost geven.
Aanstaande woensdag 30 oktober, na sluiting van de beurs, presenteert Microsoft zijn resultaten voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025. Analisten hebben hoge verwachtingen: een omzet van $64,65 miljard, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar, en een winst van $23,2 miljard ($3,11 per aandeel), vergeleken met $22,29 miljard ($2,99 per aandeel) in dezelfde periode een jaar geleden.
Hieronder een overzicht van de verwachte resultaten, rekening houdend met Microsoft’s afwijkende kwartaalindeling (Q1 van fiscaal 2025 komt overeen met kalenderjaar Q3 2024!):
Kwartaal | Q1 2025 / Q3 2024 (verwachting) | Q4 2024 (vorig kwartaal) | Q1 2024 / Q3 2023 |
Omzet | $64,65 miljard | $64,73 miljard | $56,52 miljard |
Winst per aandeel (EPS) | $3,11 | $2,95 | $2,99 |
Netto inkomen | $23,2 miljard | $22,04 miljard | $22,29 miljard |
Voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025 wordt een omzet van $64,56 miljard verwacht, een groei van 14,23% op jaarbasis, en een winst per aandeel van ongeveer $3,10, een bescheiden stijging van 3,8% op jaarbasis. Toch is er sprake van een neerwaartse trend in de verwachtingen, met 31 neerwaartse aanpassingen voor de winst en 32 voor de omzet in de afgelopen drie maanden. Dit wijst erop dat analisten steeds sceptischer worden over Microsoft’s vermogen om zijn AI-ambities waar te maken.
De grootste focus zal gaan liggen op de prestaties van Azure, Microsoft’s cloud computing platform. Het vorige kwartaal groeide de cloudomzet met 21%, maar bleef op $36,8 miljard net onder de schattingen van analisten. Het Azure-segment, ondergebracht in Microsoft’s Intelligent Cloud divisie, genereerde $28,5 miljard aan omzet, gedreven door een groei van 29% in Azure en andere diensten. Voor dit kwartaal verwachten analisten een groei in de "lage tot midden 30%" procenten voor Azure. Dit wordt als essentieel gezien om investeerders tevreden te houden, aangezien het bedrijf al langere tijd fors investeert in de cloud en AI.
Microsoft heeft recentelijk aangegeven zijn investeringen in AI-infrastructuur op te voeren om te voldoen aan de toenemende vraag. Goldman Sachs ziet deze uitgaven als noodzakelijk om de verschuiving naar generatieve AI te ondersteunen, wat aanzienlijke nieuwe inkomstenmogelijkheden zou kunnen bieden in verschillende sectoren. Belangrijke recente aankondigingen zijn onder meer upgrades voor de Copilot AI-assistent en nieuwe autonome AI-agenten, die ontworpen zijn voor zakelijke platforms zoals Dynamics 365. Dit soort AI-initiatieven worden breed ingezet en hebben geleid tot meer dan 48 miljoen maandelijkse actieve gebruikers van het Power Platform, een groei van 40% op jaarbasis.
Microsoft’s Copilot, dat oorspronkelijk bedoeld was om productiviteit te verhogen door AI-gedreven inzichten te bieden, worstelt met technische beperkingen. Marc Benioff, CEO van Salesforce, heeft publiekelijk kritiek geuit op Copilot en noemde het een "flop" vanwege onnauwkeurige resultaten en problemen met het verwerken van gegevens.
Een belangrijk probleem ligt bij de kwaliteit van de data die Copilot gebruikt volgens hem. Zonder een robuust “kennisgrafiek”-systeem dat relaties tussen gegevenspunten faciliteert, blijft Copilot kwetsbaar voor "garbage in, garbage out"-fouten. Hierdoor krijgen gebruikers vaak tegenstrijdige of irrelevante inzichten, wat het vertrouwen in het product vermindert en gebruikers mogelijk doet overwegen om naar concurrerende AI-oplossingen over te stappen, zoals (logisch vanuit Benioff´s opzicht) Salesforce’s Agentforce.
Hoewel Microsoft blijft groeien, heeft de intensieve concurrentie van Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud de noodzaak van innovatie en investeringen verhoogd. De recente marktreacties tonen aan dat investeerders gevoelig zijn voor tegenvallende prestaties, zoals blijkt uit het vorige kwartaal, waar een cloudomzet van $28,7 miljard (iets onder verwachtingen) leidde tot een daling van het aandeel.
De aandelenkoers van Microsoft het afgelopen jaar:
Bron: Macrotrends
Het belang van sterke prestaties van Azure en een verdere groei in AI-adoptie zijn cruciaal, vooral nu Microsoft blijft investeren in datacenters en samenwerking met technologiepartners zoals Palantir en Lumen om zijn AI- en cloudnetwerken verder uit te breiden.
De komende resultaten zullen aantonen of Microsoft zijn sterke groei kan voortzetten ondanks de uitdagingen in de cloudmarkt. Verwachtingen voor omzet en winst zijn relatief hoog, en de focus op Azure en AI-innovatie benadrukt Microsoft’s lange-termijnstrategie om zijn positie in cloud en AI te versterken. Met een verwachte omzetgroei van 14% en een sterke vraag naar AI-producten, zal het eerste kwartaal van fiscaal 2025 een belangrijke graadmeter zijn voor Microsoft's toekomstige groei.
Microsoft´s omzet(groei) en EBITDA marge:
Bron: Seeking Alpha
Microsoft’s robuuste ecosysteem en sterke financiële prestaties blijven indrukwekkend als we kijken naar de grootte van het bedrijf. Ondanks de enorme marktkapitalisatie van meer dan $3 biljoen weet Microsoft namelijk elk jaar weer sterke groeicijfers te realiseren, zowel in omzet als in EBITDA-marges.
Met een Capex van $44 miljard in het afgelopen jaar en een stijging van 72,7% in jaar-op-jaar investeringen, kampt Microsoft met hoge kosten om zijn AI-infrastructuur op te bouwen. Het bedrijf investeert fors in GPU’s en data centers om zijn AI-diensten, zoals Copilot, schaalbaar te maken. Echter, door de recente introductie van krachtigere hardware zoals Nvidia’s Blackwell-architectuur en AMD’s nieuwe chips, dreigt een deel van Microsoft’s bestaande GPU-infrastructuur verouderd te raken.
Met een huidige P/E-ratio van 32,6 en een prijs-omzet-verhouding van 11,4x lijkt Microsoft overgewaardeerd in vergelijking met de sector. Noah’s Arc Capital Management suggereert een zelfs potentiële daling van 26,19% indien Microsoft’s groeitempo niet overeenkomt met de huidige waardering. De langere termijn visie wat betreft de winst ziet er echter heel wat beter uit:
De FWD P/E ratio van Microsoft:
Bron: Finbox
De sleutel tot deze groei ligt in Microsoft’s unieke ecosysteem dat zowel consumenten als bedrijven een allesomvattend pakket biedt. Dit ecosysteem maakt het mogelijk om loyaliteit op te bouwen en klantacquisitiekosten te verlagen. Klanten die zich verbinden aan meerdere producten van Microsoft, zoals Office 365, Teams en Azure, hebben aanzienlijk hogere overstapkosten, wat hen als het ware ‘opsluit’ in het ecosysteem.
Comments