top of page

Kan Google nog groeien?

In het kort:

  • In 2021 overschreed Alphabet, het moederbedrijf van Google, de $2 biljoen marktwaarde, maar heeft sindsdien moeite gehad om dit niveau te behouden, vooral door de daling van inkomsten uit advertenties.

  • Alphabet's aanwezigheid in de cloud- en AI-sector bieden groeikansen, maar er zijn ook uitdagingen.

  • Buiten de advertentiemarkt verkent Alphabet ook nieuwe, innovatieve gebieden zoals robotaxi's, waar het een duidelijke voorsprong heeft op concurrenten zoals GM's Cruise.


In 2021 bereikte Alphabet, het moederbedrijf achter Google, een indrukwekkende mijlpaal: het bedrijf overschreed de grens van $2 biljoen in marktwaarde. Deze prestatie, hoe bijzonder ook, was echter helaas van korte duur. Sinds dat moment heeft Alphabet moeite gehad om diezelfde hoogtes weer te bereiken. Dit heeft veel beleggers doen twijfelen en discussiëren over de toekomst van het bedrijf.


Hoewel beleggen altijd veel onzekerheid met zich meebrengt, lijken beleggers het over één ding eens te zijn: het gaat niet om de vraag óf het bedrijf opnieuw de $2 biljoen zal aantikken, maar eerder wanneer. Het vertrouwen dat velen hebben in de groeipotentie en veerkracht van Alphabet is groot. In de snel veranderende wereld wachten beleggers en analisten met ingehouden adem af om te zien wanneer Alphabet weer tot de exclusieve 'club' van bedrijven met een waardering van $2 biljoen zal toetreden. Maar kunnen we dit eigenlijk nog wel verwachten van Google?


De uitdagingen van Alphabet

Hoewel cloud computing een enorme groei doormaakt, is het erg verrassend dat Alphabet nog altijd sterk leunt op zijn inkomsten uit advertenties. Maar liefst 78% van hun totale inkomsten zijn afkomstig uit deze bron. En hoewel je zou verwachten dat zo'n dominant bedrijf in de tech-sector snelgroeiende cijfers zou laten zien, is dat in de advertentiesector momenteel helemaal niet het geval.


De reden hiervoor is dat veel bedrijven de afgelopen tijd hebben besloten om hun advertentie-uitgaven sterk te verminderen, wat een directe impact heeft gehad op Alphabet's inkomstenstroom. Dit is vooral te danken aan economisch slecht weer, waardoor bedrijven uit voorzorg alvast gaan budgetteren. Marketingkosten (zoals advertenties) zijn dan vaak het eerst aan de beurt. Deze trend is goed terug te zien in de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Daar daalde de omzet uit advertenties voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf. Voor tweede kwartaal van 2023 was er al een lichtte ommekeer te zien, en er werd een bescheiden groei van 7% ten opzichte van het jaar ervoor gerapporteerd.


Dit is natuurlijk een positief signaal, maar er is nog meer licht aan het eind van de tunnel voor Alphabet. Het bedrijf is namelijk de trotse eigenaar van twee van 's werelds meest gebruikte en geliefde platforms: Google en YouTube. Dankzij de immense populariteit en het dagelijkse gebruik van deze platforms, is de algemene verwachting dat zij als eerste in de rij staan wanneer bedrijven besluiten hun advertentie-uitgaven uiteindelijk weer te verhogen. Dit vertrouwen wordt ook ondersteund door voorspellingen van Wall Street-experts. Zij projecteren een mogelijke omzetgroei voor Alphabet van 11% in 2024, wat er sterk op wijst dat de advertentiesector, en Google in het bijzonder, herstelt.


Een ander punt van zorg dat door beleggers vaak naar voren is gebracht, is gerelateerd aan de operationele kosten van Alphabet. Het is geen geheim dat Alphabet ambitieus is in haar groeistrategieën, wat heeft geleid tot een significante toename van haar personeelsbestand. Deze groei ging echter hand in hand met stijgende operationele kosten. Om deze kosten te beheersen, heeft Alphabet enkele ontslagrondes moeten doorvoeren, een bittere pil voor het bedrijf. En dit alles ondanks een indrukwekkende groei van hun personeelsbestand met bijna 8.000 medewerkers in slechts één jaar tijd.


Het grote potentieel van de cloud

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page