top of page

Kan Disney groei gaan laten zien?

In het kort:

  • Omzetverwachtingen: Disney's omzet wordt geschat op $23,02 miljard, een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar.

  • Streaming en lineaire TV: Verwachtingen zijn gemengd, met mogelijke winst in streaming maar aanhoudende uitdagingen in traditionele TV.

  • Financiële gezondheid: Disney's schuldenlast is afgenomen, en vrije kasstroom is verbeterd, ondanks mogelijke uitgaven voor Hulu-aankoop.


Voor het derde kwartaal van fiscaal 2024 verwachten analisten dat Disney een omzet van $23,02 miljard rapporteert, wat een stijging van 4% is ten opzichte van de $22,33 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De verwachte nettowinst ligt rond de $1,83 miljard, of $1 per aandeel, vergeleken met een verlies van $460 miljoen (25 cent per aandeel) een jaar geleden.


De aandelenkoers van Disney sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Streaming blijft een cruciaal aandachtspunt. Disney rapporteerde een verrassende winst in hun direct-to-consumer (DTC) segment in het vorige kwartaal, voornamelijk door de prestaties van Disney+ en Hulu. De recente winst van NBA-rechten door ESPN kan deze positieve trend voortzetten. Verwachtingen voor streaming en DTC blijven gemengd, met mogelijke winstgevendheid maar aanhoudende zorgen over abonneegroei en de impact van nieuwe bundels zoals de samenwerking met Max. Voor lineaire TV wordt een voortzetting van de dalende trend verwacht in kijkcijfers en reclame-inkomsten, hoewel de afname in cord-cutting mogelijk vertraagt.



Het ervaringen-segment, met parken en cruises, blijft een sterke pijler voor Disney. Voor het derde kwartaal wordt verwacht dat de omzet uit dit segment $8,59 miljard zal bedragen, een groei van bijna 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterke prestaties van dit segment moeten gaan helpen de algehele financiële gezondheid van het bedrijf te ondersteunen.


De totale omzet(groei) van Disney (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Disney heeft de schuldenlast verminderd en de financiële gezondheid verbeterd. Eind 2023 had het bedrijf een nettoschuld van $32 miljard en een net debt/EBITDA-ratio van 2,2, de laagste niveaus sinds 2018. De aankoop van het resterende belang in Hulu kan echter zorgen voor een tijdelijke stijging van de schuldenlast. De vrije kasstroom is verbeterd, met $5 miljard in fiscaal 2023, wat het hoogste niveau sinds 2018 markeert.


De overgang van lineaire TV naar streaming vormt de grootste uitdaging voor Disney. Verlies van traditionele inkomstenbronnen zoals abonnementsgelden van kabel-TV en licentie-inkomsten door kortere bioscoopuitzendingen en de verschuiving naar streamingdiensten hebben de inkomsten onder druk gezet. Onzekerheidsfactoren zoals cord-cutting, concurrerende prijzen voor sportrechten, en de verzadiging van de streamingmarkt blijven belangrijke risico's.



De positieve vooruitzichten in streaming en parken moeten naar mijn mening wel worden afgewogen tegen de aanhoudende uitdagingen in de traditionele media en de hoge onzekerheid rond een bedrijf als Disney in de huidige economische situatie. Beleggers moeten vooral letten op de komende kwartaalcijfers en de strategische updates over streaming en internationale expansie. Op woensdag 7 augustus zal Disney haar kwartaalcijfers bekend maken.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page